Hjælp! Jeg er far

– dagbog om livet i en småbørnsfamilie

Bogen udkom 5. maj 2003 på forlaget Lindhardt og Ringhof.

Reaktion fra læsere af bogen: 

“Jeg er far til en dejlig dreng på to. Da vores søn var ca. 6 måneder, læste jeg ‘Hjælp jeg er far’. Hold kæft det var en dejlig bog at læse! Jeg kan ikke på skrift formulere, hvor vigtigt det var for mig at opdage, at en anden far havde haft en masse af de samme forbudte følelser som mig. Jeg vil gerne sige dig tak fordi du skrev den bog.”

‘Jeg synes du har skrevet et fint lille mesterværk. Jeg elsker alt det ærlige, som tit bliver sorteret fra i “Mor, far og barn” bøgerne. For mig har du i denne bog skåret ind til benet og viser, hvad der gemmer sig bag “glade mor og far med baby i barnevogn m. latte og latter…” (for en stund, eller så længe turen tager ude blandt andre “perfekte børnefamilier”). For mig har du fjernet alt tilbehøret, der sælges som “drømme til barnet og familien” og fortæller, hvad der ligger bag behovet for at drømme opstår.’

Uddrag af forordet til bogen Hjælp! Jeg er far:

”Jeg har lovet også at huske at skrive om glæderne som far, for der er jo så mange. Men når der er glade dage, har jeg ikke behov for at skrive. Så er dagene bare hvide som ren sne eller solgule som ti tusind mælkebøtter. Alt er lyst og godt, og jeg nyder min kæreste, vores kærlighed, børnene, latteren, det godmodige drilleri, slåskampene i sengen og kilderiet i sofaen. På gode dage er alt, som det skal være, og jeg behøver ikke sige mere.

At skrive dagbog er min måde at holde fast i mig selv på og skabe orden i kaos. At udgive et uddrag af dagbogen er mit behov for at dele mine oplevelser med andre og på den måde være til gavn. At genkende sider af mig selv i andres historier har altid virket helbredende på mig. Når jeg har læst, hvad andre har skrevet om deres svagheder, har det givet mig ekstra styrke til at leve med mine egne.

Bogen er skrevet på et tidspunkt, hvor min søn, Rasmus, nærmer sig sin 2 års fødselsdag, og min datter, Asta, lige er fyldt 8 år. Kærligheden til mine børn kan jeg ikke sammenligne med noget som helst andet. Den er fuldkommen uforbeholden. Og alligevel kan jeg nogle gange bliver så skide hidsig og må skynde mig at sige ”undskyld”, så snart jeg er faldet ned igen.

At have et godt familieliv og fred i sjælen er måske min største drøm overhovedet. Og den sværeste at realisere. At kæmpe for at holde kærligheden i live i en til tider dødbringende dagligdag kan gøre mig mere desperat end noget andet. Det kræver virkelig, at man nogle gange taler tingene igennem igen og igen for at få løst op for misforståelser og fejltagelser. Og at jeg omvendt andre gange holder min kæft i lange perioder og undlader at tale om problemerne, fordi for megen snak også kan blive et problem.”

Køb “Hjælp! Jeg er far” som E-bog her