Parterapeut Martin Østergaard logo
Parterapeut Martin Østergaard logo

Hvorfor gør det ondt når man elsker

Hvorfor gør det ondt når man elsker? Hvorfor når du nu har fundet en dejlig kæreste. Faktisk er det en helt utrolig dejlig kæreste, og du mærker en samhørighed, du ikke har oplevet længe. Måske slet ikke oplevet før på denne altopslugende og altomfattende måde. Alt er godt.

Ængstelig og urolig

Men så ikke helt alligevel. For selv om I er meget tætte, og du føler dig meget forbundet, så føler du dig på samme tid ængstelig og urolig. Når I ikke er sammen, snører dit hjerte og din hals sig sammen og du kan mærke sorg presse sig på. Ja, selv når I er sammen, kan dit indre være i oprør.

Konstante tanker om kæresten

Du er bange for at miste. Urolig for at din kæreste pludselig skal synes, at en anden er mere interessant. Du tjekker med hjertet oppe i halsen din kærestes færden på de sociale medier. Bliver optaget af kærestens ekskærester og nære venner. Du tænker på kæresten hele tiden – også når du prøver at finde lidt mere ro og balance i dit eget selskab eller sammen med andre.

Intet at frygte men

Du prøver at berolige dig selv. Indimellem er I jo helt tætte, og du føler dig i harmoni og udstyret med superkræfter og superbeskyttelse. Der er ikke noget at frygte. Det siger din fornuft også til dig hele tiden. Men maven følger ikke altid med. Den vender sig og har en dårlig fornemmelse. Den kan ikke tales til ro.

Naturligt at blive bange

Jeg tror, at det er naturen og anatomien i det at åbne sit hjerte for alvor for et andet menneske. At vi bliver bange. I min verden vil mange forklare den indre usikkerhed med udfordringer i ens fortid, tilknytningsteorier og en masse gode forklaringer. Og det er helt ok. Det er godt med nogen teorier at søge støtte og ro i.

Sund uro i sjælen

Efter mange år som terapeut har jeg kogt det ned til: Det er normalt. Der er mange, der har det sådan. Jeg hælder mere og mere til, at det er et grundvilkår at være udfordret. Og selvfølgelig kan der være alle mulige forklaringer i ens fortid, som kan være gode at se på. Men – uroen i sjælen ser jeg som en sund og normal kerne i det at være et helt menneske.

Hjertet ønsker forsikring

Og så kan en kæreste jo også med sin væremåde give anledning til uro. Og det skal der også kigges på. Men ganske ofte er der kræfter i en selv, der gerne vil være helt sikre på, at vi ikke får noget i klemme, når vi for alvor bliver forelskede og derefter mærker en god og varm kærlighed.

Flere virkeligheder

Jeg ved godt, at nogen siger, at de ikke har følt eller føler noget ubehag. At deres kærlighed er ukompliceret. At hvis man føler uro og ubalance, så må der være noget galt i en selv eller i forholdet. Og at kærlighed da ikke skal være så kompliceret. Dem om det. Vi behøver ikke leve i den samme virkelighed.

Vokseværk i hjertet

Der er ikke noget galt med dig, fordi du er urolig indeni. Du er perfekt, som du er og blot under udvidelse. Vokseværk kan gøre virkelig ondt. Men der er så vidt, jeg kan se ikke noget galt. Tværtimod. Du er i et dejligt kærlighedsforhold, hvor forelskelsen stadig brænder. Det ER bare for mange rigtigt angstprovokerende. Og virkelig vidunderligt. På samme tid.

 

 

Skrevet af: Martin

4. april 2024

Måske kan du også lide….

Hvorfor ser han mig ikke

Hvorfor ser han mig ikke

Hvorfor ser han mig ikke, spørger en kvinde om sin mand. Både hun og han synes, at de ofte går forbi hinanden og ender...

Hvorfor lytter hun ikke?

Hvorfor lytter hun ikke?

Hvorfor lytter hun ikke? En mand spørger, hvordan det kan være, at hans kæreste dropper ud af samtalerne, når dialogen...

Hvad er rigtig kærlighed

Hvad er rigtig kærlighed

Hvad er rigtig kærlighed? Kærlighed er en tålmodighedsprøve. En kæmpestor, fed tålmodighedsprøve. Som udfordrer os og...