Parterapeut Martin Østergaard logo
Parterapeut Martin Østergaard logo

Samarbejde efter skilsmisse

Samarbejde efter skilsmisse er ofte svært i den første tid efter et brud. Der kan være mange af sårede følelser på begge sider. Og tålmodigheden rækker ofte ikke til at lytte på, hvad ekskæresten siger, før man skyder med skarpt. Man gider faktisk ikke høre, hvad den anden siger, men har travlt med selv at få fyret nogle vigtige pointer af.

Børn i klemme

Det er nok naivt at tro, at man fra start kan være gode til at samarbejde, selv om det måske er virkelig vigtigt, fordi man fx har børn sammen. Ikke sjældent er det allermest sårbare samværet med barnet eller børnene. Hvilken deleordning har man besluttet sig for. Og kan man overhovedet blive enige om, hvad der er bedst for børnene, så de kommer mindst muligt i klemme.

Parterapi er også for fraskilte

Mange tror, at parterapeutens arbejde er slut, hvis parret ender med at gå fra hinanden. Men det har i alle årene været en vigtig del af mit arbejde at hjælpe par med at få et bedre samarbejde og en bedre dialog efter et brud. Og det kan sagtens være, at parret har været skilt i et par år, før de rækker ud.

Konflikterne er svære at skille sig fra

Problematikkerne kan minde om dem, man havde, da man stadig levede sammen. Man misforstår hinanden og kommer i konflikt. Der er mistillid, der rækker langt tilbage. Der er kommet nye partnere, som er med til at komplicere samarbejdet. Man har måske et barn med udfordringer og håndterer det forskelligt. Det kan være alt muligt mellem himmel og jord.

Parterapi er ikke altid bedst

Jeg synes ikke nødvendigvis, at parterapi er den bedste løsning. Det er jo nemmere og billigere at klare tingene selv. Men selvfølgelig kan jeg og andre terapeuter hjælpe med at skabe større forståelse og få indgået nogle aftaler og kompromisser, hvis der er behov for det.

Tiden er den bedste heler

Som i mange andre sårbare livssituationer, kan tiden være den bedste heler. Man behøver ikke tale om tingene for at fjerne konflikterne. Fraværet af kontakt kan også være en fordel og skabe mere indre ro. Forskere på Københavns Universitet har udviklet et online rådgivnings-system, der hedder SES, Samtale efter skilsmisse. Her kan man få hjælp uden dialog – hverken med partneren eller udefra kommende.

Hjælp til selvhjælp

Fordelen ved systemet er, at man kan sidde alene og pusle i et online univers med input og spørgeskema, så man kan blive klogere på både sig selv, eksen og børnene uden fuldkommen at selvantænde. Fx når børnene er lagt i seng. SES er udviklet af Københavns Universitet med støtte fra Egmont Fonden. Forskerne på universitetet har ifølge hjemmesiden påvist, at systemet virker – ved fx at dæmpe stresss, fjendtlighed og depression.

Digital personlig udvikling

Det er blevet omtalt som en slags digital terapi. Det består af 18 moduler med forskelllige temaer med råd, vejledning og støtte til fraskilte forældre. Fx handler det om at lære at forstå børnenes følelser og reaktioner og blive bedre til at rumme børnenes sorg og ens egen – og ikke mindst skabe et godt samarbejdet med ens eks. Nogle kommuner sender nyskilte forældre et link til SES via Aula.

Hjælp til børn og unge

Der er også en afdeling, SES NXT, som henvender sig til børn og unge, hvis forældre ikke bor sammen. Her kan børn og unge deltage i et forskningsprojekt og derigennem få adgang til SES NXT. Og der er igen tale om ‘rådgivning’, som foregår online, uden at man skal tale med nogen. Jeg synes, det er et skønt initiativ, der forhåbentlig kan medvirke til at skabe ro for mange mennesker, der skal gennemleve den uro, der som regel er forbundet med en skilsmisse.

Hvad angår rådgivning, har jeg også altid haft stor tillid til det arbejde, man laver i Mødrehjælpen, der hjælper både fædre og mødre i skilsmissesituationer.

Og har du eller I brug for en samtale med undertegnede, så er du eller I altid velkomne her i min praksis, online eller på telefon. Jeg har både privat og professionelt rig erfaring med alle de forskelligartede udfordringer, man kan stå over for i skilsmisseforløb og som skilsmisseforælder – og også som skilsmissebarn.

Skrevet af: Martin

19. april 2024

Måske kan du også lide….

Dine, mine og vores

Dine, mine og vores

Dine, mine og vores børn i en sammenbragt familie kan let give sammenstød. Det er svært nok at leve i en flok, hvor...

Skal I skilles

Skal I skilles

Skal I skilles. For 50 år siden lagde den svenske instruktør, Ingmar Bergmann, gaderne øde, da hans tv-serie ’Scener...