Parterapeut Martin Østergaard logo
Parterapeut Martin Østergaard logo

Hvad gør man når børnene flytter

Hvad gør man når børnene flytter hjemmefra

Hvad gør man, når børnene flytter? Amerikanerne har længe haft et begreb for det. Empty Nest Syndrome. Tom rede syndrom. Fuglene er fløjet. Børnene er flyttet hjemmefra. Det kan fylde overraskende meget følelsesmæssigt, når ens børn forlader reden.

Hvem er man

Man kan som forælder føle sig både trist, tom og lettet på samme tid. For hvem er man, når man ikke længere ser børnene dagligt og er en del af deres liv? Når man ikke længere bliver irriteret over, at der er krummer på skærebrættet og opvask, der ikke er sat i maskinen? Når der ikke er brug for en på samme måde?

Følelse af ensomhed

Klassiske symptomer på empty nest syndrome er: Følelse af ensomhed, tab af mening og kontrol med ens liv, kraftige følelsesudsving, bekymring, angst og depression. Men som sagt også lettelse. Og en følelse af ny begyndelse og ny muligheder.

Sug af savn

Symptomerne findes oftere og stærkere hos mødrene, fordi de tit er de primære omsorgspersoner i familien. Men også hos fædrene. Jeg kan i hvert fald tydeligt mærke savnet suge i maven.

Stå ved sorgen

Og hvad kan man gøre for at håndtere følelserne? Til en start er det godt over for sig selv at vedkende, at man er i en form for sorg. Måske taler man med sig selv om det i tavshed. Måske kan man dele det med sin partner eller forstående venner.

Det tager tid

Som de fleste andre svære følelser tager de længere tid, end man bryder sig om. Man vil jo gerne have, at det går væk eller gør mindre ondt. Men det hjælper ikke at presse sig selv til at ville have det bedre eller anderledes. Og hvis man døjer for meget med det, kan man opsøge hjælp. Du er altid velkommen til at tale med mig om det. Jeg ved, hvor skoen trykker.

Holder far i hånden

Mine to ældste børn er flyttet hjemmefra, og den yngste bor hos sin mor og lejlighedsvis hos mig. Han går i 3.g og flytter snart hjemmefra på udlandsophold. Når jeg går tur om morgenen med hunden, ser jeg på forældre, der følger deres små og halvstore børn i skole. Børn i flyverdragter på ladcykler, børn på gåben med morgenhår og store skoletasker på ryggen. En pige på måske 10 år, der holder sin far i hånden, mens de går mod skolen langs søerne. Forældre der hilser på hinanden foran skolen.

Hvor tit

Jeg har altid lyst til lidt mere kontakt med mine børn. Men jeg har også lyst til, at de skal leve deres egne liv. Hvor tit skal man ringe? Eller skrive? Jeg får igen og igen at vide, at jeg ikke behøver at holde mig tilbage. Så jeg øver mig i at skrive og ringe mere, selv om det er sårbart. Jeg kan jo huske, hvordan jeg syntes, at min mor blev lidt for meget.

Lev dit liv

Jeg husker også, at da jeg var flyttet hjemmefra, var det vigtigste for mig, at min mor gjorde noget, der gjorde hende glad. Levede sit liv. Sås med andre mennesker. Frem for at være lidt for optaget af, hvordan jeg havde det. Så… opgaven er at leve mit liv. Nyde det. Og på den måde lære børnene, hvordan de selv skal give slip, når deres egne børn engang flytter hjemmefra.

Midaldrende målgruppe

I turistindustrien er vi en målgruppe. Empty nesters bliver vi kaldt. Vi er midaldrende, aktive og nysgerrige. Nogle er ret velhavende, og vi betaler gerne for at rejse til kulturelle mål og historiske minder og kaste os ud i nye sportsgrene. Måske skulle jeg købe mig nogle vandrestøvler. Hvad gør man, når børnene flytter? Man melder sig da ind i Dansk Vandrelaug. Og hvis man har lyst til at slå på noget, mens man går, så er det snart Golfens Dag (28. april) i klubber over hele landet – fx i Danmarks største, Smørum Golfklub, hvor jeg selv spiller. Ny undersøgelser viser, at golfspillere i gennemsnit lever 5 år længere. Så kan man også nå at opleve børnenebørnene flytte hjemmefra.

Fokus på forholdet

Og så skal vi ikke glemme, at der ved børnenes exit kommer fornyet fokus på forholdet til kæresten. Hvis man har en. Hvordan har man det egentlig med hinanden? Hvor meget holder os sammen, når børnene ikke længere er limen? Ikke så få par går fra hinanden i en moden alder. Her er der også rig mulighed for at vurdere, om der måske skulle laves en opkvalificering af kærligheden. Og jeg bidrager gerne med parterapi, når I er færdige med at hjælpe ungerne med at flytte ud. Der kan være brug for det.

Skrevet af: Martin

29. marts 2023

Måske kan du også lide….

Samarbejde efter skilsmisse

Samarbejde efter skilsmisse

Samarbejde efter skilsmisse er ofte svært i den første tid efter et brud. Der kan være mange af sårede følelser på...

Hvorfor er jeg efter mig selv

Hvorfor er jeg efter mig selv

Hvorfor er jeg efter mig selv? Lige vågnet og stadig under dynen. Skriver dette i hånden og tænker, at det er en meget...

Hvornår føler man sig gammel

Hvornår føler man sig gammel

Hvornår føler man sig gammel? Hvad er det lige med alder? Jeg har flere gange taget tilløb til at skrive denne tekst...