Parterapeut Martin Østergaard logo
Parterapeut Martin Østergaard logo

Hvordan slipper jeg negative tanker

Hvordan slipper jeg negative tanker

Hvordan slipper jeg negative tanker? Er det overhovedet en mulighed? Ja, måske! Hvis du som mange andre har en tendens til at bekymre dig alt for meget, så prøv følgende:

Prøv at lægge mærke til de ting, du gør, som umiddelbart gør dig fri af de negative tanker og det dårlige humør.

‘Jamen, jeg har hele tiden tusind negative tanker. Jeg kan ikke skubbe den mørke sky væk’, siger du måske. Og det kan jo være tilfældet.

Hvad gør dig tanketom?

Men selv om du måske lidt for ofte frygter det værste og tænker negativt om din situation. Er der så ting, du gør, som gør dig tanketom? Uden at du nødvendigvis bemærker det? Når du ser fodbold, lægger vasketøj sammen, rydder op, er på arbejde, laver mad, går tur med hunden, er sammen med din hest, spiller et online-spil, maler vinduer på jeres sommerhus. Hvornår er du væsentlig mindre bekymret eller måske slet ikke? Hvor er dine ubekymrede øjeblikke?

Bevidstheden kigger på bekymringen

Prøv at lægge mærke til de øjeblikke, hvor du er fri af de negative tanker. Prøv om du kan nyde, at du i få sekunder, måske minutter er fri for at spørge dig selv: ‘Hvordan slipper jeg negative tanker?’ Prøv at holde fast i bevidstheden om, at det er muligt at have indre fred. Prøv at tage denne bevidsthed med, når du begynder at blive urolig igen. Lad din bevidsthed kigge på din tilbagevendende bekymring. Lad din bevidsthed være dit vidne. Et vidne der kigger med medfølelse på din uro. Måske er din bevidsthed mere dig end dine negative tanker er. Hvem ved?

Den rolige beroliger den urolige

Opdagelsen af at du ikke ALTID er taget til fange af noget bekymret og angst, kan give en følelse af, at der er en vej ud. Du giver dig selv mulighed for at mærke og tænke, at du ikke kun er sådan en, der har angst og negative forventninger. Du kan også være ubekymret. Og du kan øve dig i at udvide denne følelse af at have fred indeni. Måske er det mere dig. Måske kan den rolige del af dig berolige den mere urolige del, så du får mere fred. Fred kan virkelig noget.

Inspireret af Nuets kraft

Dette blogindlæg, ‘Hvordan slipper jeg negative tanker’, er inspireret af, at jeg lige nu genlæser bestselleren ‘Nuets kraft’ af Eckhart Tolle. Bogen er i 2022 blevet genudgivet på Gyldendal i en fin serie, hvor bl.a. også Herman Hesses ‘Siddharta’ og Don Miguel Ruiz ‘De fire leveregler indgår’. ‘Nuets kraft’ læste jeg første gang for måske 15 år siden, og bogen gav mig en stærk oplevelse af indre forandring. Hesse var en af mine helte, da jeg var i 20erne. Don Miguel Ruiz glæder jeg mig til at læse for første gang.

Hårdt arbejde med smerte og uvished

Kæmper du med negative tanker? Er du hård ved dig selv? Føler du dig til utilstrækkelig eller forkert? Jeg har skrevet en bog om min egen kamp med at vende negative tanker til positive. Livet er fyldt med smerte og uvished, og det kræver tålmodighed og hårdt arbejde at drage omsorg for sig selv. Hen ad vejen kan man lære at blive mere varm og tilgivende. Og blive bedre til at slippe selvbebrejdelsen hurtigere. Du er altid velkommen til en samtale, hvis du kæmper for hårdt med dig selv og et negativt selvbillede.

Skrevet af: Martin

21. februar 2023

Måske kan du også lide….

Hvorfor er jeg efter mig selv

Hvorfor er jeg efter mig selv

Hvorfor er jeg efter mig selv? Lige vågnet og stadig under dynen. Skriver dette i hånden og tænker, at det er en meget...

Hvornår føler man sig gammel

Hvornår føler man sig gammel

Hvornår føler man sig gammel? Hvad er det lige med alder? Jeg har flere gange taget tilløb til at skrive denne tekst...

Hvad er rigtig kærlighed

Hvad er rigtig kærlighed

Hvad er rigtig kærlighed? Kærlighed er en tålmodighedsprøve. En kæmpestor, fed tålmodighedsprøve. Som udfordrer os og...