Parterapeut Martin Østergaard logo
Parterapeut Martin Østergaard logo

Hvorfor er mænd utro

Hvorfor er mænd utro

Hvorfor er mænd utro? Jeg må indrømme, at jeg trods 25 års erfaring stadig ikke kan forklare det. Og faktisk kan mange af de mænd, der har været her, heller ikke forklare årsagen til deres utroskab. Alligevel sidder man jo med en stemme indeni, der siger: ’Selvfølgelig ved du godt, hvorfor du var utro’.

Googler hvorfor er mænd utro

Men ved du det? Gør jeg? Jeg kommer helt ærligt i tvivl. Og googler for at se hvor mange, der søger på netop dét ’Hvorfor er mænd utro?’ Op popper et link til en artikel i Femina fra 2012, hvor jeg for mere end 10 år siden har forsøgt at forklare. Haha, jeg googler og finder mig selv.

Mandens lyst er anderledes end kvindens

Jeg vil vente med at læse artiklen. Og i stedet prøve at forklare igen. Sikkert med samme resultat. Jeg tror dybest set, det handler om, at manden seksuelle lyst generelt fungerer anderledes end kvindens. At manden groft sagt døgnet rundt kan få lyst til sex på en brøkdel af et sekund.

En pille imod lystfølelse

En kammerat sagde på et tidspunkt, at han ville ønske, han kunne tage en pille. Så lysten forsvandt og han kunne koncentrere sig. Fx om sit arbejde. Han startede dagen med at give sig selv en udløsning for at flytte fokus.

Utroskab skaber stor smerte

I mit arbejde skal jeg undgå at fokusere for meget på, hvorfor manden har været utro. Og i højere grad forholde mig til den skade, utroskaben har forvoldt i den kvinde, han er sammen med. Det er jo ret omfattende. Og meget individuelt hvordan kvinderne kommer igennem det.

Hvordan kunne du være utro?

Det kan tage virkelig lang tid at komme igennem. Man bliver ved med at have lyst til at stille de samme spørgsmål. Hvordan kunne du gøre det? Tænkte du slet ikke på mig? Hvordan kunne du lyve for mig så længe? Hvordan kunne du få dig selv til at sige, at jeg var syg i hovedet, da jeg luftede min mistanke?

Hvem kan man dele smerten med?

Og hvem kan man sige det til? Kan man dele det med veninder, der måske vil se skævt til ham i al fremtid? Veninder som måske ikke vil forstå, at man prøver at tilgive ham. Og hvad nu hvis børnene får det at vide fra deres kammerater, fordi nyheden spreder sig med lynets hast?

Lyst til sex med alle kvinder

Men hvad er egentlig årsagen til utroskaben? Tja, måske først og fremmest at det er en naturlig impuls hos mænd at mærke, hvorvidt han har lyst til sex med en hvilken som helst kvinde, han står over for. ’Tja’, vil nogen kvinder sige. ’Sådan har vi det også, men hvad er der i vejen med at slå fornuften til og lade være’.

Dårligere impuls-styring hos mænd

Og her har mænd det nok generelt sværere med impuls-styring end kvinder. Tænker jeg. Uden at have evidens for det. Og jeg tror også, at mænd kan mærke, hvis en kvinde er bare en lillebitte smule imødekommende. Dén minimale interesse stimulerer herren. Og sjovt nok kan en fremmed kvindes interesse være med til at skygge for det faktum, at man skader den kvinde, man har lovet at være tro.

Prisen for utroskab er høj

Enkel og simpel lystfølelse er mere euforisk berusende end meget andet i vores liv. Et liv der er fyldt med forudsigelighed, hårdt arbejde, forpligtelser og skuffelser. Og har man ikke fortjent et fristed, et sus, en rus og et rent paradis? Joda, det har du da i den grad. Men det kommer ikke uden en pris, som det hedder.

To gange dårlig sex på et motel

Sagt på dansk: Lad være! Det kan ikke betale sig. Prisen er for høj. Du volder ekstrem skade på dine nærmeste. Du vil fortryde. Og du kan ikke lave det om. Som en mand for mange år siden sagde, da han var i parterapi med sin hustru: ’Hvis jeg havde vidst, hvor meget vi skulle igennem på grund af to gange dårlig sex på et motel, havde jeg aldrig gjort det’.

Skrevet af: Martin

25. februar 2024

Måske kan du også lide….

Hvordan tiltrækker man en mand

Hvordan tiltrækker man en mand

Hvordan tiltrækker man en mand? Min første tanke er, at det afhænger meget af, hvilken mand der er tale om. Min anden...

Hvorfor er jeg efter mig selv

Hvorfor er jeg efter mig selv

Hvorfor er jeg efter mig selv? Lige vågnet og stadig under dynen. Skriver dette i hånden og tænker, at det er en meget...