Angst er en helt naturlig og sund følelsesmæssig reaktion. Der er god grund til, at du bliver bange, bekymret og mærker katastrofetanker myldre rundt i hovedet og lamme kroppen. Reagerer du sådan, er du sikkert overbelastet. Følelsesmæssigt presset. Og er du over for lange perioder invaderet af uro og angst, er det en god idé at kontakte din læge. Inden du følelsesmæssigt er så presset, at det udvikler sig til sygdom.
Angsten kan man regne med
Har man erfaringer med angst, ved man også, at angsten kan man regne med. Angsten kommer nemlig, når man allermest frygter den. På den måde er angsten trofast. Måske burde man gøre angsten til sin ven. Ikke en ven man har lyst til at hænge ud med. Men en ven, der dukker op og forstyrrer, lige når man har det værst. Gå nu væk, tænker man. Måske burde man være mere imødekommende over for det, angsten prøver at fortælle.
Angsten tager magten fra dig – tag den tilbage
Angsten går ikke væk. Jo mere man prøver at vende ryggen til den, jo mere tager den magten fra en. Måske ikke lige nu. Men senere kommer uroen snigende, panikken tager kvælergreb om struben, og alting bliver uvirkeligt og uklart. Bagefter kommer skammen over at blive så hårdt ramt. Over at have så lidt styr på sig selv. Måske skal man ikke skubbe, når angsten skubber dobbelt igen. Måske har I begge lov til at være der. Indtil man er parat til at tage magten over angsten tilbage.
Angst både lammer og giver styrke
Angsten kommer, når man er bekymret for noget, som for alvor har betydning. Noget som man måske panikker ved tanken om ikke at lykkes med. Angsten kan være nødvendig, hvis du vil nå dit mål eller undgå ulykke. Måske kan man ikke ønske sig noget inderligt uden samtidig at frygte, at ønsket ikke vil gå i opfyldelse. Angsten både lammer og giver voldsom ekstra styrke. Måske skal man være stolt af angsten, fordi den viser, hvor hårdt man kæmper. Men ingen kan kæmpe hele tiden.
Mennesket udfordrer frygten
Vilde dyr flygter til enhver tid fra overhængende fare. De kæmper kun, hvis de er tvunget. Mennesket kan kontrollere den instinktive trang til at flygte fra det, vi frygter. Vi kan vælge at udfordre det, vi frygter. Kæmpe for at komme igennem uroen. Måske gør kampen med angsten os ekstra menneskelige. Men at kæmpe ustandseligt er umenneskeligt.
Angsten vil lære dig at kende dig selv
Måske prøver angsten at fortælle, at intet menneskeligt må være dig fremmed. Mindst af alt dig selv. Angsten vil måske have dig til at mærke, hvor både stor og lille du kan føle dig på samme tid. Panikslagen og fuldkommen rolig. Måske er der ikke forskel på de to ting, selv om de føles vidt forskellige. Begge dele er dig. Måske øver man sig bedst i at mestre angsten ved aktivt at vælge selskabet med den og vide, at der trods brølet af katastrofe i kroppen ikke er noget at frygte. Men det er nemmere sagt end gjort, når man er lagt ned af panikangst.
Angsten siger at man har brug for hjælp
Angsten kan man godt lave aftaler med, men man skal ikke regne med, at de holder. Man kan ikke i et roligt øjeblik besnakke den og aftale, at den for fremtiden vil være mere venlig, pædagogisk og samarbejdsvillig. Angsten gør en bange. Og det vil den altid gøre, hvis man ikke vil rette sig efter det, den siger mellem linierne. At man har brug for hjælp. At man har brug for at få ro på et liv med for mange udfordringer. Angsten er en påmindelse om, at noget i en kan tage magten over en. Det kræver noget helt særligt at slutte fred med denne falske overmagt og få fat i det varme, kærlige, rolige og nærværende i en selv. Måske kan man ikke selv, men må have hjælp af kemi – piller.
At få mulighed for at fortælle kan mindste angsten
Hvis du vil hjælpe andre med deres angst, kan det være en god idé i et vist omfang at fortælle om din egen angst og kamp med den. Det er svært at hjælpe andre med deres angst uden at mærke, at ens egen vågner og forlanger opmærksomhed. Lyt til din egen angst og fortæl åbent om den, hvis du kan. Men lyt frem for alt til den, du vil hjælpe. At få mulighed til at fortælle om, hvad der sker i en, kan i mange tilfælde være den bedste hjælp mod angst. Lad være med at komme med for mange gode råd og erfaringer. Lyt hellere til den, der sidder med frygten lige nu og her.
Led ikke efter en enkel eller enkelt forklaring på angsten
Den bedste kur mod angsten er åbenhed. Du behøver ikke råbe din hemmelighed ud over hustagene. Du kan nøjes med at betro dig til dine nærmeste eller din dagbog. Det hjælper. Det er vigtigt ikke at lede efter en enkel – eller en enkelt – forklaring. Som regel er der flere forklaringer, og de er filtret ind i hinanden. Angst kan være kompleks og komme og gå, som det passer den. Den kan optræde i mange former. Den kan være diffus og unddrage sig forklaring, selv om den er tydelig som bare fanden.
Alt hvad der virker beroligende
Nogle bruger fokus på deres vejrtrækning til at komme væk fra en stigende uro. Andre søger ud i naturen for at finde ro. Andre igen går i en positiv og konstruktiv dialog med deres bekymrede tanker. Nogle har brug for beroligende medicin og konsulterer læge og psykiater for at finde det rigtige middel og den rigtige vej. Jeg kan kun sige, at jeg anbefaler det hele. Alt hvad du kan finde på. Alt hvad der virker beroligende. Men vær yderst forsigtig med stoffer, alkohol, træning, mad, købetrang… det kan lynhurtigt blive til misbrug og medføre endnu mere angst og skam.
Fællesskab får angsten ud af busken
Det hjælper, at nogen for alvor interesserer sig for ens angst. Man føler sig mindre alene og skamfuld. Det fjerner ikke nødvendigvis angsten at dele den, men det kan halvere den. Fællesskab får angsten ud af busken. Så vi hver især kan se den som en sårbar og ambitiøs ven og ikke en farlig fremmed, der lusker rundt i mørket og lurer på en mulighed for at nakke en. Ind imellem perler latteren frem i det fælles rum som et solglimt mellem skyerne, og et kort øjeblik er angsten for angsten helt væk. Angsten er en del af dig, der rækker ud på en skræmmende måde i ønsket om, at du skal blive bedre venner med dig selv. Måske er angsten som en bid af æblet fra Kundskabens træ. Det åbner ens øjne for en dybere virkelighed.
Bonus:
Du kan læse mere om angst på Psykiatrifondens hjemmeside.
Du er altid velkommen til en samtale i min praksis om din egen eller dine pårørendes angst og udfordringer.