Vejen til mandens hjerte -15 år efter

Det er 15 år siden, min bog “Vejen til mandens hjerte” udkom. Den blev en øjeblikkelig bestseller, og min redaktør ringede dagen efter udgivelsen og sagde, at bogen var udsolgt og umulig at få fat på i alle boghandler, indtil der kom et nyt oplag en uge senere.

Jeg vidste ikke dengang i 1999, at bogen ville ændre mit liv. Jeg var freelance-journalist og havde taget en uddannelse som terapeut for at blive en bedre til at lave nærgående portræt-interviews. Jeg anede intet om, at jeg i løbet af et par år ville blive fuldtids-terapeut.

I dag kan bogen ikke længere købes i handlen (dog som e-bog), men jeg har købt restoplaget af papirbøgerne og sælger dem via min hjemmeside. Det går stille og roligt med et par hundrede bøger om året. Men forleden fik jeg pludselig seks bestillinger på to dage, og jeg tænkte: Hvad sker der? Og så tænkte jeg, at det kunne være sjovt at læse bogen igen – og ikke mindst skrive om oplevelsen.

Jeg har ikke læst bogen, siden jeg læste korrektur på den for sidste gang for femten år siden. Her til aften har jeg så til en start læst forordet. Det bringer masser af minder frem. Det overrasker mig allermest, at det egentlig lyder som noget, jeg kunne have skrevet i går. Og at det ikke er pinligt.

I forordet fortæller jeg, at jeg har fået en række mennesker til at læse bogen. Ti mænd og kvinder. For at lade mig inspirere af, hvad de har at sige om den. Og så rører det mig, at der står følgende:

“En fortalte, at hun havde været meget længe om at læse bogen, fordi hun ofte tog sig selv i at sidde og stirre ud af vinduet i lang tid. En anden fortalte, at hun var kommet til at græde over at blive mindet om, hvad hun savnede i sit eget parforhold.”

Og så slutter forordet også på en dejlig og sød måde. Med en tak til min dengang fire-årige datter: “Tak til min datter, Asta, som har lært mig kærligheden at kende på en ny måde.”

En tur ned af memory lane og Vejen til mandens hjerte.