Skam er den stemme, der taler til dig i dit hoved. Stemmen siger: Det duer du ikke til. Det kunne du godt gøre bedre. Der er jo heller ikke nogen, der kan lide dig. Du er en dårlig ven. Ikke værd at samle på. Du er også grim, for tyk, for tynd, for slap, for høj, for lav.
Skam kommer indefra
Og hvor kommer skammen fra? Tja, den kommer mange steder fra – familiemønstre, omgivelserne. Men i situationen kommer den mest indefra – fra en selv. Stemmen indeni. Og den har ikke ret. Jo, selvfølgelig er ingen af os perfekte, men helt naturlig indre uro bør ikke være så skamfuld.
Tal varmt
Vi er meget menneskelige, komplekse og fyldt med skønhedspletter. Og ingen af os har fortjent den udskamning, vi udsætter os selv for. Eller bliver udsat for af andre. De fleste af os føler os bedre tilpas i det, vi er og gør, hvis vi øver den indre stemme i at tale mere roligt og varmt til os selv. Eller flytte os fra det usunde.
Skam tvives overalt
Skam trives i sunde og raske mennesker. Og mange er i stand til at dæmme op for hårde ord fra den indre stemme ved at sige til sig selv, at det ikke passer. ‘Det er bare en impuls at synes, at jeg er grim, når jeg ser mig i spejlet. Ved nærmere eftertanke ser jeg faktisk rigtig godt ud’. De fleste kan regne ud, at andres uskamning af en handler mere om dem selv. Men det rammer alligevel hårdt.
Skam næres af sårbarhed
Skam trives ekstra godt, når man er udfordret af sygdom, tristhed, depression eller forskellige former for afhængighed. Eller har været udsat for svigt, mobning, overgreb, ulykker. Og startede det så med skammen? Eller startede det med de fysiske, psykiske eller udefra kommende udfordringer? Det kan være svært at sige. Tingene hænger sammen.
Skam mindskes i samtaler
Min erfaring professionelt og privat er, at skammen bliver mindre, når man taler om den. At få taget hul på at tale om skammen, får den naturligvis til at blusse op. Men når man så har fået sat ord på den i selskab med en professionel eller med en forstående ven, så bliver den hen ad vejen mindre. Eller måske bare nemmere at være i selskab med.
Skam kan ejes
Med den rette støtte, opmærksomhed og bevidsthed, kan skammen ende med at blive til en kær ejendel. En vigtig del af en selv, som man ejer i stedet for at være ejet af den. En erindring og bevidsthed om, at man er sårbar og følsom og kan blive overvældet af overmagten. Men at man også med stilfærdig og omsorgsfuld stædighed kan omfavne sin sårbarhed med styrke og gøre den til en mere sund selvfølelse, medfølelse og livsvisdom.
Samtale om skam
Du er altid velkommen til at tage en samtale med mig om det, du har på hjerte. Du kan gøre det ved fremmøde i min praksis i København. Du kan gøre det på telefon, online eller på mail. Der er mange måder at nærme sig udfordringerne på. Vi er alle forskellige og ens på samme tid. Og du skal følge de veje, der åbner sig for dig.
Bonus: Psykiatrifonden har en rigtig god hjemmeside, hvor du kan læse mere om mange af de følelsesmæssige/psykiske udfordringer, der kan ligge bag følelsen af skam.