Parterapeut Martin Østergaard logo
Parterapeut Martin Østergaard logo

Hvorfor angst er godt for dig

Hvorfor angst er godt for dig

Hvorfor angst er godt for dig – selv om det føles ubehageligt. Jeg hepper lige på en bog, som jeg synes er meget spændende. Den handler om angst – og børn. På forsiden er et billede af en pindsvinefisk, der i selvbeskyttelse puster sig op og stritter med sine pigge.

Det påvirker mig meget, at børn og unges mistrives og i stigende grad føler tristhed og angst. Det giver mig anledning til at genbesøge min egen ungdoms uro og følelse af at være ved siden af. Følelsen har aldrig forladt mig, men i dag er jeg bedre til at berolige mig selv. Min tilgang til angst er, at man skal undersøge den frem for at undgå den eller bedøve den.

Hvorfor angst er godt for dig

Jeg blev meget inspireret af at læse et interview i Politiken med professor i psykologi og neurovidenskab ved City University of New York, Tracy Dennis-Tiwary. Hun har skrevet bogen ‘Future Tense: Why Anxiety i Good for You (Even Though it Feels Bad)’. Hendes pointe er ret enkelt, og ja, formuleret i bogens titel: Hvorfor angst er godt for dig (selv om det føles ubehageligt).

Hvorfor har vi brug for angst

Mens jeg venter på Tracy Dennis-Tiwarys bog, har jeg taget mig den frihed at oversætte indholdsfortegnelsen i bogen og de korte forklaringer, hun ledsager hvert kapitel med. Den oversatte indholdsfortegnelse kommer her:

Del 1 – Hvorfor har vi brug for angst

Hvad angst er, hvad den gavner, og hvordan angsten stoler på vores stærke, meget menneskelige evne til at se fremtiden for os.

Hvad angst er (og ikke er)

Angst er en kompleks følelse relateret til frygt, men mærkbart anderledes. Den varierer i styrke fra hverdagsbekymringer til invaliderende panik. Men ligegyldigt hvor vi ligger på skalaen, er angstens rolle i vores liv muligvis ikke den, vi tror.

Hvorfor findes angst

Denne følelse har udviklet sig for at kunne få os til at føle os mere fyldt med ressourcer, når vi bliver konfronteret med usikkerheden. Angstens biologi afslører, at vi har brug for denne svære følelse – og at den er nødt til at være ubehagelig for at kunne udføre sin opgave. Angst videreudvikler vores basale kæmp/flygt reaktioner, fordi den er rodfæstet i vores primale stræben efter social forbindelse og fremtidige belønninger.

Bekymret for fremtiden: Vælg dit eget eventyr

Angst opstår, fordi vi er væsner, der tænker på og forbereder os på fremstiden. Men vores misforståede forhold til angsten forhindrer os i at se det, og vi oplever kun angsten som noget negativt og funktions-nedsættende.

Del 2 –  Sådan blev vi vildledt omkring angst

Hvorfor og hvordan det gik galt med vores forståelse af angst. Og hvorledes videnskaben og det moderne liv forværrer misforståelsen.

Historien om angst-som-sygdom

De psykologiske og medicinske videnskaber har gjort angst til en lidelse. Men selv før dette blev angst dæmoniseret af et middelalderligt syn på følelser og sjæleliv. Vi har lært at betragte angst som noget, man skal undgå og undertrykke, og det gør kun angsten mere ukontrollabel.

Behageligt følelsesløs

Ved at tænke på angst som en uønsket lidelse gør vi alt, vi kan for at vende ryggen til den. Den omfattende udskrivning af angst-dæmpende og smertestillende medicin er et glimrende eksempel på dette – og det har haft ødelæggende og fatal indvirkning.

Er det maskinerne skyld?

Den digitale teknologi fremprovokerer usund angst, fordi den fremelsker eskapisme og hæmmer nærende, sociale relationer. Men at beskylde teknologien for al problematisk angst er en fejl. Det undervurderer problemets kompleksitet og forhindrer os i at se, hvordan digital teknologi kan bruges bedre.

Del 3 – Hvordan skal man komme angsten til undsætning

Ved at se angsten som en allieret kan vi forbedre alle aspekter af vores liv og fremme utrolige indre ressourcer, kreativitet og glæde. Ved at komme angsten til undsætning, redder vi os selv.

Usikkerhed

Usikkerhed får os ud til kanten. Ved at læne sig ind i ubehaget og prøve at finde ud af, hvad vi skal stille op med usikkerheden, kan vi åbne døre til muligheder, vi aldrig havde regnet med. I processen hen mod dette er usikkerheden den hemmelige opskrift.

Kreativitet

Når vi accepterer angstens ubehag og lytter til hvad den lærer os, bliver vi mere kreative. Hvad enten vi skaber kunst eller prøver at finde ud af, hvad vi skal lave til aftensmad.

Børn er ikke skrøbelige

Vi reagerer for ofte på børns angst med trøst og overbeskyttelse. Vi gør det i den bedste mening, og fordi vi tror, at de er skrøbelige. Men vi tager fejl. Vi kan hjælpe børn med at være stærke og modstandsdygtige, når vi holder op med med at frygte deres angst – og vores egen.

At være ængstelig på den rigtige måde

Hvis du har læst så langt, har du ændret dit syn på angst. Det er tid til at gøre noget ved det.

Alt det ovenstående var ikke min tekst, men min oversættelse af kapiteloversigten med korte, tilhørende tekster fra bogen ‘Future Tense: Why Anxiety Is Good For You (even Though It Feels Bad) skrevet af professor i psykologi og neurovidenskab, Tracy Dennis-Tiwary, City University of New York.

Bonus-info:

Her er et link til Psykiatrifondens Det Mentale Motionscenter med øvelser til at håndtere angst

Og et link til Tracy Dennis-Tiwarys hjemmeside

Har du brug for at tale med mig om angst, kan du læse lidt mere om min rådgivning her

Jeg har også flere blog-indlæg, der handler om uro, usikkerhed, negative tanker og selvværd.

 

 

Skrevet af: Martin

28. februar 2023

Måske kan du også lide….

Hvorfor er jeg efter mig selv

Hvorfor er jeg efter mig selv

Hvorfor er jeg efter mig selv? Lige vågnet og stadig under dynen. Skriver dette i hånden og tænker, at det er en meget...

Er jeg bange for kærlighed

Er jeg bange for kærlighed

Er jeg bange for kærlighed. ’Afraid of Love’ hed et nummer fra min ungdom med bandet Toto, der nok var bedst kendt for...