Forelsket i forelskelsen

Viser 10 indlæg - 1 til 10 (af 25 i alt)
 • Forfatter
  Indlæg
 • #5687
  Lucylou
  Deltager

  Hej i forummet her, har tænkt lidt over – hvad vil det egentlig sige at være forelsket i forelskelsen? Jeg lurer på om jeg mon ligger under for betegnelsen/påstanden, da jeg nu har været forelsket i en mand i 3 år – en mand som jeg vel at mærke ikke kan få (af flere årsager). Jeg er dog helt på det rene med årsagerne, og accepterer at det forholder sig sådan. Jeg sørger derfor også for at undgå at møde ham, i et forsøg på at “fjerne” følelserne” (vi har fælles bekendte, og jeg undgår bevidst at deltage, hvor jeg ved at jeg evt. kan risikere at møde ham), men han spøger stadig i mit sind (trods jeg ikke har set ham længe)og forelskelsen trives i bedste velgående – synes sgu det er lidt underligt – mon jeg ligger under for en “forelskelse i forelskelsen”?

  #5706
  Henke
  Deltager

  Hey Lucylou
  Jeg syntes det er et rigtig godt spørgsmål, hvad vil det sige at være forelsket i forelskelsen? Jeg er heller ikke sikker på definitionen..

  Jeg tror, at vi som udgangspunkt forelsker os i nogle potentialer hos modparten, oftest kender vi jo ikke modparten så godt.. Så derfor opstår der nogle forestillinger om, hvordan det kunne være at indlede et forhold til denne modpart. Men nogle gange forelsker vi os mere i potentialet og i forventningen til den anden end i den andens personlighed. Her tror jeg, at man bliver forelsket i forelskelsen.

  Teolog og filosof Søren Kierkegaard skulle eftersigende havde være forelsket i forelskelsen, da han fandt interesse i hans “livs kærlighed” Regine Olsen. Hvis denne historie er dig bekendt..

  #5722
  Sanne2
  Deltager

  Kan det være et tema om den ikke tilstede/ fraværende forældre, hvor barnet måske ophøjer den fraværende forældre til noget uopnåeligt men fantastisk…
  Sådan at kærlighed/ forelskelse/ følelser/ passion på afstand er et udtryk for en genkendelig følelse.. og at have kærligheden alt for tæt på, nærmest bliver en umulighed..

  #5724
  Tena
  Deltager

  Godt skrevet Sanne2 – tror du har ret!

  #5725
  Lucylou
  Deltager

  Henke, jeg tror du har ret i, at det til dels kan handle om forestillinger om modparten. For det potentiale som man forestiller sig at vedkommende har, og som virker attraktivt på en, kan jo snildt vise sig at være ren fantasi, men vil dette i virkeligheden ikke gælde for de fleste forelskelser, idet man jo ofte forelsker sig i en man ikke kender så godt!? Er det at være forelsket i forelskelsen?

  Måske handler det mere om det som Sanne2 beskriver, altså situationen med en fraværende forælder i tidernes morgen, som har sin uheldige indflydelse i voksenårene? Jeg kan i hvert fald genkende noget der…og så bliver jeg jo ekstra nysgerrig på fænomenet – for hvis det er som Sanne2 skriver, en umulighed at have kærligheden tæt på, hvad gør man så, når man nu længes efter den, som alle andre?

  #5726
  Kattemor
  Deltager

  Jeg har prøvet at være forelsket i forelskelsen..

  Jeg havde oplevet et meget grimt brud fra en mand som jeg havde elsket i 10 år… det tog virkelig lang tid at komme på ret køl igen, og efter 5 år blev jeg enig med mig selv om at nu ville jeg finde en kæreste, ellers kom jeg aldrig videre..

  Jeg gik på netdating og havde nogle dates…jeg mødte en mand som var rigtig sød, han var meget hjælpsom, jeg var meget tryg i hans selskab og vi lavede så mange hyggelige ting sammen…
  Jeg vidste lige fra starten, at det ikke skulle være ham resten af livet..
  Men jeg var helt forelsket i at opleve alt muligt med ham, og sidde bag på hans motorcykel og suse rundt og se smukke steder… jeg havde kriller i maven, ikke over ham, men over alle de gode ting han repræsenterede…

  Selvfølgelig holder sådan et forhold ikke, og efter 2 år gik vi hver til sit… vi er heldigvis venner i dag…

  #5730
  Salamina
  Deltager

  Biologisk set er forelskelse det nærmeste vi kommer på en naturlig rus, der minder om den rus man kan få på især kokain men også på fx alkohol og andre unaturlige dopamin-stimulanser. Forelskelse udskiller “lykkehormonet” dopamin, som særligt udskilles meget, når vi er allermest lykkelige/glade i låget. Dopamin udskillelse er et lykke “rush”, der giver os lyst til mere af det “rush”.

  Hvis man er forelsket i forelskelsen, så er det, som jeg opfatter det, at man er forelsket i dopamin rusen eller suset, hvilket vel ikke er så mærkværdigt eftersom det/dopamin giver følelsen af den største lykke.
  Forelskelse aktiverer samme del af hjernen, som afhængighedsskabende stoffer og stimulerer tilmed også gentagelsesadfærd, hvilket biologisk og urinstinkt mæssigt set giver mening idet forelskelses-dopaminen urinstinktmæssigt skulle fører til parforhold og reproduktion af arten.

  #5731
  Henke
  Deltager

  Jeg tror helt bestemt, det kan have noget med opvæksten at gøre, og dermed også en barns voksen relation, der kan være forklaringen på visse mønstre. Men nogle gange er forelskelsen også bare et “øjebliks billede” af, hvordan en enkelte persons sindstilstand er. Jeg motivere min lille tese således: Rigtig mange forelskelser udspringer sig af kriser og små kriser for den ene part i relationen. Rent kemisk er det fordi serotonin niveauet i kroppen er lavere i kriser end ved en “normal” tilstand. En af bivirkninger ved et lavt serotonin niveau er at dømmekraften sløres. Det bliver altså nemmere at forelske sig i personer, som ikke er det rigtige match. Men samtidig udstråler de nogle potentialer som er lokkende.

  (Jeg undskylder lige på forhånd Kattemor, men dit eksempel understøtter min tese rigtig fint. Så jeg bruger lige dit indspark)

  Kattemor er et glimrende eksempel på, at man kan gå fra krise til lykke. Hvis man mærker forelskelsen bruse gennem kroppen, har vi mennesker det jo med, at tage den følelse for gode vare. Fordi den føles så rigtig i nuet, og den kan da også være god for en periode. Kattemor beskriver rigtig fint, hvordan hun bliver forelsket i det manden repræsentere og dermed også et potentiale for et kæresteforhold.

  Tilbage til serotonin. Serotonin er et stemnings stof som hjernen producere. Mennesker der har været på lykkepiller, har primært fået lykkepiller fordi deres indre stemning er meget skidt, her hjælper lykkepiller fordi de er med til stabilisere serotonin niveauet i kroppen, og dermed trække dem ud af deres sorte hul. Lykkepiller har så desværre også nogle skyggesider, men det er en helt anden diskussion, som ikke har den store relevans for denne tråd.

  #5733
  Salamina
  Deltager

  Dopamin styrer følelsen af energi, velvære og nydelse. Serotonin styrer søvn og mange af vores følelser, blandt andet glæde OG sorg. Endorfiner er kroppens naturlige smertestillende middel, Hormonet oxytocin gør, at du har lyst til at binde dig. Hormonet udskilles, når en mor ammer sit barn og når voksne nusser og krammer hinanden. Oxytocin er en af årsagerne til, at søge parforhold i stedet for hyppige forelskelser.

  #5734
  Salamina
  Deltager

  Rent biologisk og urinstinktmæssigt styrer dopamin forelskelses rusen, som også styrer følelsen af energi – til fx at gå på jagt eller at dyrke sex samt gentagelsesadfærd fordi det er forbundet med velvære og nydelse. Dernæst følger hormonet oxytocin, som styrker lysten til at binde sig eller knytte sig i et parforhold.

Viser 10 indlæg - 1 til 10 (af 25 i alt)
 • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.