Tænder du på en afvisning?

Et spørgsmål i min brevkasse lyder sådan her:
“Hvordan kan det give en nærmest kriseagtig uro, når nogen forsvinder? Uanset om vedkommende var interessant eller ej? Jeg synes sgu, det er usundt. Jeg bliver nærmest forelsket af, at den anden ikke er det længere”.

Mit svar lyder:
“Tja, psykoterapeuten her tænker jo straks, at den aktuelle smerte ved forsvindingen aktiverer en ældre smerte, som handler om at blive forladt eller at føle sig forladt og have svært ved at forstå, hvordan den eller de personer, forladthedsfølelsen er koblet til, kan finde på at afvise en.

For at komme igennem smerten eller for at forstå den bedre, har man brug for kontakt til personen og en forklaring, der vil sætte en fri, så man kan komme videre. Enten med eller uden personen. Men i hvert fald med et mere afklaret forhold.

Fænomenet er beslægtet med det velkendte mønster med at “tænde på en afvisning”. Altså at man bliver mere stimuleret, skarp og føler mere intensitet, når der bliver brudt med en eller i krisetider, end når man “bare” bliver elsket. Ja, faktisk kan det at være elsket føles lidt kedeligt og ligegyldigt sammenlignet med at blive fyret eller opleve drama i forholdet. Først da vågner man op.

Og ja, det er sgu ikke helt sundt.

Meeeen, ikke desto mindre meget almindeligt.

One thought on “Tænder du på en afvisning?

  1. Hej Iris

    Jeg er helt enig med dig. Du gør op med din fortid og skaber din egen. Det kan være svært at slippe gamle mønstre, men som du skriver, så er det noget med at ville slippe noget og samtidig turde noget andet. Ofte har vi en intuitiv fornemmelse for, hvilket menneske der vil være en god partner, men vi tør ikke vælge vedkommende, fordi vi er bange for, at fortidens smerte vil blive afsløret, og at vi selv vil blive afsløret så elendige og små, som vi følte os dengang. Derfor vælger man underligt nok kæreste under niveau og forkert, fordi det føles “trygt” og ikke udfordrer selvværdet og fremkalder angst på samme voldsomme måde. Før man altså opdager, at man er gået i samme fælde igen.

    Held og lykke med modet. Dejligt at du kan mærke, at det igen og igen bringer dig videre.

    Med venlig hilsen
    Martin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.