Parterapeut Martin Østergaard logo
Parterapeut Martin Østergaard logo

Skal kvinden holde afstand til manden

Skal kvinden holde afstand

Skal kvinden holde afstand til manden? Eller skal hun sige og skrive, hvad hun føler, når hun føler for det? Hvordan forholder man sig til en mand, man vældig godt kan lide? Og gerne vil tættere på. Hvad gør man, når man gerne vil gøre det rigtige?

Vær dig selv

For nu at svare på spørgsmålene med det samme, vil jeg sige, at det vigtigste over for en mulig kæreste efter min mening er at være sig selv. Ikke at bruge alt for megen energi på at prøve at regne den ud. Selv om det er svært at lade være. For hvordan er man sig selv, når man er lidt ude af sig selv af glæde eller usikkerhed – eller begge dele på én gang?

Vejen til manden

I slutningen af sidste årtusind skrev jeg en bog, Vejen til mandens hjerte, hvor jeg forklarede, hvad der kan ske på indersiden i de mange mænd, der ikke sætter så mange ord på følelser. Blandt andet rådgiver jeg i bogen kvinder til at holde lidt igen og lade manden være jægeren og tage initiativet i starten af et forhold. Så hun ikke kvæler ham og fratager ham initiativet.

Effektive råd

Nogle tog rådene meget bogstaveligt og var enten meget taknemmelige for øjenåbneren og effekten af rådene eller kritiserede mig for at være en oldnordisk og anti-feministisk bannerfører for ’kvinder tilbage til kødgryderne, hjemlige sysler og passiv afventen’.

Stærke følelser

Det rigtige svar blæser nok i vinden. Nogle gange skal man holde lidt igen. Andre gange skal man ikke. Det afhænger i høj grad af, hvilken mand kvinden er stødt ind i. Og hvilken kvinde hun selv er. Jeg har i de seneste 25 år hjulpet mange kvinder og mænd med at komme helskindede gennem den første, sårbare tid i et forhold, hvor der er dejlige, stærke følelser i kog. Eller med senere i forholdet at komme igennem små og store udfordringer.

Følg mavefornemmelsen

Nogle kvinder ender i en situation, hvor de føler, at de ikke kan gøre noget uden at gøre noget forkert. Og i de tilfælde vil jeg til enhver tid sige, at man skal følge sin mavefornemmelse og gøre, som man synes. Hellere være tro mod egne impulser og følelser end at slå knude på sig selv for at gøre det rigtige. Om det så handler om at gå på kompromis eller at markere sig tydeligt. Men det er jo ikke forbudt at søge råd. Bare det at kunne tale med nogen om ens usikkerhed kan virke beroligende.

Lær dig selv at kende

At være bange for at gøre det forkerte, bange for at miste, bange for at blive afvist. Det hele kan både handle om den mand, man gerne vil være kæreste med. Og hans adfærd. Men det kan også sagtens handle om alle de sårbare ting, der kommer op til overfladen i en selv. At man bliver mindet om et tidligere forhold, der var destruktivt. At man bliver mindet om de tidlige knubs og sår, man har fået undervejs i forhold til ens forældre eller andre vigtige og nære relationer.

Få helet gamle sår

Forelskelse og kærlighed får alle ens sår fra fortiden til at smerte og måske springe op og bløde igen. Forelskelse og kærlighed er også en ny mulighed for at hele, forbinde og bedre forstå og rumme de ar, man har på sjælen. Derfor er det så vigtigt at holde fast i sig selv. Være omsorgsfuld over for al uroen. Den ny lidenskab i ens liv kan være med til at udviske sporene af gamle lidelser.

Er der noget galt

Det er selvfølgelig sund fornuft ikke at drukne en mand i sms-beskeder fulde af følelser, hvis han pludselig sender knapt så mange kærlige beskeder. Så er det bedre at holde lidt igen. Så skal kvinden holde afstand til manden. Og ikke nødvendigvis spørge, om der er noget galt. Vi vil så gerne spejles, når vi er forelskede. Men man skal være klar over, at et savn dybest set er en besked til en selv om at spejle sig selv. I stedet for at bede om det af kæresten.

Halvtom kærlighedsbeholder

Vi bliver bare så afhængige af de fix, vi giver hinanden som forelskede og elskende. Det er himmelsk. Det kan bare ikke blive ved at være muligt at smelte sammen og bekræfte hinanden. Pludselig har den anden brug for mindre samvær og mere adskillelse og autonomi. Det er helt naturligt. Men det kan være smertefuldt for den, der ikke længere føler sig set og hørt. Og stadig ikke er færdig med at få fyldt sin kærlighedsbeholder op.

 

Hvis du gerne vil blive klogere på forholdet til en mand (eller kvinde – eller dig selv) er du altid velkommen til at drøfte det med mig på mail, telefon, online eller i min praksis på Nørrebro.

 

Skrevet af: Martin

3. maj 2023

Måske kan du også lide….

Hvordan tiltrækker man en mand

Hvordan tiltrækker man en mand

Hvordan tiltrækker man en mand? Min første tanke er, at det afhænger meget af, hvilken mand der er tale om. Min anden...

Hvorfor er mænd utro

Hvorfor er mænd utro

Hvorfor er mænd utro? Jeg må indrømme, at jeg trods 25 års erfaring stadig ikke kan forklare det. Og faktisk kan mange...