Parterapeut Martin Østergaard logo
Parterapeut Martin Østergaard logo

Mor er den bedste

Mor er den bedste i verden … eller er hun nu også det?

Denne bog tager et opgør med forestillingen om den selvopofrende og evigt kærlige mor og vælter den piedestal, hun er blevet sat op på. ’Mor er den bedste’ handler om forfatteren og parterapeuten Martin Østergaards forhold til sin mor.

Mor er den bedste – men ikke altid

’Mor er den bedste’ udkom i 1997 og fortæller om forfatterens frigørelse fra en mor, der i et ønske om at gøre det bedste for sin søn, blev omklamrende i en grad, så der måtte år med uafhængighedskrig til, før han kom fri.

Bogen beskriver dette opgør – med moderen og den negative binding, der opstår mellem forælder og barn, når den voksne er uopmærksom på sit overdimensionerede behov for at finde tryghed gennem samvær med og omsorg for barnet.

Få reguleret forholdet til din mor

’Mor er den bedste’ kommer med en række forslag til, hvad man som mor eller barn kan gøre, hvis man kan mærke, at man er endt i en dårlig relation. Hvis der er for megen gensidig, negativ afhængighed, for højt konfliktniveau eller for megen uønsket afstand.

Det er muligt som barn, ung eller voksen af få reguleret relationen til ens mor, så man føler, at den bliver mere givende og afbalanceret.

Moderen fortæller sin egen historie

’Mor er den bedste’ er ud over at være et opgør med og også en hyldest til forfatterens mor.

Der er et kapitel, der handler om den taknemmelighed, han føler, fordi hans mor altid var et pejlemærke i hans barndom fx i forhold til en mere ustabil og fraværende far. Og der er en række samtaler mellem forfatteren og hans mor, hvor moderen får lejlighed til at fortælle om sin egen opvækst og forklare, hvorfra hendes skrøbelighed og behovet for tryghed kom.

Sådan køber du ‘Mor er den bedste’ som e-bog

E-bogen koster kr. 100,- (inkl. moms)

Vil du gerne købe bogen som papirbog, kan du finde den brugt på nettet

1. Betal med MobilPay

Send betaling til MobilPay: 34137

2. Send en mail eller sms

Skriv til mrtnstrgrd@gmail.com eller 50 27 28 28 med info om dit køb. 

3. Du modtager e-bogen

Du får tilsendt download-link og bogkode hurtigst muligt.

Uddrag fra bogen ‘Mor er den bedste’

Hvad kan en enlig mor på bistand tilbyde?

Her er et uddrag fra ’Mor er den bedste’ fra en af de samtaler, forfatteren har med sin mor. Det er moderen, der taler:

’Jeg håber, at du i bogen skriver, at jeg har brugt min sarkasme og sorte humor til at overleve med. At det ikke har været depressioner alt sammen. Jeg sagde engang til min læge, da du var ved at tage studentereksamen, og jeg som voksen tog 10. klasse, at du var bedre begavet end jeg. Lægen svarede, at du ikke var bedre begavet, men at du havde haft nogle bedre betingelser. Han syntes sikkert, at jeg ikke havde gjort det så ringe endda.’

 Det har du heller ikke. Til gengæld har du det med at nedgøre dig selv.

 ’Men en enlig mor på bistandshjælp. Hvad kan hun tilbyde? Jeg kunne kun sige til dig, at det ikke kunne blive værre, end det var.’

Jeg synes, at du har gjort et godt stykke arbejde. Du har gjort dit bedste.

 ’Men det bedste er ikke altid godt nok.’

 Nej, men du har gjort dit bedste ud fra de forudsætninger, du havde.

 ’Men jeg kan godt se, at jeg skulle have gennemskuet nogle ting.’

 Hvad skulle du have gennemskuet?

 ’At jeg fortalte dig så meget om mit forhold til min mor. Det negative. Og nu har jeg igen sagt noget lort om min mor. Og hun var egentlig alletiders på mange måder. Hun havde ikke så mange fordomme og var mere fri end mange andre forældre. Hun udviklede sig også med alderen. Droppede Romanblandet og begyndte at læse avis. Var åben over for mine forslag om at læse bøger. Men hvor jeg dog samtidig hadede hende. Jeg gik så langt som til at lave dukker af hende, som jeg stak nåle i. Det var ren voodoo. Og da hun fik en hjernesvulst, kunne jeg ikke lade være med at tænke på, om hun havde fået den på grund af mine voodoo-dukker, der lignede hende. Hvis jeg dog bare kunne grave hende op igen.’

 Hvad ville du så sige til hende?

 ’Før hun døde, nåede jeg at sige til hende, at jeg holdt mere af hende end af farmor. Jeg elskede jo min farmor, mens ens mor elsker man jo alligevel mest. Ligegyldigt om man er skidetosset på hende.’

Med forord af Peter Øvig Knudsen

Forordet til bogen er skrevet af Peter Øvig Knudsen, som sammen med Martin Østergaard et par år forinden havde skrevet ‘Sønner – jagten på fædrene’.

Peter Øvig Knudsen skriver bl.a. i forordet: ’Men da det kom til stykket, turde jeg ikke være med til at begå det symbolske modermor. For sønnen er forholdet til moderen langt mere sprængfarligt end forholdet til faderen.’

Peter tog dog til genmæle i 2016, da hans mor døde, og han kastede sig ud i at skrive bogen ’Min mor var besat’.

Klaus Rifbjerg fortæller om sin mor

Bogen rummer en række uddrag fra interviews med kendte og ukendte mænd om forholdet til deres mødre. Blandt andet forfatteren Klaus Rifbjerg, der fortæller om sin stærke mor, der uden at sige det direkte havde ambitioner på sin søns vegne:

Hun var også så snedigt straks af acceptere alle de piger, jeg kom slæbende med. I stedet for at bekæmpe dem brugte hun amøbens metode og omsluttede og optog dem. Det var hendes taktik at charmere, trække folk til sig og afvæbne dem på den måde. Den eneste, hun i sidste ende ikke kunne afvæbne, var mig.’

Hvis du vil læse et større uddrag af ’Mor er den bedste’, kan du finde det her >>

Har du brug for at tale om et svært forhold?

Psykoterapeut med speciale i parterapi

Har du levet i eller lever du i et forhold, der smerter og forvirrer dig og har du brug for at vende dine tanker om relationen med en udenforstående, er du altid velkommen til at få min vurdering.

En almindelig måde foregår gennem mail-rådgivning, hvor du skriftligt kan beskrive forholdet, hvorefter jeg svarer dig, hvad jeg tænker, og vi har en kort, skriftlig dialog om, hvad du kan stille op for at komme så godt som muligt videre.

Du kan også få rådgivning online eller ved en personlig samtale i min praksis.

Læs mere om:
Parterapi

Læs mere om:
Terapi for én

Læs mere om:
Mail-rådgivning

Kontakt mig

Hvis du har spørgsmål eller vil bestille en tid.

12 + 13 =

Nørrebrogade 40, 3.tv. 2200 København N