Lige nu har jeg det godt – del 20

IMG_1738

Midt på dagen bliver jeg ramt af alt muligt lort, der kommer flyvende. Jeg har allerede glemt, hvad det er, men husker en bekymring for, om jeg langsomt men sikkert er ved at blive bindegal og lige om lidt holder op med at vaske håret og kommer til at ligne en hjemløs.

 

Jeg skriver for tiden uddrag her i bloggen fra min bog ‘Lige nu har jeg det godt’, som udkom i 2013. Tilbage i 2010 traf jeg en beslutning om hver dag i et år at skrive, præcis hvordan jeg havde det for at se, om jeg på en eller anden måde kunne vende mine ofte negative og sorte tanker til noget mere positivt og lyst. Nu er vi i 2017 og på vej ud af den mørke del af året, og jeg mærker stadig min tendens til at blive modløs, irritabel og sorgfuld. Og så tænker jeg, at det sikkert kan modvirkes ved så tit som muligt at minde mig selv om, at det bare er sådan, det er. Det er ikke nogen katastrofe at være udfordret. Jeg skal bare omfavne det skidt og kysse det satans liv. Det skal nok gå.

Lige nu har jeg det godt – del 20

Søndag 26. september

Vågner klokken halv seks sprængfyldt med negative tanker om i hvert fald fem-seks emner, som jeg nægter at nævne her. Tankerne lokker med hver sin mulighed for at morgenbade i elendighed, og selv om jeg er fristet af vanen, holder jeg afstand. Jeg nyder min magt over det negative og står op.

Tirsdag 28. september

Jeg har haft nogle gode dage alene med børnene, og nu er det kun Asta, der er her. Jeg vågner og ligger vågen en halv time næsten fri for bekymringer, før telefonens vækkeur ringer.

Midt på dagen bliver jeg ramt af alt muligt lort, der kommer flyvende. Jeg har allerede glemt, hvad det er, men husker en bekymring for, om jeg langsomt men sikkert er ved at blive bindegal og lige om lidt holder op med at vaske håret og kommer til at ligne en hjemløs. Skægstubbe klæder mig heller ikke længere. Jeg ligner bare en ubarberet, midaldrende mand.

Catrine har fået et brev med besked om erstatning for sin arbejdsskade. Det er en stor, moralsk sejr, og jeg glæder mig på hendes vegne, men kan ikke rigtig mærke noget selv og får dårlig samvittighed. Jeg ærgrer mig helt barnligt over, at beløbet ikke er større. Jeg er udmattet økonomisk og arbejdsmæssigt, og det føles, som om min krop brænder, mens jeg skriver om det. Jeg frygter, at det er en krise på vej, men mon ikke tilværelsen ser lysere ud, hvis jeg lige lægger mig og tager en morfar?

Fredag 1. oktober

Jeg har ligget vågen siden klokken fem med ben så ømme, som jeg aldrig før har oplevet. Vi trænede lår med såkaldte ‘lunges’ til crossfit for tre dage siden, og i går kunne jeg stort set ikke komme ned af trapperne. Jeg gik med stive ben en lang tur rundt om nogle af søerne, ind i Fælledparken og forbi Rigshospitalet, hvor jeg gik mere skidt end mange patienter, der var ude i efterårssolen.

Jeg holder Catrine i hånden, mens vi ligger i sengen. Det er en gode måde at starte dagen på. Jeg tænker mange tanker, stort set alle gode eller neutrale. Jeg står op, laver en kop kaffe, smører en mad, tænder et stearinlys på kontoret og går i gang med at bogføre, kigge på kontoudtog, læse breve og rådgive i min gratis brevkasse på nettet. En ung mand stiller et spørgsmål om en kvinde. Han er forelsket. De har været på date og har aftalt at mødes igen, men hun har endnu ingen SMS-besked sendt, og nu frygter han, at det er en afvisning. Endnu en gang kunne mit svar godt være skrevet til mig selv:

“Der er noget ved hele situationen, som ikke bare handler om, hvorvidt hun afviser dig eller ej. Du skal være opmærksom på, at når man forelsker sig, vil der ofte bevidst eller ubevidst opstå et stærkt behov for kontrol af den andens handlinger, fordi man frygter at komme gevaldigt på skideren, hvis den anden ikke er så vild med en, som man er med vedkommende. Derfor er der en tendens til, at hjernen går i forsvarsposition og begynder at tænke i negative, automatiske mønstre.

Jeg tror, du er nødt til at se på, hvad det er for en personlig udvikling, du lige nu raser igennem i voldsom fart. Jeg synes, du har skrevet noget om, at hun har lært dig nye sider af dig selv at kende. Så du er på den ene side velsignet, fordi du får lejlighed til at se ind i den guddommelige mening med livet … eller noget i den retning. På den anden side risikerer du at blive skræmt fra vid og sans og ende på afdeling pip.

Det, der sker lige nu, siger meget mere om dig end om hende. Det siger noget om, at du oplever en følsomhed og sårbarhed, som du nok aldrig tidligere har oplevet på samme måde. Og at du har en tendens til, når du er sårbar, at pakke dig sammen, tvivle på dig selv og regne med, at du bliver afvist.

Lige nu er den største risiko i forholdet mellem dig og den skønne kvinde, at du knækker under presset og begynder at opføre dig underligt – signalerer irritation, utålmodighed, fjendtlighed, ironi – alt sammen fordi du frygter at blive afvist. Eller rettere allerede føler dig afvist.

Pas på, at din meget stærke overbevisning om, at hun afviser dig, ikke bliver til en selvopfyldende profeti, fordi du ser alle hendes handlinger eller mangel på samme som udtryk for manglende interesse i dig.

Pas på ikke at afvise kærligheden af frygt for at modtage på et plan, du ikke har oplevet tidligere.”