Jeg er usikker på mig selv

‘Jeg er usikker på mig selv’. Hvis det er et statement, der rammer noget i dig, så er du ikke den eneste. Og vintertiden er lige årstiden til at blive mere eftertænksom og tung. Efteråret kommer med kortere dage, mindre lys og mindre varme. Ovenikøbet er vi her i 2022 tynget af klimabekymring, stigende priser, recession og krig lige i nærheden. Der er masser af grunde til at blive trist. Men også masser af grund til ikke at fortvivle. Vi skal minde os selv og hinanden om, at vi er virkelig meget værd for hinanden. Ellers slider vi for meget på vores selvværd, som måske i forvejen er udfordret.

Lavt selvværd er nærmest en folkesygdom

‘Jeg er usikker på mig selv’ kunne også være sagt af mig selv. Derfor arbejder jeg også på sagen og har gjort det længe. Jeg har det muligvis ligesom den tørlagte alkoholiker, der tager en dag af gangen, og nu har en årrække bag sig uden at drikke. Jeg er nok en tørlagt melankoliker med en tendens til at undervurdere mig selv og vikle mig selv ind i sortsyn. Samtidig har jeg med årene fået en stadig stærkere, voksen stemme indeni. Stemmen siger til mig, at det nok skal gå, at jeg er helt okay og meget mere end okay. Også selv om jeg af og til glider i retning af at blive usikker på mig selv.

Lavt selvværd kan forsvinde i samvær med andre

Det kan være meget effektivt for ens indre kritiker at være i selskab med venner og bekendte, der enten forstår, hvordan man har det eller slet ikke forstår det. I selskab med andre bliver man adspredt og kommer ud af sine negative tankemønstre og lave selvvurderinger. Sammen med dem, der ikke forstår, bliver man nødt til at præstere en facade, og selv om det er skadeligt med for megen facade, så er det også inspirerende at være sammen med mennesker, der fungerer anderledes. Nogle gange er det fint at være sammen med nogen, der skubber til ens selvforståelse.

 

Lavt selvværd kan afhjælpes gennem fx gode naturoplevelser
Lavt selvværd er meget almindeligt og normalt, men absolut unødvendigt og kan afhjælpes gennem fx gode naturoplevelser og samvær med givende mennesker, man kan være sig selv sammen med og betro sig til omkring den indre uro.

 

Selvværd kan vokse af gode oplevelser i naturen

Det er ikke noget tilfælde, at så mange mennesker i disse år får hund. Det giver os en perfekt kombination af at skulle drage omsorg for et andet væsen plus at have flere naturoplevelser, end hvis vi sad det meste af dagen indendøre på jobbet eller i privaten. Begge dele får os ‘ud af hovedet og ind i kroppen’. Man flytter fokus fra bekymringer til sansninger af naturen omkring os og i os. Selv har jeg stor glæde af at køre ud i naturen og løbe en tur. Måske endda i et område jeg ikke kender, så jeg tvinges til at være ekstra ‘vågen’ og nærværende. Og ja, så lufter jeg hunden og mig selv og øver mig i at være nærværende og ubekymret ude i det fri.

Lav selvvurdering er meget almindeligt og helt unødvendigt

Slås du tilbagevendende med følelsen af uro? Bekymring? Følelsen af utilstrækkelighed? Følelsen af at være forkert, for meget eller for lidt? Det er sgu meget forståeligt og almindeligt. Men jeg kan ikke anbefale det. Jeg har spildt al for megen unødvendig tid på det. Og når indre kritik, tristhed eller følelse af afmagt griber ud efter mig, kæmper jeg imod. Jeg siger til mig selv, at det ikke passer. Og trækker vejret roligt et par gange. Og skubber tankerne lidt væk. Det er, som om jeg har tre søskende indeni. Den ældste siger til den mellemste, at den mellemste ikke må tale grimt til den mindste, og den mindste tørrer straks øjnene og retter ryggen, fordi en ældre version af ham selv indeni passer på ham. Sådan fungerer det for mig. Og jeg vil gerne hjælpe dig med at finde din måde at få det til at fungere på.

Lavt selvværd er en antagelse. Og det kan være en ret hårdnakket antagelse. Men det er og bliver en humørsyg dom, der ikke er hele historien om, hvem du er. Jeg oplever igen og igen i samtaler, at vi kommer til at grine undervejs af livets absurditeter. Og så opstår magien – et kort øjeblik er bekymringerne og lidelsen væk. Vi svævede i nærvær og ubekymrethed et sekund eller tre. Et lysglimt af væren. Og det lys har alle i sig hele tiden. Vi skal bare hjælpe hinanden med at tænde det og holde hånden om flammen.

Vil du gerne i kontakt med mig? Bestil tid i kontaktformularen, skriv en sms til 50272828 eller en mail til mrtnstrgrd@gmail.com

Inspiration: Har du brug for at få lidt inspiration, så prøv ‘Det mentale motionscenter’ hos Psykiatrifonden, hvor en række øvelser kan hjælpe dig med at styrke din mentale sundhed.