Parterapeut Martin Østergaard logo
Parterapeut Martin Østergaard logo

Hvordan kommer vi igennem utroskab

Hvordan kommer vi igennem utroskab

Hvordan kommer vi igennem utroskab? Kan det overhovedet lade sig gøre? Utroskab bliver betragtet som et af de største svigt, man kan udsætte sin partner for. Selv om der er forskel på, hvordan par reagerer på utroskab, er det meget almindeligt, at der er et voldsomt kaos af følelser i den første tid. Den, der har været udsat for utroskaben, er ofte meget vred og ked af det på samme tid. Vedkommende har en masse spørgsmål til sin partner. Og personen har af gode grunde meget lidt tillid til det, der bliver svaret. Man kan på samme tid have brug for nærhed og for at trække sig fysisk fra den utro partner.

Den utro vil gerne se fremad

Den, der har været utro, har ofte meget dårlig samvittighed og er også ked af det. Vedkommende er tit meget bange for at miste sin partner og derfor også optaget af at finde løsninger. Den utro har stor forståelse for partnerens sorg og mistro. Men vil samtidig også gerne, at man skal komme igennem udfordringen i tæt samarbejde her og nu. Den utro kommer ofte lidt for hurtigt til at sige: ‘Vi må se fremad’. Og spørgsmålet ‘Hvordan kommer vi igennem utroskab?’ handler mest om at få fjernet problemet hurtigt, så man kan komme videre.

Gør plads til sorgprocessen

Som parterapeut prøver jeg at hjælpe parret med at lave et kompromis mellem deres forskellige eller ens behov i situationen. Den, der er blevet udsat for utroskab, skal ikke love for meget, men gøre plads til vedkommendes sorgproces. Her handler det om at være tro mod følelsen af at være blevet svigtet. Det tager ofte lidt tid for chokket at trænge helt ind. Man skal indstille sig på, at man kan få en følelsesmæssig nedtur. Og at tilgivelsen må kommer, når den kommer. Hvis den kommer. Det kan tage måneder, og det kan tage år. Begge parter bliver ofte mere udfordret på tålmodigheden, end de bryder sig om.

Man har også været sig selv utro

Den, der har været utro, skal være tålmodig. Det kan godt være, at man gerne vil videre og se fremad. Men man må ikke presse på. Det kan godt være, at det efter en måned eller to bliver træls at skulle besvære de tre nogenlunde samme spørgsmål igen og igen. Men man skal give plads. Ellers er man på en måde utro igen. Og ventetiden giver anledning til at se indad og øge bevidstheden. Det er fint at få øje på, hvordan man ikke bare har svigtet den anden, men også har vendt ryggen til sig selv. Man kunne have haft en dialog, der kunne have skabt udvikling i forholdet. Med mindre man hellere ville ud af forholdet.

Træt af at stille de samme spørgsmål

Den bedragne bliver ofte selv træt af at kredse om de samme spørgsmål i månedsvis, ja, årevis. Hvordan kunne du gøre det? Tænkte du på mig og børnene imens? Hvorfor løj du, da jeg spurgte, om der var en anden? Hvordan kunne du få dig selv til at kalde mig syg i hovedet og sygeligt jaloux?

Lav aftale om de svære samtaler

Ofte bliver det hen ad vejen utrygt for begge parter ikke at vide, hvor meget man må tale om utroskaben. Og der er jo ingen regler. Jeg anbefaler gerne at aftale, at det altid er muligt for begge at bede om en samtale. Den anden kan så bestemme, hvornår den skal være inden for et døgns tid. Så det hele ikke bare eksploderer uden varsel i en samtale om noget helt andet. Det er forståeligt, at det er svært ikke at støde sammen hele tiden i starten. Hen ad vejen påvirker det stemningen i hverdagen for meget, at alle samtaler ender med at handle om svigtet.

Begge skal kunne føle sig beskyttede i processen

Man kan fx aftale en eller flere faste dage, hvor man taler en halv eller hel time om emnet. Resten af tiden må man så ikke komme ind på emnet. Omvendt kan man bede om en ekstra samtale, hvis man synes, at man har behov for det. Og så skal den anden komme med et tidspunkt inden for det næste døgns tid, hvor vedkommende vil tale. Det lyder lidt formel, ja. Men det er faktisk vigtigt for begge parter at kunne føle sig beskyttet i den svære tid med tilgivelsesprocessen.

Tag fat i parterapeuten

Formålet er at lave en zone, hvor man hver især er mere indstillet på, at samtalen kan blive svær. Det er mere trygt, hvis man ved, at her kan man udtrykke sin vrede og sorg. Og at den anden prøver at være i samtalen omkring alle følelserne. Hvis man oplever, at det med tiden bliver umuligt at tale om de svigt og udfordringer, man oplevede i forbindelse med utroskaben, så er det med at hive fat i parterapeuten. Det kan være lange processer at komme igennem. Og hvis den ene kommer til at bestemme over processen, så bliver det hele bare til et nyt svigt oven i utroskaben. Det skal være en fælles proces. Men det udelukker ikke, at man måske også hver især har brug for at få talt alene med en terapeut for at få styr på alle følelserne.

Ekstra info: Verdens største befolkningsundersøgelse omkring sex og seksualitet er dansk. Projektet hedder Sexus og du kan læse mere om fx utroskab i rapporten fra Projekt Sexus.

 

Skrevet af: Martin

22. februar 2023

Måske kan du også lide….

Hvorfor er mænd utro

Hvorfor er mænd utro

Hvorfor er mænd utro? Jeg må indrømme, at jeg trods 25 års erfaring stadig ikke kan forklare det. Og faktisk kan mange...

Hvorfor ser han mig ikke

Hvorfor ser han mig ikke

Hvorfor ser han mig ikke, spørger en kvinde om sin mand. Både hun og han synes, at de ofte går forbi hinanden og ender...

Hvorfor lytter hun ikke?

Hvorfor lytter hun ikke?

Hvorfor lytter hun ikke? En mand spørger, hvordan det kan være, at hans kæreste dropper ud af samtalerne, når dialogen...