Bedste terapeut?

 

 

‘Hvordan finder jeg den bedste terapeut?’ og ‘Kender du en god terapeut?’ De spørgsmål er jeg blevet stillet mange gange gennem årene, og jeg har med glæde anbefalet terapeuter, som jeg selv kender og synes er gode. Og på samme måde kommer rigtig mange i min praksis på anbefaling fra deres venner, kolleger eller familie, som har brugt mig og haft glæde af det.

Hvem er den bedste terapeut for lige netop mig?

Men hvordan finder man egentlig en god terapeut? Eller hvem vil være den bedste terapeut for lige mig? Tja, det er svært at sige. For det er efter min mening ret individuelt, hvad der virker, om hvem man føler sig tryg ved og inspireret af. Mit bedste råd er, at man kontakter en lille håndfuld terapeuter (eller psykologer) og enten mundtligt eller skriftligt veksler et par ord med dem. For at fornemme stemningen og kemien. Føler jeg mig imødekommet? Føler jeg sympati for vedkommende? Er der interesse og imødekommenhed i den anden ende?

Kemi er faktisk altafgørende

Professor og overlæge på Psykiatrisk Center i Glostrup, Poul Videbech, siger i juni 2022 i en artikel på videnskab.dk om effekten af psykoterapi:

‘Man kommer ikke udenom, at det, der kaldes personlig kemi, spiller en rolle for effekten af psykoterapi. Det er faktisk altafgørende’.

Find en anden terapeut

Og så kan det jo være, at man efter første samtale med en ellers tillidsvækkende terapeut tænker, at det ikke lige var sagen. Så synes jeg, at man skal reagere ved at finde en anden at tale med næste gang. Det er selvfølgelig svært, hvis man lige har fået ordineret 6 samtaler hos vedkommende og har ventet i flere måneder på at komme til. Men… livet er for kort til at spilde på terapeuter, man ikke swinger med.

Bliv ved til du finder den bedste terapeut til dig

Ja, og så kan det da være, at du er nødt til at skifte terapeut nogle gange eller prøve nogle forskellige, før der er bid. Og det kan lyde som et lidt mere end halvdyrt eksperiment. Omvendt er det ret vigtigt at føle sig ‘set’ af et menneske, der har tid til at lytte og sætte sig ind i ens verden og både give medspil og modspil på en måde, som føles helende og udviklende. Og det er bedre at bruge lidt ekstra penge på at komme i hus hos den rigtige end at fortsætte med at tale til en dør.

Den bedste terapeut er ikke populær hos alle

Jeg bliver selv som terapeut valgt fra af mange grunde, men får sjældent at vide hvorfor. Man kan ikke være populær hos alle, og det prøver jeg at finde fred med. Jeg er ret ydmyg omkring at stille mig til rådighed for det, mine gæster har brug for at tale om. Omvendt er jeg også tydelig ved at sige, hvad jeg synes er vigtigt at fortælle. Naturligvis på en respektfuld og hensynsfuld måde.

Nogle mennesker klikker man med

‘Hvordan finder jeg den bedste terapeut?´ Svaret er: ‘Det er ikke helt let, men prøv dig frem’. Nogle mennesker klikker man med, andre ikke. Det er helt naturligt. Og man behøver ikke føle sig utaknemmelig eller besværlig, bare fordi man ikke er tilfreds med den første og bedste.

Held og lykke med at finde den rette til dig!

Her kan du læse lidt mere om, hvad der foregår i terapi for én hos mig og i parterapi. Der er også mulighed for at læse om mail-rådgivning, telefon-rådgivning eller online-rådgivning

Her er et link til den omtalte videnskab.dk artikel, som handler om studier i effekten af psykoterapi. Artiklen er fra juni 2022.