Hvorfor løb vi … vi ku være gået hele vejen

For et par år siden blev Peter Sommer skilt, og det omsatte han direkte i sange, som af og til popper op i radioen. Forleden var det nummeret "Hvorfor løb vi", og jeg bed mærke i de første tre linier:

Skil det hele ad

Og gør det mens det virker

Og saml det så igen

Peter Sommer 2013 "Hvorfor løb vi"  

Jeg går ikke ud fra, at Peter Sommer tænkte på parterapi, da han skrev sangen, men de linier beskriver med forbilledligt få ord, hvorfor det er en god idé at kigge forholdet efter i sømmene. Og gøre det mens tid er. 

Desværre  venter alt for mange, til kærligheden er så slidt, at det er langt sværere at lytte uden på forhånd at have besluttet sig for, hvad den anden vil sige. Sværere at strække sig og komme kæresten i møde. Sværere at finde ro og få kontakt i en samtale i stedet for at vælge at slå først eller at slå igen. Sværere at mærke sig selv og dermed sine kærlige følelser for den anden. 

Mange par siger: "Det her er sidste chance", og de er naturligvis lige så velkomne som alle andre, for jeg elsker at gå ind i et brændende hus og redde hele familien ud. Men hvorfor ikke stoppe ilden, inden den har fået fat? 

Skil hellere forholdet ad, mens det virker. Det er meget nemmere at arbejde med forholdet, når kærligheden stadig er stærk, varm og levende. Og her tænker jeg ikke på mit arbejde, men det arbejde som parterne skal gøre med hinanden. 

Ofte vil indvendingen hos den ene af parterne være: Man går kun i parterapi, hvis forholdet er dårligt. Og intet er mere forkert. Et forhold behøver ikke være dårligt for at have brug for støtte, udfordring og udvikling. Men at sige sådan er en effektiv måde at give kæresten dårlig samvittighed på. Dårlig samvittighed over at foreslå parterapi.

Hvis den ene har brug for hjælp er det mere end nok god grund til at få hjælp. 

Så kan man også nøjes med at gå i parterapi og slippe for at løbe hele vejen efter kæresten for at få hende eller ham til at komme tilbage igen, når de står helt af.