Bestil en tid hos manden

Som parterapeut oplever jeg mange kærester i smertefulde konflikter, men selv når de er allermest vrede på hinanden, gør de altid deres bedste og ønsker dybest set at forenes i kærlighed og gensidig forståelse.
 
Kvinder er fx virkelig gode til at tage hul på problemerne: ”Du lytter ikke, du viser mig ikke respekt, du lyver, du holder ikke aftaler, og du vil ikke tale med mig”. Kvinder gennemskuer endda tit årsagen til mænds problemer, men oftest er kvindens indsigt omvendt proportional med hendes evne til at få manden i tale.

Sagt på en anden måde lykkes det ofte kvinden at træde manden over tæerne. Manden bliver sur efter 17 sekunder, og så er den samtale slut. Han går sin vej i vrede med røg ud af ørerne. Enten ud af døren eller ind i sig selv. Manden ”lukker af” som det populært hedder, og tavshed er en af mandens absolutte spidskompetencer.

 
Følgende er et godt råd til kvinden, der gerne vil have en lidt længere debat med sin kæreste:
 
Sig til manden: ”Der er noget, jeg gerne vil tale med dig om. Hvornår har du tid?”
 
Manden kan på den måde forberede sig på, at det sikkert kommer til at gøre ondt. Han får også mulighed for at bestemme, hvornår han vil tage kampen op. Skal det være ved daggry? Eller high noon? 

Mange kvinder har det sådan, at de ikke kan vente på at tale om følelser, som pludselig dukker op og vil ud. Det er en ærlig sag. Man skal bare være parat til at betale prisen for at lade impulserne styre. Og prisen er at leve med en mand, der ofte er lukket inde i en mellemting mellem høflig afstand, udmattelse og væbnet skepsis.
 
Vil man have en åben samtale med en mand, må man aldrig gå spontant til angreb på ham med kritik. Det er centralt for ham – men han siger det sjældent – at han skal kunne føle sig tryg sammen med kvinden. Og især spontane diskussioner gør manden utryg, fordi han ikke verbalt er så hurtig sammen med kæresten, som når han fx er på jobbet. På jobbet ved han, at han skal slås, og det føles hjemmevant. Men hjemme i dialog med kæresten er han på udebane og bliver nemt såret og pige-fornærmet, fordi han fejlagtigt tror, at han ikke længere er i krig og synes, at det er unfair at skyde på en ubevæbnet mand. 
 
Kvinder er naturligvis lige så følsomme som mænd, men alligevel oplever jeg igen og igen, at kvinder i en diskussion ikke er så nemme at slå ud af kurs. De bliver på kamppladsen og kæmper videre, som de følelsesmæssigt mere veltrænede krigere, de oftest er. Og i diskussioner om samliv er flertallet af kvinder suveræne. Kvinderne er professionelle i hjemmet og samlivet. Mænd er amatører… men kæmper for at blive stærkere og hurtigere.
 
Derfor: Bestil en "tid til samtale" med manden, hvis du ønsker en dybere dialog. Og sæt gerne tid på. ”Jeg vil gerne tale med dig, og det varer 15 minutter”. Ja, man kan endda stille æggeuret på forhånd, hvis han tvivler på, at diskussionen eller enetalen virkelig er færdig efter præcis 15 minutter.
 
Og fortæl ham så, hvad du er ked af. Ikke hvad han gør forkert. Gør det kort og konkret. Giv ham god tid til at tale, hvis han har noget at sige. Og afbryd ham ikke, når han gør sit bedste for at sige sin mening. Og hvis du har brug for at holde 7 minutters enetale for at få talt ud, før han byder ind med sin mening, så sig det til ham på forhånd: "Jeg skal lige starte med at holde en tale på 7 minutter. Jeg siger til, når jeg er færdig."
 
Og hvis manden trods gentagne invitationer ikke vil i dialog, så find dig ikke i det. Lad være med at småbrokke dig løbende. Flyt i stedet ud et par dage med børn, hund og marsvin. Mange mænd er først problemerne og evner at tale om dem, når de har siddet alene i dobbeltsengen et par morgener og aftener.  
 
 
Martin Østergaard er født i 1962 og far til tre. Han er uddannet journalist og praktiserende psykoterapeut med speciale i parterapi, familieterapi og coaching. Han har praksis i København, brevkasse på www.martinøstergaard.dk og er en flittig foredragsholder med f.eks. foredraget ”Den lille forskel”. Han har udgivet syv bøger om samliv, forældre og børn. Blandt andre bestselleren ”Vejen til mandens hjerte”.
 
Klummen er trykt i månedsmagasinet SKØN i 2005 og redigeret let i 2010
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInShare on Reddit

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *