Systematisk utroskab

Mange kvinder oplever, at den mand, de lever sammen med og stoler på, i årevis har kørt et dobbeltliv med andre kvinder.

Det går igen i kvindernes fortællinger, at mændene bedyrer deres troskab, giver udtryk for, at de elsker deres koner og reagerer voldsomt og vredt, når der bliver stillet spørgsmål til, om de skjuler noget. Nogle gange har kvinden ikke anet uråd. Andre gange har hun haft mistanke, men fået at vide at hun var sygeligt jaloux og så spøgelser.

En kvinde spørger i min brevkasse, om der virkelig er så mange mænd, der kører den slags dobbeltspil “koldt og kynisk” og beder mig forklare, hvad det er, der er på spil i mændene. “Er utroskab og benægtelsen af den reglen mere end undtagelsen?” spørger hun.

Og jeg vil svare her, at jeg tror, at de fleste mænd er deres kærester tro, fordi de vælger at være tro. Men at manden sådan set er konstrueret til at have lyst til sex hele tiden, og at det er lidt svært for ham at finde ud af, hvad fanden han skal gøre med al den lyst inden for grænserne af det socialt acceptable.

Der er naturligvis masser af eksempler på, at kvinder har mere lyst til sex end deres mænd, men i mange af disse tilfælde har manden stadig masser af lyst til onani og til at fantasere om andre kvinder, selv om kæresten ligger og koger af savn og også siger det ligeud. Og måske vælger at være sammen med en anden mand.

Men mange mænd lider af “omsorgssvigtet underliv”, og dette syndrom fungerer så ondskabsfuldt, at når manden har følt sig afvist et par gange eller ti af sin kæreste, så begynder han selv at være lidt eller meget afvisende og holde sikkerhedsafstand til kæresten og undlade at tage initiativer for at undgå flere afvisninger. Og det er ikke kun seksuelt, manden bliver lidt reserveret. Det er hele vejen rundt.

Pludselig står de to i en i situation, hvor kvinden tænker, at mandens lyst til sex nok er nogenlunde lige som hendes egen, da han sådan set kun viser tegn på lyst, når hun signalerer, at hun har lyst. Og han er også holdt op med at brokke sig eller presse på. Men reelt er manden bare forsvundet ind i sit eget fantasilandskab. Og for mange mænd, der møder mange fristelser i løbet af dagen, eller som ikke vil nøjes med fantasierne, men har brug for virkelige kvinder af kød og blod, så er det nærliggende at blive revet med at en god kontakt og forsøge at charmere damen yderligere og få hende på krogen. Eller at gå på nettet for at skabe en kontakt.

Og paradoksalt nok er det ikke så svært at få spændende kontakt med en kvinde, der synes, at hendes liv står stille, fordi hun lever sammen med en mand, hun føler ignorerer hende og endda modarbejder hende og er småsur og tvær … fordi han savner sex og ikke får det sagt, fordi han hellere svigter hende, sig selv og forholdet end at stå med hatten i hånden igen og tigge (og den triste diller i den anden hånd).

Der er ekstremt mange måder, mand og kvinde i et forhold ikke ser hinanden på, når man begynder at glide fra hinanden. Og generelt er kvinder bedre til at kunne rumme denne adskillelse end mænd. Når kvinden savner kontakten, begynder hun bare at tale til manden, fortælle om sig selv, planlægge på deres begges vegne, spørge til manden. Og tror, at de to nu har kontakt. Og det er der også til dels … verbal kontakt med en mand, der taler hende lidt efter munden eller/og også er lidt på tværs. Men manden får ofte ikke sat sit behov for mere og mere sjov og fræk sex på dagsordenen. Han er bange for at blive betragtet som sexfikseret og belastende. Og det øger risikoen for systematisk utroskab.

Enten er manden sammen med en enkelt kvinde i kulissen over en længere periode. Eller også har han skiftende og måske sideløbende forhold af kortere eller længere varighed. Eller også har han grænseoverskridende kontakt med kvinder via mail, sms, facebook og andre sociale medier. Måske fantaserer han om at forlade forholdet til fordel for en bedre kæreste. Måske har han ingen som helst lyst til at forlade sin kæreste eller familie. Måske elsker han endda sin kæreste højt og har regelmæssig sex med hende, men har bare brug for spændingen ved det uvisse og fremmede.

Ofte møder jeg som parterapeut først manden, kvinden eller parret i den situation, utroskaben er opdaget. Men jeg bliver også opsøgt af mænd – eller kvinder – der gerne vil drøfte deres utroskab med mig. For mændenes vedkommende er de ofte hjemsøgt at dårlig samvittighed over utroskaben og forstår ikke, hvorfor de gør det. Eller har gode grunde, som de ikke har lyst til at underholde konen med. Kvinderne er ofte mere afklarede og har flere forklaringer på, hvorfor de gør det. Og er ofte ikke så præget af dårlig samvittighed, men meget optaget af tage hensyn ved at dække deres spor, så de ikke bliver afsløret og skader både mand og børn.

Det er vigtigt for mig at fortælle, at dette ikke er nogens skyld. Det er ikke kvinders skyld, at mænd er utro. Begge parter er helt uskyldige og gør deres bedste, men ender i en situation, der driver dem væk fra hinanden, så utroskaben pludselig er et faktum. Og ofte starter den følelsesmæssige utroskab lang tid før den fysiske. Vi svigter hinanden i ånden, længe før vi tager en anden i hånden.

Men vi har altid et personligt ansvar for at fortælle kæresten, hvad vi savner og gerne vil have. Om man så kan leve med at være utro for at opnå det savnede, synes jeg er et personligt anliggende. Selv er jeg stærk modstander af utroskab, fordi jeg kan se, hvor megen smerte det volder. Men det får mig langt fra til at fordømme dem, der er utro. Tværtimod.