Parterapeut Martin Østergaard logo
Parterapeut Martin Østergaard logo

5 gode råd til at finde indre ro

5 gode råd til at finde indre ro. Jeg er helt afslappet. Hvis jeg var en emoji lige nu, ville det være den, hvor øjnene er lukkede, og der løber mundvand ud over underlæben🤤

Morgenkaffe i indkørslen

Vi er i sommerhus og alligevel på arbejde. Min hustru er gået ind i huset for at deltage i et onlinemøde. Jeg er blevet siddet her i indkørslen, hvor vi ikke plejer at sidde, fordi det er indkørslen. Men der er ikke sol andre steder, så vi satte os her efter et tidligt dyp i fjorden. Vi spiste indenfor, men tog kaffen med herud. Og nu sidder jeg alene.

Solsorten, lærken, duen, bierne

Fuglene synger, solsorten, lærken, en due kurrer, bierne brummer, fluerne laver deres intense fluelyd, når de overflyver mig. Af og til kører en håndværker forbi i en kassevogn. Der bliver bygget, renoveret, udvidet i sommerhus-land. Kommunens skraldebil henter tomme flasker. Kommunens store vogn fra hjælpemiddelcentralen drøner også forbi.

Lyden af dansk forsommer

Og så er der stille igen. Vi er tilbage ved lærken og solsorten og de 6-7 forskellige andre fugle, der synger så smukt, at det gør ondt. Jeg kender ikke navnene på fuglene. Det er lyden af paradisisk, dansk forsommer.

Jeg går bare i dvale i mig selv

Mundvandet løber igen. Ikke i bogstavelig forstand. Jeg går bare i dvale. Ind i mig selv med lukkede øjne. Solen er væk, men her er så tilpas lunt, at det føles som at ligge under dynen. En skovmandsskjorte er ved hånden, hvis jeg skulle få brug for ekstra varme. Sutskoene luner også.

De fanger hornfisk i øjeblikket

Et barn på et par år eller tre sludrer og leger med sine forældre i en have skråt overfor. Deres hund gør af og til. Så gør det ikke så meget, at vores hund også gør. Mest for bare at høre sig selv, men nok også lidt for at passe på os. Et fly passerer højt oppe over skyerne. Jeg er helt afslappet, nabohunden gør igen, barnet sludrer, og en bil kører forbi nede ved vandet. Et par hundrede meter herfra står der 8-10 lystfiskere på stranden med 25 meters mellemrum. De fanger hornfisk i øjeblikket.

Kom nu til sagen

Nå, nu må jeg komme til sagen. Jeg vil egentlig bare fortælle om at synke ind i sig selv og gå i dvale. Det er vigtigt, tror jeg. Sådan føles det i hvert fald lige her i indkørslen. At gå i dvale. Meditere lidt. Stene. Sidde og halvsove. Lyden af en måge. En humlebi flyver forbi. Mågen kommer tættere på.

Fyrretræer, birketræer og hvide kløverblomster

Jeg har taget min computer med og sidder og skriver. Min udsigt er højt græs, fyrretræer, birketræer og små udsnit af naboernes sommerhuse gemt i alt det grønne. Under mig i græsset i indkørslen er der kløver og hvide kløverblomster. Er det en meget fjern lyd af en plæneklipper? Jeg trækker vejret ekstra dybt en enkelt gang. Kniber øjnene sammen mod lyset.

Har han været efter morgenbrød

Jo, det er en plæneklipper. En foroverbøjet, midaldrende mand kommer forbi på sin gravel bike. Har han været efter morgenbrød? Jeg lukker øjenene, hviler hovedet i højre håndflade og støtter albuen på håndryggen af venstre hånd, som jeg har lagt ind mod maven. Og nu gør jeg det omvendt med hovedet i venstre hånd og så videre.

Naturen er en invasiv art der breder sig i mig

Dejligt at sidde her og synke ind i sig selv og lytte til alle lydene, trække vejret dybt og lytte til mit indre. Her er masser af lærkesang og fuglekor. Naturen er en invasiv art, der breder sig i mit indre. Det må naturen gerne. Jeg er jo også bare natur. Jeg bøjer hovedet. Ikke i ærefrygt, men fordi jeg er lidt søvnig efter den kolde dukkert og morgenmaden.

Til stede, nærværende og afslappet

Hvad vil jeg sige? Jeg vil sige, at det af og til giver tilstrækkelig mening bare at være til stede, nærværende og afslappet. At jeg – og sikkert også mange andre – ofte knokler med verden og mig selv for at opnå et eller andet. Ro, succes, fred, mening med det hele. Lige nu er der en dejlig følelse af, at der ikke skal mere til end dette ’nu’. Lige nu og her er mere end nok.

Et rådyr har ligget her hele tiden i skjul

Hov, et rådyr springer som en fjeder ud af haven lige overfor. Ud på vejen og skråt ind gennem vores have. Rådyret har hele tiden ligget inde mellem buske og træer. Og nu blev den purret ud af fjerene af naboerne, der er kommet ud på verandaen. Hvad ville jeg sige? Det er sundt at sidde lidt i naturen. Eller i indkørslen til et sommerhus. Det er godt at synke ind i sig selv. Det er saligt at stene lidt. Lytte til fuglene. Ja, du ved det godt. Så måske skulle jeg bare minde mig selv om, hvor vigtigt det er.

Jeg strækker min ryg. Nu har jeg vist siddet her længe nok.

5 gode råd til at finde indre ro:

1. Vær lidt alene

2. Vær sammen med mennesker, der giver dig ro og glæde

3. Træk vejret dybt og roligt og skub venligt alle tanker væk, når de kommer

4. Læs en bog af en slags, du holder af

5. Giv efter for din ulyst ved sociale medier/din mobil – drop dem/den i et par timer eller fem

Har du brug for en samtale om uro, sorg, frustration og andre årsager til problemer med at finde indre ro, er du altid velkommen til at bestille tid til en samtale med mig.

Skrevet af: Martin

23. juni 2024

Måske kan du også lide….

Elsker du skoven

Elsker du skoven

Elsker du skoven? Det gør jeg, selv om jeg også elsker at bo på Indre Nørrebro. Lige for et øjeblik siden var jeg ude...

Hvorfor er jeg efter mig selv

Hvorfor er jeg efter mig selv

Hvorfor er jeg efter mig selv? Lige vågnet og stadig under dynen. Skriver dette i hånden og tænker, at det er en meget...

Hvornår føler man sig gammel

Hvornår føler man sig gammel

Hvornår føler man sig gammel? Hvad er det lige med alder? Jeg har flere gange taget tilløb til at skrive denne tekst...