Parterapeut Martin Østergaard logo
Parterapeut Martin Østergaard logo

Hvordan gør jeg vores forhold bedre?

Hvordan gør jeg vores forhold bedre?

Hvordan gør jeg vores forhold bedre? Det er et spørgsmål, der fylder meget hos mange. Skal jeg tale med min kæreste om det? Skal jeg lade være? Det er svært at få talt, uden at det sagte bliver misforstået, og samtalen enten dør ud eller kører op i det røde felt.

Bebrejd ikke din kæreste

Går der hverdag i samlivet, føler mange, at de savner noget kærlighed. Partneren bekræfter ikke en så meget som tidligere. Det kan virke, som om partneren bevidst forsøger at såre eller skuffe en. Og prøver man forsigtigt at sætte ord på følelsen, føler kæresten sig måske alligevel angrebet og kritiseret. Utryghed og afstand sniger sig ind i forholdet. Det er vigtigt ikke at bebrejde partneren, hvis man savner kontakt, kys og kærlighed. Og lige så vigtigt at holde fast i at bede om at blive ’mødt’ i sine følelser og behov. Men husk at gøre det på en forsigtig og varm måde. Og husk at overveje om du er i et forhold, der er sundt for dig. Måske kan det gøres mere sundt med hjælp udefra.

Brug mere tid på venner og familie

I et travlt liv med mange gøremål kan begge parter i perioder føle sig tomme og trætte. Pas på ikke at forvente af en partner, som også er lidt udbrændt, at vedkommende tanker dig op med al den energi, du skal bruge. Forvent ikke at din kæreste siger: Hvordan gør jeg vores forhold bedre? Brug i højere grad venner, kolleger og familie. Der skal kontakt med mange forskellige slags mennesker til at gøre dit liv godt. Nogle har en tendens til at hænge for meget på partneren, som engang gav en så megen glæde. Men har man en partner, der begynder at søge frihed for at skabe overskud, kan det skabe skuffelser. Her er det godt at udvikle og dyrke sit netværk af nære relationer. Men igen også at overveje, om partneren er det rigtige match.

Giv ros, undskyldninger og kærlighedserklæringer

Når man er i krise eller underskud, er det rigtig svært at modtage kritik konstruktivt. Svært at være i samtaler om problemer. Det kan være en idé at droppe samtaler om svære emner til et tidspunkt, hvor der er mere ro og overskud. Opprioritér ros og kærlighedserklæringer, neprioritér de afklarende samtaler. Sig hellere: undskyld jeg var sur, men jeg er bare lidt flad for tiden. Giv hellere en lang krammer end at gå rundt og savne, at din kæreste tager initiativ. Forholdet udvikler sig bedre, når ros, anerkendelse og undskyldninger står rent uden en masse ekstra ord om, hvordan du har det. Det sidste kan tit komme til at lyde som kritik, selv om det ikke er ment sådan.

Gør dig selv lykkelig

Har man høje forventninger til et liv med kærligt samarbejde omkring jobs, hjem og børn, risikerer man også at spare op på bitterhedskontoen. Ofte er der noget, der ikke lykkes. Og ofte har man forskellige oplevelser af, hvad der er vigtigt. Det er vigtigt at fortælle, hvad du gerne vil have. Og at have en kæreste der er lydhør. Også vigtigt at være lydhør over for kærestens ønsker.

Sundt eller usundt forhold

Hvis du har en oplevelse af at blive elsket, men ikke forstået, kan en parterapeut hjælpe jer med kommunikationen. At oversætte så I bedre forstår hinanden. Hvis du hverken har følelsen af at blive elsket eller forstået, skal du måske have hjælp til at give slip i det usunde i forholdet og finde tilbage til noget mere ægte og lykkeligt i dig selv. Og bruge noget tid på til bunds at undersøge, om du skal blive eller gå. Det er du velkommen til at undsøge i en samtale med mig.

PS: Maleriet af kvinden, der banker på ruden er af Carl Bloch fra udstillingen ‘Forført’ på Statens Museum for Kunst.

Skrevet af: Martin

26. august 2023

Måske kan du også lide….

Hvorfor er mænd utro

Hvorfor er mænd utro

Hvorfor er mænd utro? Jeg må indrømme, at jeg trods 25 års erfaring stadig ikke kan forklare det. Og faktisk kan mange...

Dine, mine og vores

Dine, mine og vores

Dine, mine og vores børn i en sammenbragt familie kan let give sammenstød. Det er svært nok at leve i en flok, hvor...