Parterapeut Martin Østergaard logo
Parterapeut Martin Østergaard logo

Hvorfor går man fra hinanden

Hvorfor går man fra hinanden. Kunstværk af Dana Schutz

Hvorfor går man fra hinanden? Tja, der kan være virkelig mange årsager. Efter mere end 25 år som parterapeut har jeg hørt par komme med virkelig mange forskellige begrundelser. Og ofte er der jo ikke kun én forklaring, men en række årsager, der hænger sammen på en uheldig måde.

Vi har høje forventninger til kærlighed

En stor bagvedliggende årsag er, at vi har høje forventninger til kærlighed og samliv. Vi ønsker virkelig meget, at der er kan være harmoni i et kærlighedsforhold. Og ikke bare skal partneren sørge for god stemning. Vi ønsker også, at partneren kan være med til at give både spænding og tryghed i vores liv. Og ikke sjældent har vi samme alt for høje forventninger til os selv.

Starten er et vildt trip

I starten er alting godt. Selv om der ofte er en del uro iblandet forelskelsen, giver de stærke følelser en glans af noget overjordisk og fantastisk. Begge bliver en smule vanvittige og oplever forelskelsen som bevidsthedsudvidende. Som en slags trip.

Desværre kan hverdagen ikke altid leve op til at den vilde start. De fleste forhold når ikke længere end til den første fascination og forelskelse. De mere varige forhold ændrer sig også med tiden og bliver knapt så vildt spændende. Ja, i perioder kan samliv faktisk være dræbende uspændende. Og så har vi balladen. Hvorfor går man fra hinanden? Tja, man er skuffet. Også selv om man godt er klar over, at mange ting her i livet skuffer over tid.

Hvem er ansvarlig for din lykke?

Selv om vi får tudet ørerne fulde af, at vores partner ikke er ansvarlig for vores lykke, kan det svært ikke at blive irriteret på hinanden. I starten syntes man, at alt det fantastiske var partnerens skyld. Nu er alt det frustrerende partnerens skyld. Selv om vi ved nærmere eftertanke er fuldt ud klar over, at ansvaret er 50/50. Og at det er hårdt arbejde løbende at genopfinde sig selv, den anden og det gode partnerskab.

Mange brud handler om følelsen af svigt

Mange brud handler om følelsen af svigt. Det kan godt være, at en forklaring er, at man har mistet følelserne for partneren. Men det startede med, at man følte sig svigtet og begyndte at trække sig væk. Mange par har sådan set en kærlig kerne intakt i forhold til hinanden. Men der er kommet så mange skuffelser, og de fylder utroligt. Og skuffelserne tager magten fra samtalerne. Det er svært at holde et positivt fokus … eller bare et fokus.

Mange års følelse af ikke at blive forstået

Til sidst opgiver man samtalerne, fordi der er for megen konflikt. Parret mister kontakten til hinanden og siger, at de har svært ved at kommunikere. De kommunikerer sådan set fint nok. Dialogen får bare hurtigt en fjendtlig tone, som kan skyldes mange års gensidig følelse af ikke at blive forstået eller behandlet ordentligt. Hvorfor går man fra hinanden? Derfor! Misforståelserne står i kø. Accepten af partnerens lidt anderledes måde at være i tilværelsen på kan ligge på et meget lille sted.

Bonus til ‘Hvorfor går man fra hinanden’:

Hvis du vil vide mere om skilsmisse og seperation, er her et link til Mødrehjælpens hjemmeside med hjælp til fædre og mødre.

Illustrationen til denne tekst er et foto taget på Kunstmuseet Louisiana på en udstilling med værker af den amerikanske kunstner Dana Schutz.

Overvejer du at gå fra din partner, er du altid velkommen til at få en dialog med mig, så du kan få luftet dine tanker. I er også velkomne til at få en tid sammen for at få en mere givende dialog om jeres forhold med min hjælp.

 

Skrevet af: Martin

8. marts 2023

Måske kan du også lide….

Samarbejde efter skilsmisse

Samarbejde efter skilsmisse

Samarbejde efter skilsmisse er ofte svært i den første tid efter et brud. Der kan være mange af sårede følelser på...

Skal I skilles

Skal I skilles

Skal I skilles. For 50 år siden lagde den svenske instruktør, Ingmar Bergmann, gaderne øde, da hans tv-serie ’Scener...