’Tænder du på en afvisning? Tja, hvad skal jeg svare? Jeg har flere gange fået en nærmest kriseagtig uro, når nogen vælger mig fra Også selv om jeg ikke for alvor er interesseret i fyren. Jeg synes, det er usundt, at jeg nærmest bliver forelsket af, at han dropper ud af forholdet.’
Hvorfor tænder man
En kvinde undrer sig over sin reaktion. At hun pludselig bliver meget optaget af en mand, der ikke længere vil være sammen med hende. Selv om hun ikke rigtig tændte på forholdet, tænder hun, når han trækker stikket. En meget almindelig reaktion. Men hvorfor? Forfængelighed?
Også i lange forhold
Da jeg blev uddannet som terapeut, talte vi meget om at tænde på en afvisning. Ikke bare i starten af et forhold, som aldrig rigtig bliver et fast forhold. Men også i langvarige forhold, hvor man på en eller anden måde bliver stimuleret af ikke at få det, man gerne vil have. Det er ikke rart. Men man kan ikke slippe, fordi noget holder en fast.
Kig på din fortid
Som terapeut-studerende var vi hurtige til at konkludere, at afvisningen tænder en, fordi det minder om svigt i ens barndom eller i forhold til tidligere kærester. Og hvis man arbejder med sig selv og sin fortid, vil man kunne undgå at tænde på en afvisning.
Fornuft og tålmodighed
Efter mere end 25 år i faget tænker jeg: Jaja, det kan være sandt. Men der kan vel også være mange andre forklaringer. Og at man ligegyldigt hvad altid kan prøve at få ens ikke altid lige hensigtsmæssige reaktioner og mønstre flyttet på med lidt sund fornuft, egenomsorg og tålmodighed. Det tager tid at flytte sig. Det er nok at arbejde på sagen.
Jeg er noget værd
Hvad kan ellers være grund til at tænde på en afvisning? Fx hvis man vant til at være ovenpå i relationer – selv om man måske ikke føler sig i kontrol generelt. Så kan en afvisning tænde en protest-reaktion. Man ønsker at bevise for den anden, at man er det hele værd. Afvisningen stimulerer jagtinstinktet.
Afvisning er sårbart
For mange er det sårbart at blive afvist. Man føler sig kasseret og værdiløs, selv om den anden måske afslutter på en sober og respektfuld måde (det kan føles endnu mere provokerende). Og man bliver overoptaget af at score den anden. Måske bare for at kunne kassere vedkommende. Så står det i det mindste 1-1, og selvværdet er ikke længere udfordret.
Hvorfor vil du mig
Man kan være så udfordret på eget værd (uden at vide det) at man efter kort tid mister interessen for en, der gerne vil være sammen med en. ’Hvordan skal jeg kunne have respekt for en, der vil have mig?’ Og når personen vælger en fra, stiger respekten for den anden straks, og det samme gør ønsket om at få vedkommende tilbage.
Harmoni skaber uro
Mennesker med megen indre uro og smerte kan komme til at kede sig, når et forhold er roligt og harmonisk, fordi det får dem til at mærke deres indre kaos tydeligere. Når et forhold bliver afsluttet, skaber det en intensitet og et ubehag, som kan føles som et kick eller et fix, der dulmer smerten indeni.
Hjælper og pleaser
Hvis man som person ofte er hjælper eller pleaser, kan man tænde på at undersøge årsagen til bruddet og på at løse problematikken. Man kan være så optaget af at leve sig ind i en andens følelser, at man er 150% optaget af at imødekomme den andens behov for at genskabe harmoni og balance.
Løbende afvisning
Det samme kan gøre sig gældende i et længerevarende forhold. Måske har man løbende en følelse af at blive afvist, men omvendt forståelse for kærestens irritation og følelse af at blive ’gjort forkert’. Og derfor går man på kompromis for at få den anden til at gøre det samme. Det sker så bare ikke. Mønsteret holder sig selv kørende.
Accept af egne følelser
Hvad gør man så, hvis man er et smertefuldt eller tungt sted, hvor man tænder på en afvisning og gerne vil være fri? Det første råd er altid accept af de aktuelle følelser. At give sig selv plads til at have det, som man har det uden for megen selvbebrejdelse. Det kan være svært. Man reagerer ofte på stærke følelser med stærk vrede, sorg og skam. Det skal der være plads til. Accept af at det er svært at styre sig. Svært at finde trøst. Svært at acceptere tingenes tilstand.
Det er jo sjælesorg
Så er det vigtigt ikke at brænde for meget inde med smerten og skuffelsen. At dele den med andre. Og hvis man ikke kan dele den med andre, så søge hjælp hos en professionel. Eller den lokale præst. Det er jo sjælesorg, vi er ude i. Måske kan man ikke gøre noget ved det, men det kan lette en smule at dele det.
Dine kvaliteter og ressourcer
Det er også en god idé at fokusere på de kvaliteter, du har som menneske. Og de ressourcer du kan trække på inde i dig selv og i relationen til dine nærmeste. De gode ting der er i dit liv. Fokusere på at et smerteligt forhold eller brud ikke definerer dig som menneske. Men mere kvaliteten af forholdet mellem jer.
Matcher jeres behov
Og så er det altid en god idé at vælge en kæreste, der ikke afviser en, men matcher ens følelsesmæssige behov. Man skal ikke passe perfekt sammen på behov, som min gamle læremester sagde. Man skal bare passe nogenlunde.
Har du brug for hjælp
Har du brug for at få min hjælp, er du altid velkommen til at finde en af de ledige tider her på min hjemmeside og skrive til mig, hvilken du gerne vil have. Du kan søge hjælp som enkeltperson, og I kan gøre det som par. Man kan også få aftaler med mig online, på telefon eller som mailrådgivning.