Hvad gør man ved søskendekonflikt? Når man taler om konflikter mellem søskende, tænker man ofte på konflikter mellem små børn. Men som voksne har søskende også konflikter og kan have mindst lige så svært ved at håndtere de sårede følelser. Nogen siger, at søskende er de første mennesker, vi lærer at elske og hade. Og at vi tager erfaringerne med ind i voksenlivet.
Følelser i klemme
Der dukker for tiden mange voksne søskendepar op hos mig. De vil gerne have hjælp til at få et bedre forhold til hinanden. Det er smertefuldt for den ene, begge eller alle søskende, at de har følelser i klemme i forholdet til hinanden.
Forskelsbehandling
Søskende kan fx være vokset op i familier, hvor de synes, der blev gjort for megen forskel. Forskere mener, at vi allerede som etårige bemærker, hvordan forældre behandler os og vores søskende forskelligt. Og ulige behandling svækker relationen mellem søskende. Men hvordan kan man dele sin kærlighed ligeligt mellem børn, hvoraf nogle måske kun er der halvdelen af tiden, fordi man har dem med en tidligere partner? Familie er både livgivende og drænende.
Mindre sammen
Som voksne oplever børnene, at de bedre kan distancere sig fra familiens mønster ved at være mindre sammen med de andre. Eller være sammen uden at tale om det svære. Men uroen lever videre indeni. Og man kan få lyst til at skabe mere åbenhed, afklaring og ro.
Ens og forskellige
Familier er både meget ens og meget forskellige. Selv om jeg har arbejdet med familier i mere end 25 år, støder jeg hele tiden på ny problemstillinger. Det er nødvendigt at leve sig ind i hver families mønstre. Og anerkende at hvert barn i familien har oplevet familiens historie på sin måde. Det samme har forældrene.
Bedre søskendeforhold
Ofte ønsker søskende at arbejde på at få et mere roligt, givende og afklaret forhold til hinanden. Men det kan være svært, hvis der er gensidig mistro og usikkerhed. Især hvis søskende tilbagevendende slår sig følelsesmæssigt på hinanden, når skal tale om særligt sårbare emner.
Tillid mellem søskende
Hos mig er der fokus på at få talt om det sårbare. Og at der skal være plads til uenighed. Nogle gange flammer det hele op og føles nærmest værre, når der bliver lukket op for posen hos terapeuten. Men i bedste fald giver det lidt luft, overblik og håb om udvikling i retning af noget mere positivt. I er altid velkomne. Og jeg har forståelse for, at det kan tage tid at skabe tillid mellem søskende.
Brud i familien
Søskende kan være lige så meget på vagt over for hinanden som kærestepar med højt konfliktniveau. At være i familie med hinanden gør ikke samtaler mindre eksplosive. Der er rigtig mange brud mellem søskende. Men at være i familie er en også en ressource, der giver ekstra motivation til at holde ud og flytte uenighederne til et mere roligt sted.
Ressourcen i fællesskabet
I samtalerne med søskende er der også smukke øer af erindring fx om glade barndomsdage, hvor den lille altid kunne få den store til at grine og komme i godt humør. Og søskende kan have en helt særlig sammenhængskraft og gensidig forståelse, som vi bærer med os som et unikt fællesskab – på godt og ondt.
Lær af søskendekonflikten
Man kan lære meget af konflikt med sine søskende. Det er en kilde til personlig udvikling. Det kan også være udviklende at holde pause fra søskende og forældre for at finde mere ind til kernen i sig selv. Det kan give god energi at prøve at finde sammen igen. Det hele er en proces. Alle forhold består af både nærhed og adskillelse.
Søskende er livsvidner
Forældres død kan få søskende til at rykke tættere sammen. Men det kan også skabe konflikt og afstand. Vi søger afklaring med vores søskende, fordi vores forskelligheder får os til at se vores livshistorie og os selv i et større og mere flerdimensionelt billede end det billede, vi selv ser og husker.
Samtale om eller med søskende
Hvad gør man ved søskendekonflikt? Du er velkommen til at komme alene og tale om forholdet til dine søskende. I kan også komme sammen. Og man kan også tage en enkelt eller begge sine forældre med – eller måske en bonus-forælder.
Bonus: ’Søskende er den længstvarende relation, vi får i livet,’ siger den svenske adfærdspsykolog og småbørnspædagog Elisabeth Schönbeck. Her en artikel fra Kristeligt Dagblad, der handler om flere forskellige aspekter af det at være søskende. Blandt andet betydning af hvilket nummer du har i søskendeflokken.