Parterapeut Martin Østergaard logo
Parterapeut Martin Østergaard logo

Hvorfor ghoster mænd

Hvorfor ghoster mænd

”Hvorfor ghoster mænd? Altså hvorfor forsvinder de pludselig? Hvorfor stopper sms-beskederne fra det ene øjeblik til det andet? Og hvorfor giver en mand ikke lyd fra sig? Skal man konfrontere ham med det og bede om en forklaring? Så man kan få lukket forholdet og komme videre? Også selv om det nærmest ikke nåede at blive et forhold?

Mænd hader afsked

Jeg tror ikke, det hjælper at søge svar hos en mand, der forsvinder. Der er en grund til tavsheden. Han vil gerne ud af forholdet. Men hvorfor siger han det så ikke? Mange kvinder ville sige: ’det er ikke et match’ eller ’jeg har ikke nok følelser med i det’. Og mange kvinder ville være parate til en kort eller længere samtale og måske flere, hvis der var brug for det. Især hvis tavsheden handlede om en konflikt.

Mænd taler uden ord

Hvorfor ghoster mænd? Fordi vi mænd har et særlig behov at kunne sige ting uden at bruge ord. Andre mænd kan ofte gætte, hvad manden tænker: ’Han er ikke interesseret og prøver at snige sig væk, så han slipper for et sammenstød’. Og det kan kvinder også regne ud. Men kan man være helt sikker? Er han helt sikker? Og hvorfor ikke tale om det? Så kan man måske fjerne tvivlen, opklare en misforståelse eller bare nå til fælles afklaring gennem en samtale.

Spejl hans tavshed

Men nej, hvis en mand er i tvivl, er det sjældent en god idé at tale med ham om tvivlen. Det får ham i de fleste tilfælde til at føle sig presset til en afklaring. Manipuleret med. Og så bliver det et nej. Det er bedre at spejle hans tavshed. Så bliver han tvunget til at tænke og mærke. Og hvis han stadig er i tvivl, vil han muligvis holde afstand og ikke kontakte kvinden. Ghoste hende. Måske vil han fortryde og give lyd.

Slut det af som en mand

Mænd vil ikke gøre kvinder kede af det. Derfor siger vi ikke noget om tvivl, dalende interesse eller mistet interesse. Og regner med, at så kan hun selv regne den ud. ’Så skal vi heller ikke diskutere det, og du skal ikke græde og sige, at du kan mærke, jeg elsker dig’. Og mange kvinder kan sagtens regne den ud. Men mange kvinder er også ret uforløste over, at der ikke blev sat ord på. Kvinden hænger på krogen, når han ikke siger det højt. Og bliver – trods mandens intention – endnu mere ked af det. Fordi det hele slutter uforløst og uden afklaring.

Mænd hader svære følelser

Mænd er konfliktsky, vil nogle mene. Tja, hvem er ikke det? Men nej, mænd bryder sig ikke om at tale om ting, der gør ondt. Det gør ondt på ham, at hun er ked af det. Det gør ondt på ham at skulle sige stop. Han hader tanken om, at hun grædende vil bede ham overveje sagen. Han hader tanken om, at hun vil skælde ham ud og blive personlig. Han er allerede fuld af dårlig samvittighed og orker ikke at blive krydsforhørt og bebrejdet.

Tavshed er psykisk tortur

Manden ved godt, at det er tarveligt ikke at give ren besked. Han er skamfuld, men prøver at skubbe det væk. Kvinden synes, det er en særlig ondskabsfuld form for dominans ikke at tage snakken. Og det er det. Det er psykisk tortur. Og meget almindeligt.

Det er mig og ikke dig

Og ja, man kan godt tvinge manden til en dialog. Og så får man enten en hård eller sårbar reaktion. Og måske en historie fra de varme lande om, at ’det er mig og ikke dig, der er noget galt med’ og andre forsøg på at undgå en konflikt. Manden er i situationen allergisk over for at føle sig skyldig, fordi han er tatoveret med en forventning om, at alle synes, at det er ham, der har gjort noget forkert.

Jeg vil videre

Han kan ikke lide at sige det, som det er: ‘Jeg har mistet interessen. Jeg ved godt, at jeg er en kylling, der ikke tør aflevere den dårlige nyhed.’ Det er ikke mandens mest ærefulde øjeblik. Tværtimod. Og det er ærgerligt, for han ghoster i den bedste mening og ønsket om at beskytte. Men kvinden oplever primært, at han beskytter sig selv.

 

Du er altid velkommen til at få en aftale med mig i min praksis på Nørrebro, hvis der er noget i relation til en kæreste eller en flirt, du har brug for at forstå bedre. Du kan også få rådgivning online og på mail eller telefon.

Bonus: Her er en artikel fra Woman, hvor seks mænd fortæller – hvorfor ghoster mænd.

 

Skrevet af: Martin

2. maj 2023

Måske kan du også lide….

Hvordan tiltrækker man en mand

Hvordan tiltrækker man en mand

Hvordan tiltrækker man en mand? Min første tanke er, at det afhænger meget af, hvilken mand der er tale om. Min anden...

Hvorfor er mænd utro

Hvorfor er mænd utro

Hvorfor er mænd utro? Jeg må indrømme, at jeg trods 25 års erfaring stadig ikke kan forklare det. Og faktisk kan mange...