Parterapi

Hvad er parterapi?

Parterapi er en samtale mellem dig og din partner – med mig som en tolk, der hjælper jer til ikke at misforstå hinanden, men få det bedst mulige ud af dialogen. I en så rolig stemning som muligt får I talt om jeres problemer og genfundet lidt mere af den savnede nærhed og afklaring mellem jer.

Hvornår skal man gå i parterapi?

Man skal gå i parterapi, når den ene synes, det er nødvendigt. For personen der har behov for parterapi, er det en en stor gave, at den anden siger ja til at opsøge hjælp. Også selv om den anden synes, parterapi er en dårlig idé. Kvaliteten af samlivet har stor indflydelse på livskvaliteten. Når den ene eller begge parter i et forhold mistrives, påvirker det ens indre liv negativt, og man har mindre energi til kæreste, børn, arbejde og venner. Man bliver fysisk mere stillesiddende, spiser for meget eller for lidt, humøret daler – helbredet bliver udfordret.

Hvordan virker parterapi?

Parterapi er sjældent et quick fix. Er problemerne store og mistilliden dyb, tager det tid at skabe en forandring. Heldigvis giver samtalen oftest lyst til at kæmpe videre. I min praksis prøver jeg at hjælpe jer med at skabe en bedre forbindelse eller kemi. En bedre forbindelse og dialog har en magisk effekt som en solstråle gennem en overskyet himmel. Det skaber ro. Ofte har parterne hver især brug for at få talt om noget af det, der skaber afstand – og efterfølgende opleve partnerens forståelse og omsorg. Jeg er gennem 25 års arbejde blevet god til at oversætte det, den ene siger, så den anden bedre forstår det og ikke misforstår. Så længe dialogen ikke kører, blander jeg mig og fortæller jer, hvad I i virkeligheden siger til hinanden mellem linjerne, til I er mere på bølgelængde og tillidsfulde.

Virker parterapi?

Ja, parterapi virker, hvis I bliver ved at arbejde på sagen. Parterapi ændrer sjældent jeres forhold med et trylleslag, men ofte går par fortryllede ud af døren og synes, at der kom hul på noget væsentligt. Det er en velsignelse at finde tilbage til bare lidt af den gode og kærlige stemning, man nærmest har glemt. Alle par har deres unikke mønster, som på godt og ondt skaber både positiv udvikling og låste problemstillinger. I parterapi kan man blive mere bevidste om dette mønster og gradvist bedre til hver for sig og sammen at passe på forholdet. Varig effekt af parterapien kommer ved tilbagevendende samtaler, hvor man med støtte bliver stadig bedre til at være i de svære følelser, tale om dem og flytte sig i fællesskab.

Hvor mange gange skal man komme i parterapi?

Jeg plejer at sige, at en tredjedel kommer i parterapi en enkelt gang, en tredjedel kommer to-tre gange og en tredjedel kommer i et længere forløb. Der er ikke nogen regler. Og man må ikke undervurdere, hvor stor en grænseoverskridelse det kan være at opsøge hjælp til noget så privat. De fleste vil gerne have et møde nummer to for at følge op på den første samtale og de aftaler, parret fik lavet med hinanden. Virkningen af parsamtalerne trænger måske bedst ind, når man kommer i et præcis så langt forløb, at man synes, at forandringen til det bedre sidder mere fast.

Hvordan ved jeg om du er den rigtige parterapeut?

Du ved, at det er den rigtige parterapeut, hvis din mavefornemmelse siger dig det. Derfor er det en god idé at ringe og tale med parterapeuten før første møde. Der skal ikke megen samtale til, før du kan mærke, om der er kemi. Og begge parter skal jo have tillid til terapeuten, så vær forberedt på, at I måske ikke rammer plet første gang, men må opsøge en anden. Terapeuten kan sagtens være dygtig, men hvis hun eller han ikke passer til jer eller bare den ene af jer, så fungerer det ikke optimalt.

Kan man få tilskud?

Hos mig kan I få rabat, hvis I begge er studerende eller arbejdsløse. Mange kommuner har forsøg med gratis parterapi, så I kan undersøge, om det gælder i jeres kommune. Ofte er tilbuddet målrettet familier med små børn. Her er et link til en artikel fra 2019 i Politiken, hvor de har en oversigt over kommuner der dengang tilbød – og måske stadig tilbyder – gratis parterapi. Det er da værd at undersøge.

Hvad koster det?

Hos mig koster parterapi kr. 1200 for en time og kr. 1600 for halvanden. Fra kl. 17.00 om aftenen stiger prisen til kr. 1400 for en time og kr. 1800 for halvanden time. Her kan du se priserne på mine øvrige ydelser – fx individuel rådgivning.

Hvordan bestiller vi tid til parterapi?

Man bestiller tid til parterapi ved at udfylde kontaktformularen til højre for denne tekst. Man kan også skrive en sms til mig på 50272828 eller en mail til mrtnstrgrd@gmail.com.

 

Inspiration: Her er en artikel fra 2021 i Samvirke om, hvorfor det er vigtigt at bruge parterapi forebyggende, så man ikke ender med at skulle i parterapi, når konfliktniveauet er højt, og processen med at finde tilbage til hinanden igen tager længere tid.