Parterapeut Martin Østergaard logo
Parterapeut Martin Østergaard logo

Mænd i krise

Racercykel på bro over å

Mænd i krise. Ingen kommer gennem livet uden knubs. Personlige udfordringer gør dig klogere på dine blinde vinkler og styrker dit beredskab nu og fremadrettet.

Herunder kommer et interview med mig om mænd i krise. Artiklen er fra Kristeligt Dagblad, skrevet af journalist Astrid Louise Rasmussen.

Mere end halvdelen af danske mænd har været ramt af en livskrise. Det skyldes langt hen ad vejen, at ideen om den evigt stærke mand lever i bedste velgående, mener parterapeut Martin Østergaard.

Krise i mandens DNA

Spørgsmål: I en undersøgelse foretaget af Berlingske fremgår det, at 54 procent af danske mænd har været i personlig krise. Hvad skyldes det?

‘Jeg bilder mig ikke ind at sidde med sandheden. Men mit postulat er, at det at være mand handler om det stik modsatte af svaghed, skrøbelighed og sårbarhed. Mænd kan selvfølgelig lige så let som kvinder klare kriser. Men der ligger noget i det mandlige opdrag, der handler om at holde hovedet højt, være stærk, beskytte og passe på andre. Og det går ud over mænds evne til omsorg for sig selv. Lidt drilagtigt kan man sige, at livskrisen ligger i mandens DNA. Det forventes, at han er evigt stærk og i stand til at klare enhver udfordring uden at pive. Big boys don’t cry. Det gør det svært, når sårbarheden banker på. Stærk kan man ikke altid være’.

Altid stærk

Spørgsmål: Men er det ikke et maskulinitetsbillede, der er i opbrud?

‘Jo, der er sket meget med drenges opdragelse. Yngre mænd er generelt bedre til at fravige idéen om at skulle være stærke. De er også bedre til at underholde med deres udfordringer, som flere kvinder er det. Alligevel er der en grundforestilling om mandens evne til at klare tingene uden at bukke under. Og hvis manden har problemer, så er alle andre fucked. Vi ved godt, at verden godt kan klare sig uden os. Men mentalt er vi ikke opgraderet fra forestillingen om, at vi skal beskytte klanen’.

Mænd bliver stille

Spørgsmål: Men hvordan kan det være, at det munder ud i en personlig krise?

‘Mænd i krise håndterer oftest frustrationer og tankemylder ved at lukke af og blive stille. Og overordnet betragtet er det, hvad der leder os ind i kriserne. Vi har ligeså mange kriser som kvinder, men fordi vi ikke rigtigt har noget koncept for at åbne for dem, har vi det med at pådrage os mere og mere indre smerte. Som regel teamer mænd op med kvinder, der gerne vil hjælpe med at få løsnet for det, der trykker. Men det kan være svært at modtage hjælp fra den, man er tættest på, fordi man tit kommer til at føle sig underlegen. Det er velkendt, at mænds bedste venner er deres koner og kærester. Så hvis hun pludselig skubber lidt til ham for selv at gøre noget ved sine udfordringer – i bedste mening – kan det godt resultere i, at mænd bliver skuffede, vrede og reagerer med at blive mere tilknappede’.

Lycra og mountain-bike

Spørgsmål: Når man taler om mænd i krise, bliver det til tider reduceret til et tidspunkt i hans liv, hvor han pludselig køber et helt lycra-sæt og en mountainbike. Men hvad er der egentlig på spil?

‘Da mænd ikke bryder sig om at beskæftige sig med noget, der gør følelsesmæssigt ondt, så ligger diverse undvigemanøvre lige til højrebenet, når tilværelsen trykker. Nogle arbejder hårdere og længere, træner helt vildt eller drikker alt for meget – eller alle tre ting. I de yngre år kan det måske synes nemt nok at løbe, cykle eller købe sig fra problemerne. Men hvad med den dag, man får en overbelastningsskade i skinnebenet eller brækker kravebenet? Så mærker man måske for alvor, at man har kærestesorger og uforløste karrieredrømme’.

Er mænd mere ensomme end kvinder?

Spørgsmål: Af undersøgelsen fremgår det, at ensomhed ligger på andenpladsen over årsager til kriser hos mænd under 40 år. Er mænd mere ensomme end kvinder?

‘Nej, ikke som sådan. Mænd kan være frygteligt sociale i både vinklubben, stå-på-ski-klubben, med dem fra arbejde og de gamle studie-drenge. Men selv om det teknisk set er socialt, så er det sjældent fora for intime samtaler om det, der gør ondt. Og det, tror jeg, resulterer i, at vi godt kan blive ensomme med de tanker, ambitioner og den sorg, vi ikke har fået dealet med. Det synes næsten instinktivt, at hvis manden udviser svaghed, så bliver han nakket. Derfor bliver man ensom med de nederlag, man har haft. Man kan altså sagtens føle sig ensom, selv om det ikke kan ses. Også selv om man er blevet big boss i egen virksomhed. Også i selskab med andre”.

Evigt de stærke

Spørgsmål: Når mænd fortsat føler, at det evigt er dem, der skal være de stærke, hvad siger det så om vores samfund?

‘Det siger noget om, at det, der er i fokus, er præstation frem for sårbarhed. Mænd er meget kompetitivt indrettet. Vi kan være hinandens værste fjender, som kvinder kan være det. Men for mænd ligger der en idé om, at det ikke er sikkert at blotte sig overfor andre mænd, for så risikerer man, at de overhaler en’.

Bange for vores egen smerte

Spørgsmål: Hvad skal mænd gøre for at tage kriserne i opløbet?

‘De skal øve sig i at tale højt om det, de tumler med. Og så skal de finde nogle gode mandlige bekendtskaber, de tør betro sig til. I starten kan man godt forvente, at hvis man lukker op i en gruppe af flere mænd, så er det kun én mand, der læner sig frem og siger: “Fortæl lidt mere”, mens de resterende måske kigger ned i deres telefoner. For sådan er det med mænd. Vi er ikke gode til hverken at vise sårbarhed eller at høre om andres sårbarhed – fordi vi er bange for at blive smittet. Vi er bange for vores egen smerte’.

Svaghed kan give styrke

‘Hvis mænd skal nærme sig en større grad af personlig og følelsesmæssig helse, så handler det om at søge indad. Og nej, det betyder ikke, at alle skal tage til Indien og sidde 14 dage i en ashram med opadvendte håndflader og samlede pege- og tommelfingre. Det handler om, at hvis vi skal være visionære, så kræver det nogle gange, at vi ser indad, før vi kan bevæge os videre. Og man finder ikke meget større mod end at turde tale om sorg, nederlag, skam – sårbarhed’.

 

Bonus: Her er en artikel fra Femina, hvor jeg bliver interviewet om mulige årsager til mænds krise relateret til parforholdet.

 

Du er altid velkommen til at kontakte mig for at finde ud af, om vi er et match, hvis du har brug for at få talt om udfordringer eller en krise, du har brug for et andet menneskes vurdering af og feedback på.

Som kvinde til en mand i krise er du også meget velkommen. En kærestes krise kan sagtens skabe krise hos en selv med uro omkring forholdet – og måske også familie og børn. Du kan altid få en samtale med mig om, hvordan du bedst hjælper din mand og dermed bedst drager omsorg for dig selv og jeres hverdag.

 

Skrevet af: Martin

18. juni 2023

Måske kan du også lide….

5 gode råd til at finde indre ro

5 gode råd til at finde indre ro

5 gode råd til at finde indre ro. Jeg er helt afslappet. Hvis jeg var en emoji lige nu, ville det være den, hvor...

Hvordan tiltrækker man en mand

Hvordan tiltrækker man en mand

Hvordan tiltrækker man en mand? Min første tanke er, at det afhænger meget af, hvilken mand der er tale om. Min anden...

Hvorfor er jeg efter mig selv

Hvorfor er jeg efter mig selv

Hvorfor er jeg efter mig selv? Lige vågnet og stadig under dynen. Skriver dette i hånden og tænker, at det er en meget...