Angst for intimitet

Vi kender det alle sammen. Nogle gange kan det være ubehageligt at få andre mennesker helt op i ansigtet – både fysisk og følelsesmæssigt. Især hvis man ikke kender dem så godt eller ikke føler sig så tryg ved dem.
Men mange mennesker har det endnu sværere med at være tæt på den, de elsker allermest. De har problemer med intimitet. Ofte viser problemet sig ikke det første stykke tid, man er sammen, men dukker op efterhånden, som man kommer tættere på hinanden.
Måske har man tidligere i sit liv været udsat for at blive svigtet. Det kan være en tidligere kæreste, der har såret en dybt. Det kan være venner. Det kan være mobning i skolen. Det kan være ens forældre, der ikke helt har været de forældre, man godt kunne have tænkt sig.
Nogle gange kan man være så præget af de savn, man har levet med, at man er helt allergisk over for at opleve lykke. Man er simpelthen så uvant med glæde, fred og ro og ren kærlighed, at man bliver nødt til at skabe lidt drama og kaos for at slippe for at tage imod den store, varme kærlighed, man har så svært ved at tro på. Man skaber uro for at undgå intimitet.
Hvis man gang på gang har fået pillet sine drømme og forhåbninger i småstykker, kan man have svært ved at turde tro på noget som helst. Helt omvendt kan man begynde at presse, kritisere og svigte den, man elsker for at teste vedkommendes kærlighed. Ud fra mottoet: Du elsker mig jo allligevel ikke, og om lidt går du fra mig.
Værst af alt kan det være at opleve, at man ønsker at række hænderne ud og modtage den gode, varme kærlighed, men at man igen og igen i sidste øjeblik vender ryggen til af angst for at blive svigtet. Man vil kærligheden og den anden med sit hoved, men hele ens system siger ”Neeeej”.
Hvordan kommer man videre?
Det første skridt videre og længere ind i den uvante intimitet er at være opmærksom på, at man har et problem. Og at det vil blive ved med at følge en resten af livet. Det forsvinder ikke bare. Der vil altid være en rest tilbage. Også fordi angsten på et tidligt tidspunkt har tjent det meget vigtige formål at beskytte en mod yderligere skuffelser. Angsten har fået personen til at trække sig og redde livet. Man lukker af, isolerer sig og mistænker andre det værste for at redde sig selv.
Senere i livet og sammen med en kærlig person er det bare ikke nogen god idé at blive ved med at vende sig væk fra åbenheden, varmen og intimiteten. Ved hjælp af fornuften må man tvinge sig selv til at turde tro på andre mennesker. At turde tro på at 9 ud af 10 vil dig det godt. Men at man naturligvis også er nødt til at være opmærksom på, at jo tættere på man inviterer andre, jo større sandsynlighed er der for, at de kommer til at træde en over tæerne, fornærme, skade og såre en. Især fordi man jo er en del mere nærtagende end mange andre mennesker.
Og så er det jo altid en god idé at tale med nogen om ens fortid. At få sorteret lidt i det og få en andens indtryk og input. Det letter som regel.
Når to personer med mange svigt i baggagen og angst for intimitet møder hinanden, kan der opstå stor sammensmeltning, fordi man har stor forståelse for, hvor såret den anden kan føle sig. Men selv om man føler meget med hinanden, og måske netop fordi man tror, at den anden kender en ned i mindste detalje, så har man det ofte også med at blive meget vrede på hinanden, når der opstår misforståelser. Og det gør der jo. Ingen mennesker er guder. Ingen er ufejlbarlige. Vi begår alle fejl. Og nogle gange vil vi forskellige ting og kommer til at stå i vejen for hinanden.
Men det er klart, at er man sammen med et menneske, der har angst for intimitet, så skal man bruge en del tid på at få filtret trådene i en misforståelse ud. Man skal være tålmodig og god til at lytte på en, der fortæller om noget, man har svært ved at forstå eller sætte sig ind i. Og hvis begge har problemer med intimitet, så kan man skræmme hinanden endnu mere. Og derfor er det vigtigt at acceptere, at det ofte er svært at være i forholdet, men at man ikke skal bruge så meget energi på det, der går galt som på at gå tilbage igen, igen og igen og prøve at tale om tingene. Eller bare lade være med at tale om det, man alligevel ikke kan finde frem til enighed omkring.
Det er vigtigt at få noget hjælp udefra til at få sorteret lidt i, hvad der handler om svigt fra ens fortid, og hvad der er svigt fra det forhold, man står lige midt i. Det kan være rigtig svært at skelne. Selv for folk som er rimeligt skarpe.
Og man skal frem for alt afstå fra at synes, at det er kærestens skyld. Det er aldrig kærestens skyld. Ikke mere end det er ens egen skyld i hvert fald. I er begge uskyldige. Det er bare den slags shit, der opstår, når man elsker for alvor. Og for alvor bliver bange.
Angst er ikke altid skidt. Den er med til at holde dig skarp og opmærksom både på dine egne og partnerens behov. Så sørg for at behandle din angst med respekt. Den har beskyttet dig i mange år og har svært ved at give slip på dig. Hav tålmodighed med den. Det er svært at se, at ens barn bliver voksent og kan selv og flytter hjemmefra.