Parterapeut Martin Østergaard logo
Parterapeut Martin Østergaard logo

Hvordan kommer jeg mig over en kæreste?

Stearinlys i vindueskarm med udsigt til huse, gade og solnedgang

Hvordan kommer jeg mig over en kæreste? Den første tid efter et brud kan være ekstremt smertefuld. Nogle fortæller om at græde sig i søvn og vågne grædende op. Konstant oprør i kroppen. Ubehag i maven, trykken for brystet og en hals, der snører sig sammen. Tankerne kører rundt med bebrejdelser af kæresten, som pludselig er ekskæreste. Man bebrejder også sig selv. Hjernen søger non stop efter løsninger, der kunne fixe forholdet. Man har katastrofetanker ved forestillingen om, at ens eks skal sammen med en anden. Man er fuldt og fast overbevist om, at man aldrig finder en kæreste igen.

Hvordan kan jeg slippe for smerten?

Nogle kommer til mig i den mest plagede tid og ønsker inderligt at slippe for smerten. Her handler mit arbejde om at give plads til chokket, vreden, frustrationen og sorgen. Ikke at have for travlt med at trøste personen eller ovebevise dem om, at det nok skal gå. Det kan godt være, at personen over for mig har fokus på ‘Hvordan kommer jeg mig over en kæreste?’ Men for mig er den vigtigste opgave ikke at svare på spørgsmålet, men at være nærværende i den orkan af følelser, tanker og ord, som personen oplever. Være nærværende og støttende, når ordene forsvinder, og sorgen af og til tager over. Ofte har man ikke brug for at blive trøstet, men mere for at få mulighed til at have det præcis så dårligt, som man har det. Og slippe for gode råd.

Hvordan undgår jeg at begå de samme fejl næste gang?

Midt i sorgen er mange optaget af, at de ikke vil begå de samme fejl næste gang. Her er udsigterne desværre ikke så gode. Vi er jo dem, vi er, og vi begår ofte de samme fejl i næste forhold. Men vi bliver også klogere. Måske kan man ikke holde op med at falde for den samme type. Men man kan blive klogere på, hvordan man passer bedre på sig selv. Og her er sorgen en god anledning til at blive klogere på det, man har været igennem. Der er visdom at hente i bruddet og eftertanken.

Gode råd til at komme gennem kærestesorg?

Der er mange gode råd til, hvordan man kommer gennem kærestesorg. Brug de råd, der virker på dig. Måske virker noget den ene dag, men ikke den næste.  Måske har du det ene øjeblik brug for at løbe en tur og det næste at gemme dig under dynen og sove. Måske har du om morgenen brug for at se venner, og en time senere vil du hellere være alene. Måske har du det ene øjeblik brug for at tale om, hvor ked af det, du er og græde. Og det næste øjeblik orker du ikke at tale om det. Tillad dig selv at gå ind og ud af sorgen. Ingen kan være i smerten hele tiden. Her er et bud på, hvordan videnskaben foreslår dig at komme gennem kærestesorg.

Nogle mennesker kommer sig aldrig over kærstesorg

Den gode nyhed er, at de fleste kommer sig over kærestesorg. Og endda ender med at føle, at de trækker vejret friere og dybere end før bruddet. Når man bliver forelsket igen, kan man være heldig at stå med nye følelser, der er stærkere end dem, man havde for den forrige kæreste. Smerten kan gøre en stærkere. Men der kan sagtens gå et år eller to eller endnu længere tid med for alvor at komme sig. Og nogle mennesker kommer sig aldrig over deres kærestesorg. Det kan være svært for dem at finde ud af, om de stadig sørger, eller om de har fået en depression.

Sådan kommer du over et break-up

Min gamle læremester sagde altid: ‘Gode oplevelser er den bedste kur mod hjertesorg’. Sørg for at gøre de ting, du i nuet synes giver mening. Også selv om andre måske synes, at de pludselige indfald ikke giver mening. Følg dit hjerte og dets vilde banken. Tiden er selvfølgelig den bedste heler, men når man er allermest i smerte, har man ikke tid og er sjældent tålmodig. Man vil videre nu! Men hjertet lader sig ikke diktere. Det tager tingene i dets eget tempo.

Kærlighed og smerte hænger ofte sammen

Smerten er en del af livet. Forhindrer man hjertet i at græde ved for hurtigt at ønske at trøste det og tysse på det, så tager hjertet ikke ved lære. At gennemleve voldsom smerte giver erfaring og dermed visdom.  Vi lider, fordi vi elsker. De to ting hænger sammen. Og selv om et brud føles uoverkommeligt, kan mange faktisk midt i deres livs måske værste krise også se de muligheder, der åbner sig.

Jeg har skrevet en bog, der specifikt handler om at komme igennem heftig kærestesorg. Bogen hedder ‘4 måneder i himlen og 5 i helvede’. Du kan læse om den og købe den her på hjemmesiden eller finde den på din ebogs-tjeneste.

 

Skrevet af: Martin

4. februar 2023

Måske kan du også lide….

Samarbejde efter skilsmisse

Samarbejde efter skilsmisse

Samarbejde efter skilsmisse er ofte svært i den første tid efter et brud. Der kan være mange af sårede følelser på...

Skal I skilles

Skal I skilles

Skal I skilles. For 50 år siden lagde den svenske instruktør, Ingmar Bergmann, gaderne øde, da hans tv-serie ’Scener...

Hvorfor går man fra hinanden

Hvorfor går man fra hinanden

Hvorfor går man fra hinanden? Tja, der kan være virkelig mange årsager. Efter mere end 25 år som parterapeut har jeg...