Kan god sex blive til venskab?

Kan man "nøjes med" at være  venner, efter man længe har haft rødglødende sex og passionerede samtaler.
Kan man “nøjes med” at være venner, efter man længe har haft rødglødende sex og passionerede samtaler.

Kvinde på 23 år starter seksuelt forhold til 45-årig mand, som hun desuden taler rigtig godt med om deres fælles sport. Hun bliver mod sin vilje voldsomt forelsket, og han finder samtidig en jævnaldrende, han gerne vil være kæreste med. Den unge kvinde kan ikke længere ses med sin affære, heller ikke som ven og bryder helt med ham, selv om de har svært ved at holde sig fra hinanden. Hun savner ham vildt. Hvad skal hun gøre?

Kvinden startede med at fortælle denne historie i min brevkasse lørdag 16. februar 2013, og jeg og flere andre svarede hende samme dag.

Jeg skrev til hende, at jeg synes, at det var en god idé at bryde forholdet til manden, når hun mod sin vilje var blevet hamrende forelsket og ikke var indstillet på at dele ham med en anden. Og han desuden også havde dårlig samvittighed over for sin ny kæreste – sjovt nok.

Når man træder brat ud af en forelskelse og fascination, kan man have en ambition om at kunne lukke af for de stærke følelser og erstatte dem af noget andet. Et venskab fx. I dette tilfælde havde de haft nogle meget passionerede samtaler på et højt plan omkring deres fælles sport og interesse for de sammen sportshold. Og for den unge kvinde var det ekstra svært at slippe det unikke “rum” de havde i fællesskab.

Det er svært at gå fra at være tæt både seksuelt og intellektuelt og så pludselig skulle sidde og konversere. Det er svært at kombinere stærk tiltrækning og venskab.

Det kan naturligvis blive lettere hen ad vejen, når det hele er kommet lidt på afstand, og man måske hver især har fået nye kærester. Men det er meget individuelt. Nogle formår at være venner ret hurtigt efter et brud. Andre kan ikke ses igen uden at mærke, at al begæret og både de dejlige og svære følelser kommer op til overfladen. Tiltrækningen er blevet til frastødning. There is at thin line between love and hate.

Måske kan man sige, at jo voldsommere følelser, der har været i forholdet, jo sværere kan det være at mødes som venner senere. Men jeg er forsigtig med at blive for generel her, for jeg tror sgu, at det handler meget om, hvordan man er som person.

I denne sag med den 23-årige kvinde og den 45-årige mand har hun blokeret ham på Facebook, men er i tvivl om, hvorvidt det var dumt. Hun har lyst til stadig at have en form for kontakt.

Og her vil jeg sige, at hvis man ikke kan lade være, må man jo have kontakt. Nogle gange skal man sige farvel til hinanden flere gange, før man for alvor kan slippe forholdet. Nogle gange kan man jo også som den “vragede part” have et stærkt, impulsivt behov for at opleve, at den anden kommer tilbage og ikke kan undvære en og signalerer: Jeg har dummet mig. Af en eller anden grund ligger det dybt i os, at vi skal score den, der ikke vil scores, før vi selv kan blive fri af besættelsen af personen.

Og det er heller ikke ualmindeligt som i dette forhold, at det er den, der har mest på spil i forholdet, der stopper det og siger fra. Ikke fordi vedkommende ønsker at stoppe forholdet, men for at undgå at blive påført mere smerte af en kæreste eller i dette tilfælde elsker, der spiller på to heste … eller hopper om man vil.