Svar til: Hvordan hjælper jeg mig selv?

Forside Fora Brevkasse Hvordan hjælper jeg mig selv? Svar til: Hvordan hjælper jeg mig selv?

#19862

Hej baebae

Dit arbejde med denne problematik handler ikke så meget om ham som om dig selv. Det er jo muligt, at du, hvis du beskrev den ikke-nævnte episode lidt mere detaljeret, ville opleve, at vi andre faldt over hinanden for at sige, at hans adfærd ikke var særlig klog, omsorgfuld eller hensigtsmæssig.

Men det væsentlige her er jo, at du er dig pinagtigt bevidst, at dette handler om mere end hans fuldskab og muligvis lidt for åbentstående venlighed over for andre kvinder. Selvfølgelig vil det være god stil hos en mand ikke at foreslå en ny kæreste, at de skulle se Paradise, fordi det nok vil få mange kvinder til at tænke: ‘Nu skal han glo på kvinder’. Mens andre måske bare synes, at det var hyggeligt.

Men her handler det om, at du har mødt en flot mand, der er yngre end dig, og som du tilmed er ret forelsket i. Kombinationen af udfordringer slår hul i din ro, og du kigger lige ned i et lavt selvværd, som jo var der, inden hans ankomst. Ja, det har også været der i et andet forhold til en yngre mand. Og sikkert også meget længere tilbage. Den slags har det jo med at blive grundlagt et sted mellem 0 og 10 års alderen. Og så bliver der stille og roligt bygget ovenpå, til der for alvor går hul på problematikken. Og det er der nu.

Din tvivl og uro er en meget uvelkommen gave, men dog en gave, som fortæller dig noget vigtigt om dig selv. Og det er nok godt, at du får talt med nogen om den del af din udfordring. Altså om hvordan din fortid nu big time spiller med i din nutid. Og hvor stor en del af din uro, angst og panik lige nu, der handler om HANS væremåde og handlinger og imødekommenhed over for dialog om din udfordring. Og hvor meget af den, der handler om din fortid. Det er ekstremt svært at skille ad. Og det kræver, at man holder tungen lige i munden. Og det kan du ikke altid.

For din udfordring er sgu så voldsom, at du ofte vil reagere uden selv at kunne styre det. Fx din muthed. Den lægger jo en tone og stemning hen over jeres samvær, som det vil blive i stigende grad stramt for jer begge at være i selskab med. Det går ud over jeres daglige kontakt og kommunikation.

At genfinde noget mere af din ro kræver mange samtaler med dine gode veninder og venner – og gerne nogle, der kan genkende det fra sig selv og ikke har travlt med at komme med alt for mange gode råd. Man har nemlig brug for accept og forståelse for ens ‘ny’ handicap. I højere grad end behov for råd og værktøjer. Og så har man selvfølgelig også brug for gode råd til, hvordan man skal være for ikke at skræmme fyren ud over savannen. Men først og fremmest har man brug for forståelse fra andre for den sårbare sjæl, der er blevet blotlagt i ens indre. At der er gået hul på dig. Hvis ingen hjælper dig med at ‘se’ det og ‘være’ i det, så bliver gaven bare til en forbandelse og det levende mareridt, som du allerede er trådt ind i.

Hvad angår gode råd, vil de fleste kende alt det der med at holde igen, ikke virke desperat, give plads osv. Det er jo fint nok. Men det, man har mest brug for, er at blive samlet op, når man igen-igen føler, at man fucker forholdet op med sin skepsis og uro og sit – efter ens egen mening sygelige – behov for at blive bekræftet. Og det kræver sgu lidt sin mand, ven og rådgiver at hjælpe med den slags.

For at håndtere lavt selvværd i forhold til et nyt kæresteforhold, som fylder en med angst… det er en langvarig proces, der kræver tålmodighed. Og hold nu helt op, hvor vil de fleste gerne finde frem til et quick fix. Det findes bare ikke.

Lavt selvværd er for livstid. Og at fixe det handler ikke om at fjerne det, men om at tage det til sig som et hjemløst barn, tage det til sig som en udfordring og løbende undersøge, hvordan man kan leve bedre med det. Lavt selvværd kommer og går, som det passer det. Og man har svært at være en stabil, overskudsagtig og rummelig kæreste. At fixe problemet handler om hver dag at beslutte sig for at arbejde på at fixe det.

Med venlig hilsen

/ Martin Østergaard