Parterapeut Martin Østergaard logo
Parterapeut Martin Østergaard logo

Er jeg bange for kærlighed

Er jeg bange for kærlighed

Er jeg bange for kærlighed. ’Afraid of Love’ hed et nummer fra min ungdom med bandet Toto, der nok var bedst kendt for numre som ’Africa’, ’Roseanna’ og ’Hold The Line’. ’Afraid of Love’ handler om at møde kærlighed, der gør en bange, fordi kærligheden ikke er gengældt. Og det er jo forståeligt nok, at ulykkelig kærlighed kan knuse ens hjerte.

Lammende lykkelig kærlighed

Men faktisk kan lykkelig kærlighed gøre en endnu mere usikker og angst. Man kan blive bange for kærligheden, fordi følelserne bliver så stærke, at man miste den kontrol, man plejer at have over sig selv. Man kan blive bange for, at der er noget alvorligt galt med en, når man bliver lammet af angst.

Kærlighed åbner lukkede døre

Det er min erfaring, at stærk og gengældt forelskelse og kærlighed kan være så intens og euforiserende, at det åbner lukkede rum i sindet. Midt i at føle at en person kommer tættere på en på en dejligere måde end nogensinde før, kan man også blive angst på en mere voldsom måde, end man har prøvet før.

Hvorfor bliver man bange

Hvad er det, der sker? Er jeg bange for kærlighed? Tja, måske bliver man mere bange for at miste end nogensinde tidligere, fordi man aldrig har følt så stærk en forbindelse. Måske høvler forelskelsen og kærligheden toppen af ens forsvar væk, så man tydeligt mærker svigt og uro fra ens fortid. Vil historien gentage sig? Kan jeg regne med dig?

Uvant med kærlighed

Man kan komme til at reagere helt allergisk på forelskelsen, fordi den er så voldsom. Men også på harmonien og lykkefølelsen i kærligheden. Man kan være så uvant med stærke, positive følelser eller følelser af glæde, fred og ro, at man kommer til at skabe drama og kaos. Det er så svært at rumme alt det gode nye, at man skaber uro for at føle sig mere ’tryg’.

Svært at tro på kærlighed

Har man for ofte i sit liv fået pillet drømme og forhåbninger i stykker, kan man have svært ved at tro på kærlighed, selv om der ikke er noget, man hellere vil. Man kan begynde at kritisere og svigte for at teste kærligheden. Man kan trække sig og blive fjern. Ud fra mottoet: Du elsker mig sikkert ikke og går fra mig om lidt, så jeg kan lige så godt være lidt skarp og på vagt eller fjern og cool.

Kommer jeg gennem angsten

Hvordan kommer man videre? Det første skridt er at være opmærksom på, at man er urolig og på overarbejde. Og at det ikke bare forsvinder. Med mindre man er god til at undertrykke følelser og ikke opdager, at de dukker op i andre forklædninger i forholdet. Bevidsthed om ens indre uro er emotionel førstehjælp og egenomsorg. Man må acceptere, at jo tættere man inviterer andre, jo større sandsynlighed er der for, at de kommer til at svigte og såre en.

Krise skaber udvikling

Og så er kriser jo godt for ens personlige udvikling. Selv om det er svært at se og feste over, når man er allermest ramt og i knæ. Det er altid en god idé at tale med nogen om ens situation (sagde psykoterapeuten). Det letter som regel en del at få sorteret i begivenheder, tanker og følelser. At få sagt det højt. Og at få en andens indtryk og input.

Giv uroen omsorg

Uro og angst er ikke altid skidt. Det er med til at holde dig skarp og opmærksom både på egne og andres behov. Man skal behandle sin sårbarhed og angst med respekt. Den beskytter dig i hverdagen. Hav tålmodighed med den. Den er ikke dig, men en vigtig besked til dig. Beskeden lyder sådan her: ’Vil du vove pelsen eller vente, til du er mere tryg?’ Og begge dele er lige vigtige, når det handler om din personlige udvikling.

Du er altid velkommen til at lave en aftale med mig personligt eller med jer som par. Måske du eller I har brug for at tale om noget af det, teksten her handler om. Er jeg bange for kærlighed? Ja, måske.

Og har du lyst til at se og høre en version af Toto’s ‘Afraid of Love’ er her en optagelse fra en koncert i 2003 på YouTube.

 

Skrevet af: Martin

10. september 2023

Måske kan du også lide….

Hvorfor ser han mig ikke

Hvorfor ser han mig ikke

Hvorfor ser han mig ikke, spørger en kvinde om sin mand. Både hun og han synes, at de ofte går forbi hinanden og ender...

Hvorfor lytter hun ikke?

Hvorfor lytter hun ikke?

Hvorfor lytter hun ikke? En mand spørger, hvordan det kan være, at hans kæreste dropper ud af samtalerne, når dialogen...