Hvorfor har mænd svært ved at binde sig?

I forelskelsen smelter mand og kvinde sammen i et stort dynamitknald af glæde, eufori og energi, og selvværdet vokser vildt hos begge. De er både forelskede i hinanden og drømmen om at få det, de så længe har savnet. I en periode tilfredsstiller de hinandens behov 150%. Ja, faktisk har de slet ikke øje for andre mennesker og kan være lidt af en prøvelse for familie og venner, der næsten ikke kan kile sig ind.
 Men en dag har manden ladet sit indre batteri helt op af kvindens dejligt elektriske og varme kærlighed og bryder ud af symbiosen – den meget tætte kontakt hvor 2 føler sig som 1 – for at bruge energien på andre ting.
 Pludselig ringer han ikke straks tilbage, når kvinden ringer. Der kommer ikke et rødglødende svar på hendes sms indenfor 5 minutter. Han er ikke overstrømmende, men nærmere tilbageholdende. Han smiler kun skævt og fastholder ikke øjenkontakten. Han har ikke travlt med at få lavet den næste sjove, spændende, frække aftale med hende. Han har travlt med noget arbejde, der lige er dukket op. 
 Hvis kvinden endnu ikke har fået fyldt den indre tank tilstrækkeligt op med brændstof, kan der blive ballade. Den, som stadig er i gang med opladning og påfyldning, kan føle sig svigtet og afvist og vil prøve at genskabe symbiosen med bemærkninger som: ”Er der noget galt?” og ”Du virker så fjern”.
 
Øvelse i at slippe kæresten fri
  • Lad manden bryde symbiosen uden kommentarer
  • Jo mere manden føler, det er okay at gå, jo hurtigere vender han tilbage
  • Brok får kæresten til at blive væk i længere tid
 
 Kvinden har da sit eget liv. Hun er ikke noget uselvstændigt pjok. Tværtimod er hun dygtig og har succes. Det er jo ikke fordi, lyset går ud i hele hytten hos hende, når manden trækker stikket… men det føles sådan.  
 Manden har ikke det store talent for nærhed, og han er ofte den første, der bryder den magiske cirkel. Og det sker ofte på den måde, at han kysser kæresten sjældnere, spørger mindre til hende, svarer mere kortfattet på spørgsmål og taler mindre detaljeret om sine følelser. Han bruger gradvist mere tid foran den bærbare, på arbejde, med venner, hunden, i haven, på sport, jagt, spil og middagslur.
 Hans kæreste savner ham og har nu muligheden for at reagere på en række måder. Den mest almindelige er at blive ked af det og lade som ingenting og håbe på, at det bliver bedre. Men det gør det sjældent i mere end korte perioder, og så begynder hun først kærligt at komme med nogle små stikpiller, der er beregnet til at få ham til at vågne op. Men langsomt bliver kommentarerne mere spydige, og til sidst kan hverdagen ende med at blive en endeløs række af anklager, som alle sammen er forskellige versioner af  ”Jeg savner dig”.
 Men der er en bedre måde at få det savnede nærvær på:
 
Manden har generelt sværere ved at binde sig end kvinden. Han vil gerne være kæreste, men han har ikke behov for at se kvinden hver dag. Dette er et af kærlighedens mange dilemmaer.
 
  • For meget samvær får manden til at føle sig kvalt
  • For lidt nærhed får kvinden til at føle sig svigtet
  • Kvinden har brug for at være tæt på for at kunne mærke kærligheden
  • Manden har brug for afstand for at kunne mærke kærligheden

Kvinden har det med at presse på for at få mere samarbejde, samtale, kontakt og afklaring af, i hvilken retning forholdet og fællesskabet går. Manden har det med at trække sig væk både fysisk og mentalt for at få mere fred i hovedet til at tænke egne tanker og føle, at han er sig selv.
 
 Både kvinden og manden arbejder på at holde kærligheden varm, men med metoder der går i hver sin retning. Risikoen for misforståelse er stor. I løbet af dage eller uger kan man føle, at ens højt elskede kæreste er gået fra at være betroet ven til at opføre sig som en skeptisk fjende. ”Er han en helt anden person end den, jeg mødte” spørger man sig selv og gyser.

 Der er ikke noget galt med forholdet eller kærligheden. Alt er, som det skal være. Man skal bare vænne sig til, at kæresten ikke længere er så overstrømmende imødekommende og opmærksom på at tilfredsstille ens behov. Tværtimod har kæresten fået mere fokus på at gøre sig selv glad. Hvilket er helt igennem sundt – også for forholdet.
 
Manden og kvinden skal beskytte hinandens behov 
·        Kvinden føler uro, savner bekræftelse og spørger: ”Er der noget galt?”
·        Manden føler sig krydsforhørt og kritiseret og siger: ”Nej, jeg har det fint.”
·        Kvinden savner stadig kontakt og siger: ”Du er bare lidt stille.”
·        Manden føler sig stadig angrebet og ikke anerkendt og siger: ”Jamen, jeg har det fint.”
·        Kvinden kan vende situationen ved at sige: ”Uh, jeg vil blive glad for et langt kram, skat.”
·        Manden kan vende situationen ved at sige: ”Kom her skat. Du skal have et superkram.
·        Kvinden kan vende situationen ved at sige: ”Mmm skat, du er så dejlig.”
·        Manden kan vende situationen ved at sige: ”Hvad kunne du godt tænke dig lige nu?”
 
 
Martin Østergaard er født i 1962 og far til tre. Han er uddannet journalist og praktiserende psykoterapeut med speciale i parterapi, familieterapi og coaching. Han har praksis i København, brevkasse på www.martinøstergaard.dk og er en flittig foredragsholder med f.eks. foredraget ”Den lille forskel”. Han har udgivet syv bøger om samliv, forældre og børn. Blandt andre bestselleren ”Vejen til mandens hjerte”.
 
Denne artikel har været bragt i NETTOs blad KIWI (Nu LIME)
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInShare on Reddit

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *