Parterapeut Martin Østergaard logo
Parterapeut Martin Østergaard logo

Hvordan holder jeg pause fra dating

Hvordan holder jeg pause fra dating

’Hvordan holder jeg pause fra dating? Man bliver så frygteligt udmattet.’ En kvinde skrev på et tidspunkt i min brevkasse og bad mig besvare 5 for hende vigtige spørgsmål omkring dating. Jeg bad hende fortælle mere om sin situation. Det gjorde hun ikke. Men her kommer spørgsmålene og svarene.

Lavt selvværd

Hvordan styrker jeg følelsen af at være værdifuld?

Det gør du ved at være opmærksom på, at selvværd muligvis ikke er det, du har mest af. Man kan skabe selvværd og følelse af at være noget værd på mange måder. Jeg har altid syntes, at det bedste var at være bevidst om den vaklende selvfølelse og være et omsorgsfuldt vidne. At være ærlig og varm over for sig selv giver mere indre ro, mening og vækst.

Kærlighed er usikker

Man kan få en kæreste og derigennem bekræftelse og tryghed, og det er skønt. Men en kæreste er en usikker aktie at investere i med henblik på at skabe indre ro. Forelskelse og kærlighed både heler og udfordrer ens usikkerhed. Man risikerer hen ad vejen efter uundgåelige konflikter at blive alt for optaget af kærestens ’manglende forståelse og omsorg’.

Personlig vækst

Det er vigtig at være der for sig selv med egenomsorg og accept af egne udfordringer. For interessekonflikterne kommer med stor sikkerhed. Opdager man bebrejdelsernes blindgyde, og opgiver man meget af ambitionen om at blive spejlet af en kæreste, kan det mere realistiske forhold til kærligheden blive kilde til stor personlig vækst.

Savner en kæreste

Hvordan kommer jeg igennem de hede sommernætter uden en at dele dem med?

Tja, det gør du jo ikke. Du ligger søvnløs og vender og drejer dig med god grund. Du savner en kæreste. Nogle kan med fordel have uforpligtende forhold for ikke at savne intimitet, nærhed og samvær for meget. Andre kan ikke. Selv om usikkerheden på eget værd stiger i sommernatten, vil det for nogle være værre for selvfølelsen at involvere sig halvt.

Gamle vandrehistorier

Find en god bog at læse i, så det bliver forbundet med noget mere lystfuldt at ligge vågen. Og igen – undersøg de indre fortællinger, der går i gang i dig, når du ligger søvnløs. Mange af dem er sikkert gamle vandrehistorier om dig selv, som ikke passer. Man er ekstra forsvarsløs over for sine egne hårde ord og domme i nattetimerne.

Ambivalent tilknytning

Hvordan bliver jeg bedre til at rumme ambivalens?

Ambivalens er støj, og der vil altid være støj. Spørgsmålet er, hvor megen støj du orker at leve med. Hvis man selv er ambivalent i et forhold, kan det give dårlig samvittighed og irritabilitet. Hvis det er en partner, der sender modsatrettede signaler, skærer det i hjertet. Det gør ondt ikke at vide, hvor man har den anden. Man kan dybest set ikke rumme det. Hen ad vejen kan man blive mere ’ligeglad’ med den andens ambivalens. Og ’ligeglad’ er aldrig godt. Undersøg din ambivalens og dens magt. Og undersøg de strategier, du bruger til at skubbe din egen eller en kærestes ambivalens væk med.

Kan man være venner

Hvordan omgås jeg det modsatte køn kun på vennebasis?

Det er ikke nogen kunst at omgås det modsatte køn på vennebasis. Det sker hver dag på de fleste arbejdspladser og i mange venskaber. Det er straks sværere at omgås en person af det modsatte køn som ven, hvis man hellere vil være kæreste. Det slider på en. Hvis ikke man finder ro i venskabet, må man sige: ’Jeg har prøvet at være venner med dig, men det går ikke. Det gør simpelthen for ondt, fordi jeg hellere vil være din kæreste. Derfor kan vi ikke ses længere’.

Pause fra dating

Hvordan holder jeg pause fra dating uden at blive desperat (hænger måske sammen med spørgsmål 1)?

Hvis det hænger sammen med spørgsmål 1, føler du dig muligvis mere værd, så længe du søger en kæreste. Men følelsen kan hurtigt vende sig til udmattelse og mindreværd. Jeg har talt med mange, som i perioder bliver meget trætte af at date. De tager en lang pause fra dating og sletter alle apps. Dating kan blive en besættelse og et misbrug. Og så er det godt at kunne slippe den overdrevne fokus på at finde en partner og i stedet finde mere af sig selv frem igen.

Afhængig af dating

Omvendt vil man måske heller ikke gå og gemme sig selv væk for længe og blive støvet og sær. Det vigtigste er at være nogenlunde i balance med sine behov. Er man blevet for afhængig af at date, er det en god idé at få talt med nogen om det. Mest af alt tale med sig selv. Savner man for meget en kæreste, er det godt at begynde at date igen. Men det skal helst være noget, man har lyst til. Det er en balancegang.

 

Har du brug for en samtale om den svære første tid i et kærlighedsforhold, er du altid velkommen til en rådgivning her i min praksis på Nørrebrogade eller rådgivning online, på mail eller telefon.

Bonus: Den amerikanske tegner, Jessica Stahl, har et morsomt website om dating, forhold og seksualitet. Du kan også finde hende på instagram @vanillacooldance og @jhstahl

Skrevet af: Martin

2. maj 2023

Måske kan du også lide….

Hvordan tiltrækker man en mand

Hvordan tiltrækker man en mand

Hvordan tiltrækker man en mand? Min første tanke er, at det afhænger meget af, hvilken mand der er tale om. Min anden...

Hvorfor er jeg efter mig selv

Hvorfor er jeg efter mig selv

Hvorfor er jeg efter mig selv? Lige vågnet og stadig under dynen. Skriver dette i hånden og tænker, at det er en meget...

Hvornår føler man sig gammel

Hvornår føler man sig gammel

Hvornår føler man sig gammel? Hvad er det lige med alder? Jeg har flere gange taget tilløb til at skrive denne tekst...