4 råd til et godt parforhold

Jeg blev kontaktet af en kvinde, som spurgte mig, om jeg ikke på et tidspunkt var kommet med fire gode råd til, hvordan man får sit kærlighedsforhold til at fungere. Jeg skrev tilbage, at det vist var fra engang, jeg var i Aftenshowet og kom med fire skud fra hoften. Jeg rodede lidt efter dem og fandt en krøllet seddel fra dengang, men i mellemtiden havde kvinden selv været inde på Aftenshowets hjemmeside og fundet de fire punkter, og de kan sagtens tåle en genudsendelse. Her kommer de:

1. Bebrejd ikke din kæreste
Når der går lidt hverdag i samlivet, kan man ofte føle, at man savner noget kærlighed. Man forventer måske, at partneren giver det samme, som man tidligere syntes, at man fik. Man kan føle, at partneren bevidst ikke gør sit bedste, og så bliver man ked af det og vred. Til gengæld føler partneren måske, at han/hun stadig gør sit bedste, selvom det langt fra altid er perfekt. Det skaber gnidninger og fjendskab i parforholdet. Det er vigtigt ikke at bebrejde partneren, hvis man savner sex, kys og kærlighed. Bed om det på en forsigtig og varm måde.

2. Brug mere tid på venner og familie
Måske har man et travlt liv med mange gøremål og kan fra tid til anden føle sig noget tom og træt. Pas på ikke at forvente af en partner, som også er lidt udbrændt, at vedkommende tanker dig op med al den energi, du skal bruge. Brug i stedet venner, kolleger, familie. Der skal kontakt med mange forskellige slags mennesker til at gøre dit liv godt.

3. Giv ros, undskyldninger og kærlighedserklæringer
Når man er i krise eller i underskud, er det rigtig svært at modtage kritik konstruktivt. Derfor skal man nedprioritere de lange, tunge samtaler til et tidspunkt, hvor der er mere ro og overskud. I stedet skal man bruge ros og kærlighedserklæringer og fx sige ’undskyld, at jeg er lidt sur, men jeg er bare lidt flad for tiden’, hvis man har været lidt for aggressiv. Din partner udvikler sig bedre, når der er mere ros og anerkendelse og flere undskyldninger fra dig.

4. Gør dig selv lykkelig
Hvis man har høje forventninger til et liv med karriere og kærlighed, risikerer man at spare op på bitterhedskontoen, når noget ikke lykkes. Måske har man en forventning om, at kæresten elsker en helt vildt og altid har lyst til at vise det. Og hvis det ikke sker, så synes man, at kæresten ikke lever op til at gøre en lykkelig. Men det er altså ens egen opgave at gøre sig selv lykkelig.