Parterapeut Martin Østergaard logo
Parterapeut Martin Østergaard logo

Hvornår føler man sig gammel

Hvornår føler man sig gammel? Hvad er det lige med alder? Jeg har flere gange taget tilløb til at skrive denne tekst om at blive ældre. Men hver gang bliver jeg frygtligt træt og må tage mig en morfar. Nu har jeg lige gjort det igen. Taget en middagslur. Jeg elsker det. På en god dag kan jeg stå tidligt op og nå både at få en formiddagslur, en middagslur og en eftermiddagslur.

Sammen med andre på samme alder

Jeg mødes reglmæssigt med en gruppe kolleger. Vi har gjort det i 20 år. Jeg er den næstyngste. Den yngste er 60. Og de ældste er gået på pension. Vi taler af og til om at blive ældre. Det føles trygt blandt jævnaldrende. Lidt mere usikkert her. Måske jeg derfor har haft lidt svært ved at få hul på teksten. I mit fag må det vel være en fordel at være ældre. Folk søger jo ofte en rådgiver, der er ældre og mere erfaren end dem selv. Men er det sandt? Der er vel også nogle, der tænker, at jeg er for gammel.

Ældre med værdighed

Jeg har det blandet med at blive ældre. Vil gerne ældes med værdighed og sindsro. Være den ranke og kloge høvding, der viser overskud og ro. Men jeg er ikke begejstret, når jeg ser mig selv i spejlet. ‘Du kan lige så godt nyde dit udseende’, siger min kammerat. ‘Du kommer med garanti ikke til at at se yngre ud med alderen’. Og det er jo sandt. ‘Enhver irritation over dit udseende er en manglende accept af nuets mirakel’, ville vismanden Eckhardt Tolle måske have sagt, hvis han stadig levede.

Hvilket øre er det dårlige?

Det er jo i den retning, det går. Mod udgangen. Jeg prøver at være rolig og ubekymret. Og hvorfor ikke danse på bordene og nyde middagsluren, mens tid er. Min hustru og jeg kommer af og til i tvivl om, hvilket øre det nu er, vi hver især hører dårligst på. Er det højre eller venstre? Man kan teste det om morgenen ved skiftevis at ligge på den ene side og den anden side. Den side, hvor man ikke kan høre fuglenes morgenkor, er den dårlige side. Men jeg husker ikke hvilken. Det må testes nu, hvor fuglene er begyndt at synge igen.

Dansetrin foran garderobeskabet

Når jeg skal i bukserne, er det ikke et problem at få den første fod i buksebenet. Men den anden fod lykkes aldrig helt med at komme over buksekanten – med det resultat,  at jeg står og hopper og danser med tæerne strandet i den bølgende buksekant i overhængende fare for at vælte og knalde hovedet ind i garderobeskabet.

Hvad er det nu han hedder?

Når jeg skal huske en skuespillers navn, kan jeg ikke. ‘Det er ham der… øh’. Og når jeg vil sige titlen på den film, han er bedst kendt for at spille med i, kan jeg heller ikke huske filmens titel. ‘Det er ham der … øh … i den der … øh.’ Og jeg ser jo knaldhamrende tydeligt både skuespilleren og filmen for mig.

Hvornår føler man sig gammel

Man kan komme med mange sjove eksempler. Men hvad er det egentlig, jeg vil sige? Jeg vil nok bare sige, at det er rart at tale med andre om sine tanker, følelser, bekymringer. Også dem der handler om at blive ældre. Jeg er sikker på, at man bliver yngre af at tale om dem fra tid til anden. Måske især med en jævnaldrende eller en der er ældre, som heller ikke føler sig specielt gammel. Åbenhed og ærlighed kan fjerne uro og ængstelse.

Sig til når jeg gør noget gammelt

Min ven fortalte mig, at han havde bedt et ungt menneske i sin husstand gøre ham opmærksom på det, hvis han gjorde et eller andet, der fik ham til at virke gammel. Det unge menneske kunne ikke rigtig komme på noget. Men da min ven rejste sig fra den lave sofa og udstødte et anstrengelsens suk, sagde den unge: ‘Jo, det der støn får dig faktisk til at lyde lidt gammel.’ Så nu er min ven holdt op med at klage, når han rejser sig. Og som han sagde med lys i øjnene: ‘Man kan sagtens lade være’.

 

Har du brug for en samtale om dette emne eller noget andet, er du altid velkommen. Du kan skrive en sms på 50272828, udfylde kontaktformularen, eller sende en mail på mr********@gm***.com. Du kan læse mere om samtaler med mig her.

Skrevet af: Martin

7. marts 2024

Måske kan du også lide….

5 gode råd til at finde indre ro

5 gode råd til at finde indre ro

5 gode råd til at finde indre ro. Jeg er helt afslappet. Hvis jeg var en emoji lige nu, ville det være den, hvor...

Hvorfor er jeg efter mig selv

Hvorfor er jeg efter mig selv

Hvorfor er jeg efter mig selv? Lige vågnet og stadig under dynen. Skriver dette i hånden og tænker, at det er en meget...

Hvad er rigtig kærlighed

Hvad er rigtig kærlighed

Hvad er rigtig kærlighed? Kærlighed er en tålmodighedsprøve. En kæmpestor, fed tålmodighedsprøve. Som udfordrer os og...