Parterapeut Martin Østergaard logo
Parterapeut Martin Østergaard logo

Hvad betyder kysset for et forhold?

Kvinde og mand sætter fingrene sammen

Ja, hvad betyder kysset for et forhold? Kysset er nok det allermest intime. Ofte langt mere intimt end sex, hvor man godt kan lukke lidt ned for sig selv følelsesmæssigt i akten. I kysset er man mere på og har sværere ved at skjule sine følelser eller mangel på samme. Overfor en selv – og overfor partneren.

Det dybe kys forsvinder som det første

Fordi kysset er så nært forbundet med vores følelser, er det dybe kys noget af det første, der forsvinder, når forholdet er udsat. Man springer over det dybe og nøjes med tantekys, så man ikke bliver så konfronteret med, hvordan man har det med sig selv og hinanden.

Kysset er forholdets vand

Nogen kalder kysset for forholdets vand. Kysset giver liv og næring. Bliver flertallet af kys overfladiske, bliver forholdet det muligvis også. Og når forbindelsen svigter lidt, kan det være sværere at være i et dybt kys. Omvendt bliver det også mere nødvendigt for at føle sig forbundne.

Kysset booster lyst, glæde og kærlighed

Forskning viser, at det at kysse hæver niveauet af dopamin, der forbindes med lyst. Serotin-niveauet stiger også, og det løfter humøret. Kærlighedshormonet oxytocin får på samme måde et boost, og det er med til at binde et par tættere sammen.

Lykkelig er den mand eller kvinde, der er kæreste med en god kysser. Men vigtigst af alt er det nok, at man har lyst til at kysse – ikke om man er god til det.

Skrevet af: Martin

25. januar 2023

Måske kan du også lide….

Er jeg bange for kærlighed

Er jeg bange for kærlighed

Er jeg bange for kærlighed. ’Afraid of Love’ hed et nummer fra min ungdom med bandet Toto, der nok var bedst kendt for...