Han savner sex – hun har dårlig samvittighed

Parforholdet 2014/ Følgende er en artikel fra ALT for damerne, 12. juni 2014

 

Han savner sex

– hun har dårlig samvittighed

 

Synes du, at I har rigelig sex, men mærker du også, at din mand bliver irriteret over at blive afvist?

Så er I ikke alene, viser Megafons undersøgelse for ALT for damerne. Men I kan nærme jer hinanden igen. 

Af Marie-Louise Truelsen

Der er ingen tvivl om, at der i dag stadig er en vis slagside i vores parforhold med hensyn til mit kontra min mands hehov for sex. Jeg vil vurdere, at han i gennemsnit godt kunne bruge fem gange så meget tid på sex som mig – eller mere!

Sådan siger Caroline, som i denne artikel også meget ærligt fortæller, at hendes mindre sexlyst giver anledning til dårlig samvittighed, og at hun godt kan finde på at give sin mand sex, fordi hun føler, at hun "skylder". 

Caroline er ikke en om at have det sådan. I ALT for damernes Megafon-undersøgelse siger 48 procent af de adspurgte kvinder, at de tit oplever dårlig samvittighed over for deres partner, fordi de ikke har sex ofte nok. 

– Ja, mange kvinder er godt klar over, at manden gerne vil have mere sex og får dårlig samvittighed, fordi de har forståelse for, at det er ubehageligt ikke at få mødt sine behov og følelser, siger parterapeut Martin Østergaard. 

– Men det er også et dilemma for kvinden, for hun får ikke mere lyst af den dårlige samvittighed og kravet til sig selv om at have mere lyst. Nogle gange skal kvinder også bare stå ved, at de ikke har lyst lige nu. Og så sige til manden: "Men du er velkommen til at vække mig i morgen tidlig, så vi kan nå at knalde."

Hvad tror du, mændene vil sige, hvis de vidste, at kvinderne har så dårlig samvittighed?

– Manden vil ikke for alvor tro på det, for så snart kvinden har sagt, at hun har dårlig samvittighed, siger hun også, at han da må acceptere, at hun ikke har overskuddet og føler sig alene med meget af ansvaret. Han hører kun, at hun angriber ham. Ikke at hun undskylder og forklarer om sin dårlige samvittighed. Jeg anbefaler ofte kvinder, som har små børn og husholdning op til halsen at sige til manden: "Det gør mig ondt, at jeg ikke har så meget lyst for tiden og længe har haft det såadn. Jeg har virkelig lyst til at have lyst." Mange kvinder mister lysten til sex i længere perioder, hvor de må være der meget for børnene, familien og arbejdet. Men kvinden skal også selv regulere det ved at sige mere fra hele raden rundt, så hun ikke mister sig selv så meget. Når man mister sig selv, mister man også lysten til at have sex. Først når man atter begynder at indhente sig selv og være sig selv, sniger lysten sig tilbage. Det er megahårdt for mænd, at der nogle gange går to, tre, fire eller flere år med små børn og med kvinden på udflugt i sexørkenen. Men kvinden har det heller ikke for sjovt med at opleve sig selv og sin egen krop uden for rækkevidde. 

Undersøgelsen viser også, at mens kvinden får dårlig samvittighed, hvis sexlivet ikke sprudler, så bliver mænd irriterede over det. Hele 51 procent af de mænd, som er i et parforhold med børn, bliver tit irriterede på partneren over, at de ikke har sex nok. Tallet for mænd uden børn er kun 26 procent. Martin Østergaard er ikke overrasket:

– Mange mænd bliver kede af det og føler sig svigtede, og det ender med frustration, vrede, tilbagetrukkethed og ja – utroskab. Mænd skal nok øve sig på i højere grad at tage ansvaret for deres større sexdrive og forføre kvinden noget oftere. Og også presse hende lidt. Naturligvis ikke overskride en tydelig grænse, men omvendt vil mange kvinder faktisk gerne have, at manden presser på og viser, at han vil have hende. Det er jo en del af parringslegen med modstand og overgivelse. 

36 procent af de adspurgte mænd lægger vægt på, at deres partner en en god sexpartner. Det gælder kun for 19 procent af kvinderne. Martin Østergaard mener, at mænds tanker generelt kredser mere om sex i hverdagen.

– Og gennem sex kommer manden tættere på kvinden og blotter flere af sine følelser for hende. Mange mænd er mere åbne og i kontakt seksuelt end verbalt, og derfor er sex et fristed, hvor manden kan være i kontakt med sine følelser og i højere grad gøre, hvad han gerne vil og udforske sig selv og sin personlighed.  

Og hvad skal der så til, for at manden kan få kvinden lidt op i gear? Ja, 25 procent af kvinderne i undersøgelsen siger, at de får mere lyst til sex, hvis manden yder en ekstra indsats i det huslige arbejde. Det er der faktisk hele 18 procent af mændene, der er har luret, for de svarer ja til, at de nogle gange yder en ekstra indsats i hjemmet for at få mere sex. Det, der for alvor rykker ved kvindernes lyst – og mændenes for den sags skyld – er dog opvartning og komplimenter. 57 procent af kvinderne får mere lyst til sex, hvis manden siger søde ord og måske laver en kop te, og det gælder for 50 procent af mændene. 

– Mange kvinder føler sig meget alene med både alt det praktiske og følelsesmæssige efter en tid og er afhængige af mænds nærvær og tilstedeværelse for at kunne holde følelserne varme. Så hvis han bruger meget af sin tid hjemme med hovedet i iPad'en eller mobilen, får det ikke safterne til at stige hos hende. Kærlighed  er som bekendt at give kæresten, hvad kæresten vil have, og kvinden kun så omvendt få en mere tilfreds mand ved at forføre ham lidt oftere.