Parterapeut Martin Østergaard logo
Parterapeut Martin Østergaard logo

Dine, mine og vores

Dine mine og vores

Dine, mine og vores børn i en sammenbragt familie kan let give sammenstød. Det er svært nok at leve i en flok, hvor alle er i familie, men alligevel ryger i totterne på hinanden på grund af forskellighed, uenighed og mistillid. At leve sammen med børn og voksne, man ikke er i biologisk familie med kan være endnu sværere.

 

Dine mine og vores børn i klemme

Mange par i sammenbragte familier kæmper med hver især at finde ro i nervesystemet både i relativt rolige perioder, men især også oven på konflikter. De er uenige. Og uenigheden bliver særligt svær, fordi det ofte er ens børn, der kommer i klemme. Jeg ved det, fordi jeg møder mange af de voksne i min praksis og hører om deres udfordringer. Men jeg har også private erfaringer, fordi jeg har levet i sammenbragte familer togange.

 

Dine mine og vores børn som e-bog og lydbog

Der er skrevet gode bøger om emnet. Jeg kan fremhæve min kollega Line Dau Bassøes bog, Min sammenbragte familie. Og nu har mit gode gamle forlag, Lindhardt og Ringhof, i form at søsterforlaget Saga Books, sagt ja til at udgive min bog, der har arbejdstitlen ’Dine, mine og vores’ og primært er tænkt som hurtigt læst eller lyttet e-bog og lydbog.

 

Hvad gør man når det er svært med dine mine og vores børn?

Jeg prøver ikke at komme hele vejen rundt med bogen, der er på omkring 60 sider. Jeg prøver med nogle eksempler at beskrive nogle af de klassiske udfordringer, man som forældre i en sammenbragt familie står over. Og kommer med nogle forslag til, hvordan man kan tage udfordringerne op og komme igennem dem.

 

Uenige om opdragelsen af dine mine og vores

En af klassikerne er, at man – ligesom i klassiske kernefamilier (hvis sådan nogen findes) – bliver uenige om, hvordan børnene skal opdrages. Den ene synes ofte, at den anden er for blød, mens den anden synes, at den ene er for hård. Og det kan være svært at bilægge stridighederne.

 

Man skal om muligt ikke blande sig i den andens opdragelse

Jeg synes som udgangspunkt, at man ikke skal blande sig i hinandens måde at være sammen med børnene på. Man skal primært holde fast i sin egen måde at være på og opdrage på. Men hvad gør man, hvis man synes, at ens barn generelt mistrives med partnerens måde at være på, tale på, opdrage på? Og man ikke synes, at barnet kan komme til at sige fra.

 

Støtte fra terapeuten til at tale bedre om dine, mine og vores

Som i mange andre sammenhænge kan det løsne en del på det anspændte, at man får talt om tingene. Men hvis samtalerne kører i ring og skaber mere konflikt, kan det være godt at få hjælp til samtalen. Min opgave er ofte at holde samtalen på sporet. Både hvad angår indhold og form. Så begge parter finder mere ro. Og de får man støtte til at tale bedre sammen, undgå misforståelser og lave mere realistiske aftaler

 

Alle gør deres bedste i den sammenbragte familie

Jeg glæder mig til udgivelsen på den lille, ny bog. Eller single som nogle kalder det korte format. Jeg håber, at jeg får mulighed for at indlæse lydbogen. Det er rart at få lejlighed til med egen stemme at ramme den tone, jeg gerne vil have frem. Trods alvoren skal der være plads til lethed og mildhed. Alle gør jo deres bedste, så der er ingen grund til at tale dunder.

 

Er kvinder dårligere til at leve med dine, mine og vores børn?

Så kommer jeg også med det let kontroversielle synspunkt, at kvinder er dårligere end mænd til at leve i sammenbragte familier. Ikke fordi der er noget galt med kvinder. Tværtimod. Det er nærmere, fordi kvinder oftest involverer sig mere og dybere og oftere siger, hvad de mener. Og måske også derfor får flere følelser i klemme, når de ikke føler sig hørt.

Skrevet af: Martin

5. februar 2024

Måske kan du også lide….

Samarbejde efter skilsmisse

Samarbejde efter skilsmisse

Samarbejde efter skilsmisse er ofte svært i den første tid efter et brud. Der kan være mange af sårede følelser på...

Hvorfor er mænd utro

Hvorfor er mænd utro

Hvorfor er mænd utro? Jeg må indrømme, at jeg trods 25 års erfaring stadig ikke kan forklare det. Og faktisk kan mange...