Svar til: Sex og usikkerhed

#27587

Hej Carla

Av, ja, den er ikke let… Dels har du nogle dårlige erfaringer med at føle, at din eks væmmedes ved dig. Dels ser du med tvivl og bæven på din egen krop og din evne til at være tiltrækkende. Og det har også lange udsigter at få den krop, du selv føler dig mere komfortabel med. Og hvis blik er det, du ser på dig selv med? Dit eget eller mændenes? Og den slags kan jo være svært at skille ad. Jeg har talt med mange par, hvor en del af forklaringen på det skrantende sexliv var kvindens egen ubønhørlige nedvurdering af sin krop. Og ikke fordi kvinden nødvendigvis var hård. Mere fordi hun var usikker og ukomfortabel med de forandringer, som kroppen var gået igennem efter graviditet og meget stillesiddende arbejde og mange timer med omsorg og ikke så megen motion. Damn, vores kultur er hård, fordi den er så æstetisk og perfektionistisk. Trods kvindefrigørelse og megen fokus på kvinders selvbillede og tilbagevendende forsøg på at puste liv i ligeberettigelse og øget selvværd, så har halvdelen af alle unge kvinder mentale udfordringer ifølge de seneste undersøgelser om danskernes sundhed. Og mon ikke mange af dem også handler om deres følelser omkring egen krop.

Nå, beklager at jeg rabler derudaf. Jeg bliver ked af at læse, hvad du skriver. Føler med dig. Ja, det ville da være dejligt, om man bare kunne elske sig selv og være mere tilfreds og afslappet. Men som du skriver, så er det jo mere komplekst. Du er ikke den eneste, der har det med at overtænke tingene. Og man kommer tit til at være alt for uroligt sansende, når ens krop og sind er fyldt med tvivl på eget værd.

På mig lader du til fint og klogt at veje for og imod at springe ud på det dybe vand. Jeg synes, at du skal gøre det. Og ja, det kan godt være, at den aktuelle mand måske springer fra. Og hvem ved af hvilken grund. Er det din krop? Er det alt det, han selv slås med? Du skal jo fokusere på dit og din proces. Og i mine ører lyder det, som om du ikke kan holde ud af vente længere. I en evighed som du skriver. Ens usikkerhed og selvværd tager jo nogle knubs, når man blotter sig og opsøger kontakt. Men det er også min erfaring, at man reflekterer sundt over det, der sker og tager alting med et gran salt. Og faktisk får noget mod af at udvise mod. Også selv om man løber ind i nogle nederlag. Min gamle læremester sagde, at det jo allerede var en succes og sejr, når man vandt over sig selv og tog kontakt. Og at DET er den vigtigste sejr. At man vinder over sig selv. Om man så bliver taget imod eller ej første, anden eller tredie gang er mindre væsentligt – omend voldsomt skræmmende. Og ofter er det bedste jo også at få lidt erfaringer med at date, så man mere sikkert kan vælge, hvad man vil og ikke vil. Og får oplevelsen af, at nogen er fuldkommen crazy med en og ens krop, selv om man selv har et lidt blandet forhold til begge dele. Den slags giver lidt mere mod på tilværelsen. Altså at nogen begærer ens krop. Og ja, så kan det da godt være, at nogle mænd har kvababbelser over naturligheder som bildæk og løs hud. Men det skal jo ikke stå i vejen for dig og alle de andre mænd, der tænder på dig… og bliver ved med at tænde på dig.

Det er forår. Alting springer ud. Jeg håber, du kommer til at opleve den skrækblandede fryd ved at springe håbefuldt og ængsteligt ud af dig selv. Bliver du indhentet af tvivl og begrænsninger, er det forventeligt. Så tager du lidt tilløb og prøver at springe ud igen.

Med venlig hilsen

/ Martin Østergaard