Parterapeut Martin Østergaard logo
Parterapeut Martin Østergaard logo

Hvordan genskaber man tillid efter utroskab

Hvordan genskaber man tillid efter utroskab? Hvad gør man, når der har været utroskab, og man har besluttet sig for at blive sammen? Og ikke mindst besluttet at gå sammen igennem den smertefulde proces, der kommer efter svigtet? Hvordan gør man det? Når man – som de fleste par – er forskellige og håndterer krise, svære følelser og svære samtaler meget forskelligt.

 

Utroskab er sårbart selv mange år efter

Lad os sige, at det er manden, der har været utro. Og lad os for en gangs skyld springe nogle måneder frem. Hen over bombenedslaget, skænderi, gråd, krisehåndtering og voldsomt indre og ydre drama. Lad os springe frem til det sted, hvor emnet stadig er meget sårbart, men en vis form for hverdag samtidig har indfundet sig. Det kan være efter tre måneder, men også efter tre år.

 

Overfølsom over for at tale om utroskaben

Her vil det ofte være sådan, at manden er ret følsom over for bebrejdelse. Efter i en – efter hans mening – lang periode at have stået så godt som muligt til rådighed for svære samtaler, er han blevet lidt overfølsom over for emnet. Han føler sig hurtigt bebrejdet. Føler ikke at hans arbejde og anstrengelse bliver set og anerkendt tilstrækkeligt. Samtidig er han samarbejdsvillig, for han ved jo godt, han har svigtet. Men hans irritation ligger lige under overfladen. Han vil gerne videre. Gerne slippe fortiden ved ikke at tale om den.

 

Tavshed gør det sværere at opbygge tillid

Sådan fungerer det bare ikke for kvinden. Hun er stadig ramt. Og hun er blevet lidt mere tilbageholdende med at tale om, hvordan hun har det. Fordi hun har oplevet, at han netop føler sig bebrejdet. Hun mærker hans modstand. Og det gør ikke noget godt for hendes langsomme genopbygning af tillid, at hun synes, at hun ikke kan tale om, hvordan hun har det. Hun har nemmere ved at slippe fortiden, når hun kan tale om den. Hun vil gerne have, at han spørger lidt ind til hende. Hvordan har du det? Og når han ikke gør det, opbygger hun oven i sorgen over svigtet en sorg over ikke at kunne tale om, at hun føler sig svigtet. Der kommer også i hende en irritabilitet, der spreder sig til alt i hverdagen.

 

Hvad skal de gøre?

Han skal blive ved med at interessere sig for hendes følelser. Hun har ekstra brug for det. Han skal gøre det, mænd synes er sværest af alt: tage initiativ til at tale om det, der ikke er rart at høre på. Han skal vise mod. Også to eller tre år efter katastrofen. Hun skal omvendt insistere på at fortælle lidt om, hvordan hun har det fra tid til anden. Så hun ikke i misforstået respekt for hans tavshed ender med at blive bitter og bebrejdende – for trods alt at have en ventil for sin frustration.

 

Begge savner at blive set og anerkendt

Det er ikke nemt. Manden forventer af kvinden, at hun tilgiver ham og viser ham respekt ved ikke at tale om det, han er skamfuld over. At hun har en vis forståelse for, hvorfor han var utro, selv om det langtfra var okay. Det er heller ikke nemt for kvinden. Hun forventer, at han bliver ved med at være opmærksom på, at han har påført hende et dybt sår, og at det kræver tilbagevendende pleje. Det at han ikke spørger, opfatter hun som manglende respekt, forståelse og omsorg for hendes knuste hjerte.

 

Utroskab er et sår for livet – det største svigt

Utroskab går aldrig væk. Det er et sår for livet. Nogle kommer sig aldrig over følelsen af svigt og må forlade partneren. Andre forsvinder ind i sig selv. Same but different. Utroskaben smerter også den, der har svigtet. Det er ikke lige utroskaben, der fylder for den utro. Det er partnerens reaktion, sorg og frustration, der kommer til at skygge for meget andet.

 

Utroskab kan gøre et godt kærlighedsforhold stærkere

Som en utro engang sagde i min praksis: ’Hvis jeg vidste, hvor megen ulykke der ville komme ud af to gange dårlig sex på et motel, så havde jeg aldrig gjort det’. Utroskab kan sagtens være starten på enden for et forhold. Omvendt kan opdaget utroskab og den efterfølgende krise også være med til at udvikle et forhold og gøre et udfordret kærlighedsforhold stærkere og dybere.

 

Hvordan genskaber man tillid efter utroskab? Du eller I er altid velkomne til enkeltvis eller sammen at få en samtale med mig om utroskab. Du eller I kan også få rådgivning på online-møde, på mail eller telefon.

 

 

Skrevet af: Martin

14. juni 2024

Måske kan du også lide….

Hvorfor er mænd utro

Hvorfor er mænd utro

Hvorfor er mænd utro? Jeg må indrømme, at jeg trods 25 års erfaring stadig ikke kan forklare det. Og faktisk kan mange...

Dine, mine og vores

Dine, mine og vores

Dine, mine og vores børn i en sammenbragt familie kan let give sammenstød. Det er svært nok at leve i en flok, hvor...

Hvorfor ser han mig ikke

Hvorfor ser han mig ikke

Hvorfor ser han mig ikke, spørger en kvinde om sin mand. Både hun og han synes, at de ofte går forbi hinanden og ender...